Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  08.11.2022 10:06:18

Po třech přírůstcích se nezaměstnanost zastavila na 3,5 %

V souladu s naším i tržním očekáváním se v říjnu zastavil růst podílu nezaměstnaných osob a ten tak dosáhl 3,5 %. Dále pokračuje úbytek volných pracovních míst, mírně ale poklesl i počet uchazečů. Pozitivně působily zejména sezónní vlivy, kdy historicky v říjnu a listopadu je nezaměstnanost spíše nižší, v zimních měsících naopak lze očekávat navázání na růst z posledních měsíců. Vzhledem ke zhoršujícím se podmínkám v české ekonomice ale sezónní vlivy nedokázaly nezaměstnanost snížit, a i v rámci stagnace tak lze vypozorovat, že dochází k postupnému ochlazování na trhu práce. Zatímco listopadový výsledek očekáváme podobný dnešnímu, od prosince bude podle našeho střednědobého výhledu nezaměstnanost mířit k úrovni 4 %. I tak český trh práce zůstává jeden z nejsilnějších v rámci EU.

Počet evidovaných nezaměstnaných po třech měsících zastavil růst a proti konci září ubylo z evidence přes tisíc uchazečů. Těch je nyní zhruba 255 tisíc. Nůžky mezi uchazeči a volnými pracovními místy se přesto znovu přivřely, když volná pracovní místa ubývala rychlejším tempem a ke konci října ÚP ČR evidoval méně než 300 tisíc volných pozic. Proti září to představuje úbytek o necelých 9 tisíc. Na každého uchazeče tak na konci října připadalo zhruba 1,16 pracovního místa (1,19 v září; 1,24 v srpnu; 1,30 v červenci).

Míra nezaměstnanosti podle MPSV

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v %

       3,5

3,5

3,5

3,5

Zdroj: Raiffeisenbank, Reuters, MPSV

Krátký pohled na geografický vývoj ukazuje, že nezaměstnanost rostla v menší polovině okresů a v žádném z nich nedošlo k výraznějšímu meziměsíčnímu výkyvu. Podíl nezaměstnaných je tak i nadále nejvyšší v okresech Karviná (8,2 %), Most (6,7 %) a Chomutov (6,1 %), naopak nejnižší zůstává v okrese Praha-východ (1,5 %). Zatímco v Karviné na každého uchazeče připadá jen asi 0,1 pracovního místa, v okrese Praha-východ si může uchazeč vybírat z více jak 5,5 volné pozice.

Říjnový výsledek trh nepřekvapil, důležitější je nyní výhled do budoucnosti. Předstihové ukazatele jako je PMI nebo konjukturální průzkum ČSÚ naznačují, že situace v české ekonomice se může odrážet i v zaměstnanosti. Zatímco začátkem letošního roku představovala hlavní problém strana nabídky, v posledních měsících podniky začínají zaznamenávat zpomalování na straně poptávky. Reakci v podobě snižování počtu otevíraných míst je možné pozorovat na trhu již posledních několik měsíců, následovat může u některých firem i snižování současné zaměstnanosti. V jakém rozsahu bude záležet i na výkonu okolních ekonomik a jejich poptávce po českém zboží a službách. V naší prognóze předpokládáme jen spíše mírný dopad, který se odrazí v růstu nezaměstnanosti v příštím roce v průměru na 3,6 %. Aktuální ekonomický vývoj a zhoršující se výhled pro eurozónu ale představuje riziko ve směru většího ochlazení na trhu práce. V letošním roce dosáhne podle našeho odhadu nezaměstnanost v průměru 3,4 %, původně jsme očekávali o desetinu procentního bodu méně.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688