mzv.cz (MZv ČR)
Armáda  |  07.11.2022 11:25:00

Abu Dhabi Vision 2030 a příležitosti v obranném průmyslu

Abu Dhabi Vision 2030 a příležitosti v obranném průmyslu

07.11.2022 / 11:13 | Aktualizováno: 07.11.2022 / 11:25

Odhaduje se, že Spojené arabské emiráty vynaložily v roce 2020 na obranu 19,8 miliardy dolarů, což je 5,6% HDP a řadí je tak na druhé místo v poměru výdajů na obranný průmysl v regionu GCC.

V rámci podpory Abu Dhabi Vision 2030 vláda vytvořila několik strategických partnerství s cílem rozvíjet své místní schopnosti. Tawazun oznámil založení dvou nových obchodních linií a to Advanced Pyrotechnics, která se zaměří na výrobu nesmrtící munice a Al Hosn Armored Systems, které budou vyrábět osobní ochranné prostředky. Vláda Abu Dhabi se také snaží posílit své Pokročilé vojenské středisko údržby, oprav a generálních oprav (AMMROC). Dnes je AMMROC společností skupiny EDGE, ale začal jako společný podnik mezi Mubadala Investment Company a americkými společnostmi Sikorsky Aerospace Services a Lockheed Martin.

Spojené arabské emiráty se podle Business Monitor International (BMI) řadí mezi 15 největších zemí v poměru výdajů na obranu na světě. Důkazem toho je i fakt, že během výstavy The Unmanned System Exhibition and Conference UMEX Ministerstvo obrany Spojených arabských emirátů podepsalo dohody v celkové hodnotě obchodů v částce 1,62 miliardy dirhamů (440 milionů dolarů), což představuje nárůst o 159 procent ve srovnání s poslední událostí v roce 2020. První den výstavy byly podepsány tři dohody v hodnotě více než 650 milionů Dh, z nichž většina byla uzavřena se společností Global Aerospace Logistics vlastněnou společností Edge. Druhý den byly podepsány tři dohody v hodnotě více než 966 milionů Dh. Největší dohoda v hodnotě 874.17 milionů Dh byla podepsána s International Golden Group na nákup dronového systému. Ministerstvo také podepsalo smlouvu 46.64 milionu Dh s americkým Anduril Industries na dokončení zkoušek souvisejících s anti-drone systémem. Třetí smlouva v hodnotě 43,43 milionu Dh byla podepsána s francouzskou MBDA na nákup tepelných erupcí.

Ozbrojené síly Spojených arabských emirátů v současné době outsourcují od soukromých a vládních dodavatelů i mimo SAE několik vedlejších činností vojenské služby, jako je údržba letadel a vybavení, či vojenský výcvik. Jeden s místních dodavatelů, společnost Calidus, který poskytuje svým klientům technologie leteckých a pozemních systémů, plně integrovaná řešení od fáze návrhu a inženýrství až po vývoj, navštívila v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie PROPED i Českou republiku. Během 5ti dnů zástupci Calidusu měli příležitost potkat více než 30 českých firem, projít výrobou a odkrýt pole příležitostí pro budoucí spolupráci. České firmy měli rozhodně co nabídnout, jelikož jako jedna z mála zemi jsme schopni na svém území sestrojit kompletní letadlo.

Michal Florus

Obchodní rada


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688