Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.11.2022 15:44:25

Tuzemský i německý průmysl v září pozitivně překvapil (Komentář)

Průmyslová produkce v ČR klesla v září meziměsíčně o 0,2 % po předchozích 0,8 %. V meziročním vyjádření její růst zpomalil z 10,3 % na 8,3 %, zatímco se čekalo 7,2 % (NSA). Směrem vzhůru meziroční dynamiku nadále tlačí nízká srovnávací základna loňského roku. Za pozitivní překvapení se zářijový výsledek dá považovat i s ohledem na minulý týden zveřejněný předběžný odhad HDP, podle kterého tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla mezičtvrtletně o 0,4 %. V samotném zpracovatelském průmyslu se produkce v září meziměsíčně snížila o 0,1 %, zatímco ještě v srpnu rostla svižným tempem o 1,7 %. Nebýt automobilového průmyslu, který rostl meziměsíčně o 1 %, byl by pokles průmyslové produkce hlubší. Pozitivní vliv na výrobu automobilů mají hlavně obnovené dodávky výrobních vstupů v souvislosti s pokračujícím odezníváním problémů v dodavatelských řetězcích. Pokles produkce nadále vykazují zejména energeticky náročná odvětví jako je hutnictví, slevárenství a těžké strojírenství. Tuzemský průmysl zatím zůstává poměrně odolný, trend jeho vývoje je však negativní. To souvisí s poklesem poptávky po průmyslovém zboží vlivem vysoké inflace a zvýšené ekonomické nejistoty. Hodnota průmyslových zakázek sice pokračovala v meziměsíčním růstu (v září o 4 %), to však pravděpodobně souviselo se zvyšujícími se cenami průmyslové produkce. Například v Německu, kde jsou tyto údaje očištěny o vliv cen, klesl v září objem nových zakázek o výrazná 4 % po předchozím poklesu o 2 %. Více jsme zářijová data z reálné ekonomiky komentovali zde https://bit.ly/3takU3z.

Pozitivně překvapila i německá průmyslová produkce a důvěra investorů Sentix. Německá průmyslová produkce se v září meziměsíčně zvýšila o 0,6 %, když se čekal růst o 0,1 %. Také zde mělo pozitivní vliv oživení produkce automobilového průmyslu, která vzrostla meziměsíčně o 9,3 %. V případě indikátoru důvěry investorů v eurozóně Sentix pak došlo k nárůstu ze říjnových -38,3 b. na listopadových -30,9 b. oproti očekávaným-35,0 b.

Americký dolar dnes oslabil. Proti společné evropské měně odepsal zhruba 0,4 %, když se v odpoledních hodinách pohyboval poblíž parity. Ze slabšího dolaru těžil také středoevropský region. Maďarský forint a česká koruna proti euru posílily o zhruba 0,4 %, výjimkou byl pouze polský zlotý, který zůstal zhruba beze změny. Kurz tuzemské měny poblíž 24,30 CZK/EUR je nejsilnější úroveň za posledního zhruba půl roku.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

08.04.2024Tuzemský i německý průmysl v únoru svižně rostly (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.02.2024Tuzemský maloobchod i německý průmysl v prosinci zklamali (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.03.2023Tuzemský PMI zklamal, ten čínský naopak pozitivně překvapil (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688