Cyrrus (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  07.11.2022 10:40:10

V týdnu vyjde americké CPI, očekává se meziroční růst cen ve výši 7,9 %. Výsledková sezóna smíšená

  • SPX i SXXP během minulého týdne rostly, reakce na výsledkovou sezónu a některá makrodata
  • SPX během týdne týdne oslabil o 3,3 % %, SXXP o 6,0 %
  • Fed přistoupil k hiku o 75 bodů, Powell připustil, že by dynamika zvedání sazeb mohla zpomalit
  • Na druhou stranu však zmínil, že terminální sazby půjdou výše, než se předpokládalo v září
  • Trh práce: smíšená data, vyšší nezaměstnanost, zatímco vyšší počet nových pracovních míst
  • Výsledková sezóna smíšená, firmy spíše zhoršují celoroční guidance
  • V týdnu vyjde americké CPI, očekává se meziroční růst cen ve výši 7,9 %

Výhled

Futures červené, asijské indexy zelené

Trhy

Během minulého týdne burzy silně posilovaly. S&P 500 odepsal 3,3 %. Nyní se obchoduje cca 21 % pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku. Volatilita se dostala těsně pod hranici 25 bodů. Za poklesem stál zejména Fed. Poslední zasedání pohřbilo naděje investorů na holubičí pivot, ke kterému se burziáni až zbožně upínali. Minulý týden platilo, že terminální sazby ve výši 5 % představují určitou kotvu. Nyní je realistické, že se konečná verze úroků v rámci cyklu vyšplhá nad 5 %. O dalším směřování indexů rozhodne inflační dynamika. Dílčí pozitivní zprávou je dění v Číně, to však promlouvá dominantně do vývoje asijských indexů.

Čínské akcie

Během minulého týdne zažívají čínské krasojízdu způsobenou spekulacemi o možném konci zero covid policy. Ta by mohla být reálně ukončena na začátku roku 2023. Tamní indexy předvedly nejcitelnější týdenní nárůst od roku 2015. Pomohly rovněž informace, že se pozitivním směrem ubírají jednání o auditu čínských společností, které vyžadují američtí regulátoři.

Výsledková sezóna

V rámci probíhající sezóny reportovalo 86 % firem Zisky v průměru vzrostly o 3,2 %, což představuje překvapení ve výši 3,1 %. Určitým zklamáním je sektor Big Tech. V jeho případě vnímají investoři jako hrozbu nárůst kapitálových výdajů. V minulosti byla považována právě jejich nízká potřeba kapitálu za konkurenční výhodu. Celkově jsou výsledky smíšené. Mírně převažuje počet firem, které vydaly negativní celoroční guidance nad těmi, které vydaly guidance pozitivní: 129 vs 123. Obecně zůstávají otázkou trendy na úrovni profitů ve 4Q. Prozatím konsensuální odhad dosahuje -1 % y-y.

Inflace

Ve čtvrtek vyjde americké CPI za říjen. Půjde o zcela číslové makročíslo, které rozhodne o dalším směřování měnové politiky. Očekává se, že ceny porostou meziročním tempem 7,9 %, oproti 8,2 % v září. Jádrové ceny by měly vzrůst meziměsíčním tempem 0,5 % oproti 0,6 % v září. Pokud vyjde inflační statistika nad odhady, trhy citelně oslabí.

Fed

Americká centrální banka dle odhadu zvedla sazby o 75 bps. Stěžejní informace, která zazněla ve vyjádření FOMC zní, že centrální banka bude brát v potaz kumulativní dopad předchozích hiků a zároveň obvyklé prodlevy, se kterými se monetárně politická rozhodnutí promítají do vývoje cen. To lze interpretovat tak, že agresivní cyklus zvedání úroků zpomalí. Powell tento scénář na tiskové konferenci de facto potvrdil, když zmínil, že tempo hiků může zpomalit již v prosinci. Nicméně bude záležet na nově příchozích makrodatech, zejména inflačních číslech. Na druhou stranu šéf banky připustil, že se od září zvýšil odhad terminálních sazeb. Ty se tak mohou vyšplhat nad úroveň 5 %, kterou aktuálně zaceňuje trh. Celkově vzato následný růst sazeb může být pozvolnější, jejich konečné úrovně však zřejmě budou vyšší, než se předpokládalo. Takový výhled burzy nepotěšil. Powell zdůraznil svůj předchozí výrok, že zvedat úroky příliš agresivně představuje menší riziko, než je zvyšovat nedostatečně a nechat inflaci hlouběji zakořenit. Burzy tak mohou zapomenout na očekávaný holubičí pivot. Investoři nyní očekávají, že Fed přistoupí k 5 následujícím hikům. V jeden moment dosahoval odhad terminální sazby 5,2 %, nyní opět sestoupil k 5,1 %. Výše očekávaných terminálních sazeb se bude měnit s ohledem na nově příchozí makrodata – zejména inflační čísla. Data z trhu práce poslala terminální sazby mírně dolů – payrolls sice vyšly nad odhady: 261k vs est. 193k. Došlo však k nárůstu nezaměstnanosti na 3,7 % vs est. 3,6 %.

ECB

V reakci na rozhodnutí Fedu představitelé ECB zmínili, že neplánují v tempu zvyšování sazeb polevovat, jak vyznělo na předchozím zasedání. Lagardeová prohlásila, že mírná recese nevyřeší inflaci – nutné je proto pokračování v tighteningu. Na druhou stranu šéfka ECB zdůraznila, že inflace v USA je jiným problémem, jelikož je trh práce mnohem více přehřátý než v eurozóně. Terminální sazby v eurozóně stále dosahují okolo 3 %.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688