CRIF (Czech Credit Bureau)
Podnikání  |  07.11.2022 13:43:14

CRIF: V říjnu bylo vyhlášeno 49 firemních bankrotů, nejméně za tento rok. Pod roční průměr se dostal také počet bankrotů živnostníků a osobních bankrotů

V říjnu bylo v České republice vyhlášeno 49 bankrotů obchodních společností, 381 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 958 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 77 návrhů na bankrot obchodních společností, 360 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 978 návrhů na osobní bankrot. Počty bankrotů v říjnu byly ve všech kategoriích nižší než letošní průměr, v případě živnostníků a osob se však oproti září mírně zvýšily. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Počet firemních bankrotů se oproti září snížil o 4, zatímco počet insolvenčních návrhů se zde zvýšil o 11. Jak počet bankrotů, tak i počet návrhů na ně jsou pod měsíčním průměrem letošního roku. Za prvních 10 měsíců tohoto roku zbankrotovalo 582 obchodních společností, to je o 36 méně než za stejné období loňského roku, ale o 49 více než v roce 2020. Návrhů na bankrot obchodních společností bylo letos ke konci října podáno 843, což je jen o jeden více než loni a o 92 více než v roce 2020. Odhadujeme, že počet firemních bankrotů za letošní rok bude o 8 % nižší, než kolik jich bylo vyhlášeno v loňském roce.

V poměru k celkovému počtu společností bylo nejvíce bankrotů obchodních společností za posledních 12 měsíců vyhlášeno v Olomouckém kraji, kde připadlo 26,5 bankrotů na 10 tisíc aktivních firem. Následuje Praha s 20,9 bankroty a Moravskoslezský kraj s 20,2 bankroty. Nejméně bankrotů na 10 tisíc aktivních obchodních společností naopak zaznamenal Karlovarský kraj (9,8), Středočeský kraj (10,2) a Královéhradecký kraj (10,4).

Nejvíce bankrotů na 10 tisíc aktivních obchodních společností bylo vyhlášeno v odvětví dopravy a skladování (24,2) a v administrativních činnostech (21,2). Nejméně firemních bankrotů pak zaznamenalo odvětví vzdělávání (5,5) a informační a komunikační činnost (7,2).

Mezi většími firmami, u kterých byl v říjnu vyhlášen bankrot, je například NWT a.s. se sídlem v Hulíně. „Jejich obrat se pohyboval v kategorii nad 1,5 miliardy. Jde o dodavatele energií, na kterém se podepsal růst cen energií a návrh na bankrot podala sama,“ Jan Cikler, vedoucí datového oddělení portálu www.informaceofirmach.cz  s tím, že mezi zbankrotovaté firmy se v říjnu zařadily také Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. nebo společnost RAF STAVBY s.r.o., která se zabývala stavbou mostů a tunelů. Insolvenční návrhy pak byly podány například na papírenskou společnost KORONA CZ s.r.o. nebo Řeznictví Kunovský s.r.o.

Méně než 400 bankrotů živnostníků již čtvrtý měsíc v řadě

Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se v říjnu meziměsíčně zvýšil o 34, počet návrhů na bankrot se pak snížil o 39. Od začátku roku ke konci října zbankrotovalo celkem 4329 živnostníků, o 1003 méně než loni a o 1988 méně než v roce 2020. Odpovídá to klesajícímu počtu návrhů na bankrot. „V letošním roce došlo v červenci k překonání hranice, kdy se počet bankrotů živnostníků dostal poprvé od dubna 2019 pod 400. Na rozdíl od roku 2019 se však čísla pod touto hranicí zatím udržely i ve všech následujících měsících. Odhadujeme, že celkový počet bankrotů živnostníků bude za celý letošní rok nižší o více než tisícovku než v loňském roce, “ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.

Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů na 10 tisíc aktivních subjektů bylo v posledních 12 měsících zaznamenáno v Ústeckém kraji (93,1), v Karlovarském kraji (82) a v Libereckém kraji (69,4). Nejméně bankrotů na 10 tisíc aktivních živnostníků naopak zaznamenala Praha (28,6), kraj Vysočina (33,1) a Zlínský kraj (35,3).

Nejvíce bankrotů na 10 tisíc aktivních fyzických osob podnikatelů bylo vyhlášeno v odvětví dopravy a skladování (55,9) a ve stavebnictví (45,4). Nejméně bankrotů živnostníků pak zaznamenalo odvětví zemědělství (3,3) a vzdělávací, zdravotní a sociální péče (3,5).

Podprůměrný byl také počet osobních bankrotů

V říjnu sice stoupl oproti září počet osobních bankrotů o 18 na 958, přesto se v celoročním měřítku jedná o třetí nejnižší počet letošního roku. Nižší než průměr byl také počet osobních insolvenčních návrhů, kterých bylo v říjnu podáno 978, o 41 méně než v září. Od začátku roku bylo v Česku vyhlášeno 11 285 osobních bankrotů, o 1896 méně než za stejné období loni. „Odhadujeme, že by letos ke konci roku mohlo být vyhlášeno zhruba o 2 tisíce osobních bankrotů méně než v roce 2021. Dokládají to i klesající počty insolvenčních návrhů ,“ říká Věra Kameníčková.

Průměrně připadlo za uplynulých 12 měsíců 12,7 bankrotů na 10 tisíc obyvatel. Bankrotem byli nejvíce ohroženi obyvatelé Ústeckého kraje (21,6), na Karlovarsku (19,4) a v Moravskoslezském kraji (18,2). Nejméně byli bankrotem ohroženi lidé na Vysočině (pouze 8,2 bankrotů na 10 000 obyvatel), dále v Praze (8,6) a ve Zlínském kraji (9,8).


 




CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s. je součástí celosvětové skupiny CRIF.

Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Volitelným modulem aplikace Cribis je mezinárodní služba SkyMinder umožňující exportérům a dalším společnostem prověřování finančního zdraví, varovných informací a majetkových vazeb u více než 200 milionů společností z 230 zemí a území světa.

Společnost také poskytuje komplexní řešení pro oblast řízení úvěrových rizik a pod značkou iRating pokročilé nástroje pro hodnocení ekonomického stavu společností nebo také municipalit.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIFCzech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Zároveň provozuje registr finančních poradců ELIXIR, který nabízí komplexní data o profesní historii finančních poradců.

Nově také provozuje registr REPI sloužící pro sdílení platebních informací mezi jednotlivými členy, společnostmi, které poskytují svým klientům nějaký druh služby, založené na splátkách – půjčku, nákup na splátky, nebo nákup na fakturu s odloženou splatností. Registr je určen rovněž pro poskytovatele úvěrů, e-shopy, společnosti pronajímající nemovitosti, poskytující telekomunikační nebo datové služby a poskytovatele kabelových televizí.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688