Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie ve světě  |  05.11.2022 13:47:58

Musk v Twitteru propouští opravdu masivně. Zbavil se takřka kompletně třeba oddělení lidských práv nebo diverzity

Elon Musk, nejbohatší člověk planety, coby nový majitel Twitteru přikročil k opravdu masivnímu propouštění. Stávající i propuštění zaměstnanci si tak kladou otázku, zda bude platforma moci vůbec běžně fungovat, například co se moderace obsahu týče. První test přichází hned nyní. Spojené státy totiž v úterý čekají volby do Kongresu.

Včera a předevčírem Musk propustil více než polovinu zaměstnanců Twitteru. Produktové a vývojářské oddělení přišla o více než 50 procent pracovní díly, oddělení zodpovědná za komunikaci, marketing či dodržování zásad lidských práv a diverzity pak podle informací agentury Bloomberg ztratila takřka všechny své zaměstnance a byla tak prakticky kompletně vymýcena.

Propouštění probíhá poměrně nevybíravým způsobem. Zaměstnanci se dozvídají, zda „přežili“, nebo na základě toho, zda jim emailová zpráva s danou informací dorazí do firemní schránky, nebo do schránky soukromé.

Vyvstávají tak právě otázky, zda bude Twitter při dramaticky poníženém počtu personálu schopen udržet celosvětovou diskusní a komunikační platformu v mezích určitých zásad, které si platforma dosud vytyčovala jak v rámci politické, tak společenské konverzace.

Už od pondělí by navíc měl mít každý uživatel Twitteru možnost zakoupit si za osm dolarů měsíčně ověření své totožnosti „Twitter Blue“. Dosud si tuto „modrou visačku“ mohli nárokovat především prominentní uživatelé platformy, za něž by se mohl někdo jiný falešně vydávat – šlo například o politiky, umělce, přední novináře nebo celebrity. Ti ji však získali teprve na základě schvalovacího procesu. Pokud si ji bude nyní moci koupit kdokoli, panuje obava, že ztratí svůj význam coby doložka určité legitimity. Každý, kdo zaplatí, se bude moci se zdáním legitimity vydávat třeba ze jinou osobu, nebo dokonce úřad.

Musk rozsáhlé propouštění zdůvodňuje zejména finančními důvody. Prý při dosavadním personálním zajištění platforma prodělávala čtyři miliony dolarů denně. V důsledku Muskova převzetí platformy a oznámení jeho záměrů s ní však svoji inzerci z Twitteru alespoň dočasně stahují velké společnosti typu Audi nebo Pfizer.

Například letos v květnu se Musk nechal slyšet, že regulace Twitteru je nastavena tak, že favorizuje levicové vidění světa. Uvedené velké společnosti a korporace se tak podle něj nyní ocitají pod tlakem aktivistů, kteří se obávají vyváženější twitterové diskuse - diskuse v duchu zásad skutečné svobody slova a projevu.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

07.11. 14:23  O co jde? (Šmoula Mrzout)
07.11. 10:59  Starosti (Dacan Strom)
07.11. 09:23  Starosti (Michal Knap)
07.11. 08:50  Redigování diskuze je třeba (Tomasso)
07.11. 06:53  Je divné (Dacan Strom)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688