Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  04.11.2022 17:16:31

Příští týden bude pokračovat výsledková sezóna (u nás ČEZ a CTP) a dozvíme se americká inflační data

Začátek listopadu se nesl ve znamení zasedání centrálních bank v čele s americkým Fedem a výsledkové sezóny za 3Q22. Fed dle očekávání zvýšil sazby o 75 b.b. na 3,75 – 4,0 % a Powell dodal opětovně velmi silný jestřábí komentář, kde asi nejdůležitější bylo sdělení, že Fed vnímá adekvátní výši sazeb o něco výše, než tomu bylo na předešlém zasedání. Současně potvrdil odhodlání centrálních bankéřů v boji proti inflaci i za cenu jistého útlumu v ekonomické aktivitě. Potvrzeno bylo i pokračování ve snižování bilance tempem 95 mld. USD měsíčně. Vedle Fedu anglická BoE zvýšila sazby o očekávaných 75 b.b., ale dodala relativně holubičí komentář a domácí ČNB sazby dle očekávání nezměnila. ČNB rovněž potvrdila nadále ochotu bránit kurz domácí koruny.

Výsledková sezóna se prozatím nese v relativně příznivém duchu i přes některá zaváhání jak v číslech, tak především v přinejmenším opatrných výhledech. Celkově již zveřejnilo v USA z indexu S&P 500 85 % firem a ze 70 % došlo k pozitivnímu překvapení na čistém zisku a z 57 % na tržbách.

Především odhodlanost Fedu pokračovat ostře v restriktivní měnové politice posunula zámořské akciové indexy níže. Konkrétně pak USA prostřednictvím indexu S&P 500 odepsalo 3,8 % t/t. Naopak Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 vzrostla o 1,7 % t/t, kde naopak poslední zasedání ECB vyznělo více holubičím tónem. Domácí index PX přidal 3,2 % t/t na 1222,2 bodu.

Společnosti na BCPP

Poslanecká sněmovna ve třetím čtení schválila daňový balíček, jehož součástí je mimo jiné návrh na zavedení daně z tzv. mimořádných zisků. Nakonec byl přijat návrh ministra financí Zbyňka Stanjury, podle něhož by měla být sazba daně z tzv. mimořádných zisků ve výši 60 % na následující 3 roky (2023-2025) nad upravený základ daně z období 2018-21 plus zvýšení o 20 %. Z pohledu bank se pak mimořádné zdanění dotkne těch, které měly za rok 2021 čisté úrokové příjmy nad 6 mld. . Nový zákon musí schválit ještě Senát a Prezident. ČEZ zakončil na 812 (+0,2 % t/t) a Moneta na 72,4 (-2,2 % t/t).

Na domácím trhu pokračovala výsledková sezóna. Erste Group zveřejnila čistý zisk za 3Q22 ve výši 510 mil. EUR (-4,0 % r/r) vs. oček. 495 mil. EUR. Za meziročním poklesem stály vyšší opravné položky. Nicméně provozní zisk rostl o 13 % r/r na 1028 vs. oček. 985 mil. EUR. Management zvýšil výhled pro tento rok a představil výhled na rok 2023. Banka dále potvrdila plánovanou dividendu ze zisku tohoto roku ve výši 1,9 EUR (7,5% hrubý div. výnos) a zároveň zvažuje zpětný odkup vlastních akcií na jaře 2023. Titul zakončil týden na 678,6 (+11,6 % t/t).

Komerční banka za 3Q22 zveřejnila 34% r/r růst čistého zisku na 4,61 vs. oček. 4,54 mld. . Růst táhly především úrokové výnosy. Management potvrdil dosavadní celoroční výhled, v kterém pouze snížil očekávaný růst klientských vkladů, které by měly zůstat na podobné úrovni jako v minulém roce (doposud růst nižším jednociferným tempem). Titul zakončil páteční seanci na 730 (+3,1 % t/t).

Česká národní banka (ČNB) podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny (2T repo na 7,00 %). ČNB rozhodla podobně jako v srpnu a září. Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Toto rozhodnutí bylo rovněž v souladu s očekáváním. Nová prognóza počítá s celkovou inflací pro rok 2022 ve výši 15,8 %, v roce 2023 na úrovni 9,1 % a pro rok 2024 ve výši 2,4 % vs. dřívější předpověď 16,5 tento rok a 9,5 a 2,4 % v letech 2023 a 2024. Dále prognóza počítá s růstem HDP v roce 2022 ve výši 2,2 %, v roce 2023 s poklesem o -0,7 % a v roce 2024 s růstem o 2,5 % vs. dřívější předpověď +2,3 letos, +1,1 v roce 2023 a +3,8 % v roce 2024. Guvernér Michl uvedl, že dává přednost stabilním podmínkám pro ekonomiku. Současně ponechal otevřené úvahy o dalším prosincovém kroku (ponechat či zvýšit sazby), který bude rozhodnut až po zapracování všech dat.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla Este Group (678,6 , +11,6 % t/t). Erste zveřejnila lepší než očekávané výsledky za 3Q22. Management zvýšil výhled a potvrdil dividendu ve výši 1,9 EUR/akcii (7,5% hrubý div výnos). Současně vedení banky uvedlo, že zvažuje zpětný odkup vlastních akcií v příštím roce. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla opětovně Pilulka (665 či -8,9 % t/t). Titul se obešel bez firemních informací. Menší velikost společnosti a likvidita všeobecně působí na volatilitu titulu.

Výhled na příští týden

Příští týden by se měl obejít bez výraznějších tržních faktorů. Sledovat se tedy bude postupně odeznívající výsledková sezóna, která by již však neměla přinést výraznější překvapení a vývoj na dluhopisových trzích, který bude odrážet poslední zasedání centrálních bank. V hledáčku budou opětovně makroekonomická data, kde v USA budou zveřejněna ta inflační, která mají aktuálně silný vliv na spekulace o možném budoucím vývoji měnové politiky. Nenaplnění očekávání může přinést zvýšenou volatilitu na rizikových aktivech oběma směry. Naopak při neutrálním vyznění bychom očekávali posun indexů do boku, resp. bez výrazného trendu.

Na domácí scéně se zaměříme na výsledkovou sezónu. Ve čtvrtek 10. 11. zveřejní svá čísla ČEZ. Naše projekce počítá se 71% r/r růstem provozního zisku EBITDA na 27,2 mld. . Hlavním důvodem je růst ceny elektrické energie. Výsledky by měly potvrdit silný fundament a investoři se tak spíše zaměří na kvantifikaci dopadu tzv. mimořádné daně, která je aktuálně ve schvalovacím procesu.

Ve středu zveřejní svá čísla ještě developerská společnost CTP. Zde bude zajímavé sledovat, jak se aktuální makroekonomický vývoj propisuje do hospodaření v logistickém sektoru a jaké se dají očekávat trendy pro nejbližší období.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za říjen (oček. 8,0 po 8,2 % r/r) a spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na listopad (oček. 59,6 po 59,9 bodech m/m). V Německu se zaměříme na pondělní průmyslovou produkci za září (oček. 0,0 po -0,8 % m/m). V Číně se zaměříme na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za říjen (oček. 2,4 po 2,8 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688