mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  03.11.2022 17:27:00

Podpora státu míří ke všem, kteří ji v této těžké době potřebují - Premiér po návštěvě MPSV

Navýšení příspěvku na bydlení, úsporný energetický tarif i valorizace důchodů – to  jsou opatření vlády, o kterých dnes hovořili při bilanční návštěvě MPSV premiér Petr  Fiala (ODS) s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).  Tématem jednání byly také návrhy opatření od Národní ekonomické rady vlády  (NERV), které byly včera představeny vládě. Premiér i vicepremiér Jurečka se shodli  na potřebě snížit podporu v nezaměstnanosti, což je jedno z doporučení NERV.  

Premiér Petr Fiala dnes podpořil ministra Mariana Jurečku v záměru redukovat výdaje  státu na podporu nezaměstnaných. Potvrdili si také záměr a harmonogram důchodové  reformy, kterou MPSV představí v první polovině roku 2023. Hovořili také o zacílení  podpory zranitelným skupinám obyvatel, kteří jsou nejvíce zasaženi inflací.  

„Musíme dbát na to, aby se naše pomoc dostala k těm, kteří ji skutečně potřebují. To  samozřejmě vytváří zvýšené nároky na ministerstvo, velkou odpovědnost nyní mají také  úřady práce. Jejich zaměstnanci v poslední době čelili celé řadě kritických situací. Nemají  to jednoduché, víme to, a proto vláda navýšila od září těmto zaměstnancům platové tarify.  Všem zaměstnancům Úřadu práce a také České správy sociálního zabezpečení patří  velké díky za jejich náročnou a důležitou práci. Chtěl bych také pochválit ministerstvo za  to, jak úspěšně postupuje v digitalizaci. Pan ministr Jurečka se osobně věnuje tomu,  abychom se v digitalizaci dostali dál. Je to opravdu vidět i za tak krátkou dobu,“ uvedl  premiér Petr Fiala.  

Vládní opatření pro zmírnění dopadů inflace mají velkou podporu občanů. Potvrzuje to  průzkum PAQ Research pro MPSV. Největší podporu má navýšení zastropování cen  elektřiny a plynu a zvýšení životního a existenčního minima. Za správné je považují ¾ lidí.  Zhruba stejná část respondentů souhlasí i s navyšováním důchodů. Podporu veřejnosti  má také zvýšení přídavku na dítě, které MPSV navrhuje od 1. ledna 2023. Nejlépe vládní  opatření hodnotí senioři: v průměru hodnotili opatření jako správná v 73 % případů. Právě  senioři jsou jednou ze skupin, pro kterou je vládní pomoc adresována. Průzkum PAQ  Research sledoval dopady inflace na jednotlivé cílové skupiny a zabýval se také důvody  omezeného využívání příspěvku na bydlení. Průzkum proběhl v říjnu mezi 1700  respondenty.  

„Pokud jde o snížení podpory v nezaměstnanosti, je třeba si uvědomit, že Česká republika  má nyní druhou nejnižší nezaměstnanost v rámci celé EU. Poptávka po zaměstnancích  stále převyšuje počet lidí bez práce. Každý, kdo má zájem, si může práci najít. A pro ty,  které limituje nějaké zdravotní znevýhodnění, jsme navýšili příspěvek na zaměstnávání.  Zkrátka nyní je doba vhodná na úpravu systému, kterým třeba loni proteklo více než 10  miliard korun. Navíc od roku 2018 je nabídka pracovních míst v ČR vyšší než počet nezaměstnaných osob,“ uvedl Jurečka. Návrh na snížení či zkrácení podpory v  nezaměstnanosti nyní MPSV začíná připravovat.  

Celková vyplacená podpora v nezaměstnanosti v posledních letech rostla, zejména kvůli  covidu a propouštění v letech 2020 a 2021 přesáhla 10 miliard korun, za prvních 10  měsíců tohoto roku bylo vyplaceno 8,3 miliard korun


„Rozumím návrhům ekonomů z NERV, kteří připravili komplexní nabídku opatření.  Některá z nich ale budou jen těžko proveditelná, např. mně osobně vůbec nedává smysl  zasahovat v současné době do výchovného, což je bonus zejména pro seniorky, které  nyní doplácejí na to, že namísto kariéry vychovávaly děti. Na něm byla široká shoda. Nic  se nemění na tom, že od ledna přibude 500 korun za každé vychované dítě jako bonus  ke starobnímu důchodu,“ uvedl Jurečka s tím, že koaliční strany se budou jednotlivými  návrhy NERV zabývat a následně připraví balíček opatření, která projedná vláda

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688