Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  03.11.2022 16:09:51

Premiér Petr Fiala navštívil Ministerstvo práce a sociálních věcí

Předseda vlády Petr Fiala se ve čtvrtek 3. listopadu setkal s místopředsedou vlády a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Pokračoval tak v sérii bilančních návštěv ministerstev, v rámci kterých se chce premiér detailně seznámit s chodem jednotlivých resortů. Na programu jednání bylo nejen plnění programového prohlášení, ale hlavně aktuální stav pomoci občanům v souvislosti s energetickou krizí.

Návštěva premiéra Petra Fialy byla již pátá v pořadí bilančních návštěv. Na ministerstvu práce a sociálních věcí zhodnotil s vicepremiérem Marianem Jurečkou současnou pomoc, kterou stát poskytuje občanům, kteří se ocitnou v nepříznivé situaci. „Není třeba opakovat, že současná krize dopadá na všechny. Naše vláda na občany této země nezapomněla. Stále platí, že máme silný stát i robustní sociální sytém, který zajišťuje, že nikdo nezůstane bez pomoci. Ministerstvo práce a sociálních věcí nejen na tyto problémy okamžitě zareagovalo řadou důležitých opatření a aktivně pomáhá především těm skupinám lidí, které to potřebují nejvíce,“ řekl premiér Petr Fiala s tím, že nynější krizi odstartovala především Putinova válka na Ukrajině a s ní spojená vysoká inflace.

Předseda vlády také ocenil zejména pracovníky na úřadech práce. „Jejich zaměstnanci v poslední době čelili celé řadě krizových situací, ať už jde o covid-19, uprchlickou vlnu a nyní energetickou krizi. Víme, že to nemají jednoduché. Rád bych zde každému z nich podekoval za jejich náročnou a důležitou práci,“ uvedl předseda vlády a dodal, že i těmto zaměstnancům navýšila vláda od září o 10 procent platové tarify.

Klíčovou formou pomoci pro velké množství domácností je zejména příspěvek na bydlení. Počet domácností, které pobírají tento příspěvek na bydlení, stoupá. „V září jsme vyplatili více než 188 tisíc příspěvků v celkovém objemu 766,5 milionů korun, to je rekordní číslo. Počet příjemců meziročně vzrostl o více než 32 procent a objem vyplácené částky o téměř 40 procent,“ doplnil premiér. O příspěvek lze požádat i online a veškeré informace jsou dostupné na www.destnikprotidrahote.cz. V souvislosti s tím premiér ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku pochválil za úspěšnou digitalizaci žádostí a agend.

Během jednání došlo také na připravovanou důchodovou reformu, ke které se vláda Petra Fialy zavázala v programovém prohlášení. Podle premiéra Fialy a vicepremiéra Jurečky stále platí, že kabinet plnohodnotnou důchodovou reformu předloží do konce roku 2023. „V současnosti se schází Komise pro reformu penzí, kterou tvoří zástupci koaličních stran, resortů práce a financí a ekonomové,“ uzavřel předseda vlády.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat i nadále. Účelem schůzek je podle Petra Fialy získání detailních informací o tom, co se ministrům podařilo a v čem je naopak potřeba se ještě víc soustředit.

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
e-mail: tiskove@vlada.cz
telefon: 22400 2058/2059/2316/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688