Václav Horák (AliaWeb)
Cestování  |  16.05.2003 10:42:33

Máte dobře zamknuté jízdní kolo? Radí MV ČR


Cyklistická sezóna je tady,
nezapomínejte proto také na zabezpečení jízdního kola

Neuzamčené kolo odložené v obyčejném stojanuZmizení kola je otázkou několika vteřin a riziko pro pachatele je nízké. Navíc bývají kola většinou jen volně opřena o nějaký objekt bez využití jakéhokoliv prvku zabezpečení. Jen za rok 2002 uvádí Policie ČR na internetových stránkách celkem 6848 zjištěných krádeží jízdních kol. Policii se podařilo objasnit 1377 krádeží, což odpovídá 20% objasněnosti - tedy každé páté kolo se vrátilo ke svému majiteli. Kvalitním zabezpečením jízdního kola můžete přispět ke snížení statistických ukazatelů.

Málokteré jízdní kolo je vybaveno již od výrobce nějakým zámkem či jiným prvkem zabezpečovací techniky. Důležité je si uvědomit, že kolo pouze "opřené" o zeď, lavičku, strom, sloup veřejného osvětlení či o stojan dopravní značky je velkým lákadlem pro zloděje. Stačí ho vzít a odvézt. A přitom stačí tak málo, abyste z něho udělali hůře dostupnou kořist. Při odkládání kola je třeba ho vždy upoutat zámkem k pevné části v okolí (již zmiňovaná lavička, strom, sloup apod.) tak, aby bylo připevněno přes rám. Ve většině měst a obcí jsou zřizovány ukotvené pevné stojany - např. u obchodních center, zdravotnických zařízení, u škol, pošt či restaurací. V takovém případě můžete využít pevný lankový zámek nebo zámek ve formě řetízku a upoutat kolo do stojanu.

Profesionální stojan na jízdní kolaV poslední době a je to dobře, se začínají v některých městech (zejména v těch, která jsou zapojena do Programu prevence kriminality na místní úrovni) objevovat uzamykatelné stojany pro jízdní kola. Jde o naprostou novinku v oblasti zabránění krádežím jízdních kol na veřejných místech. Jeho hlavní předností oproti stávajícím stojanům je možnost uzamčení kola pomocí masivního kovového třmenu a spolehlivého uzamykacího mechanismu, který je pevnou součástí stojanu. Rám je svařen z kvalitního materiálu. Pouzdra zámku jsou odlita z masivní oceli a přivařena ke konzolám stojanu. Povrchová úprava je provedena zinkováním a komaxitem. Části stojanu, přicházející do styku s rámem kola jsou potaženy plastem. Volitelným příslušenstvím stojanu jsou kotvící patky pro zabetonování a rám s reklamní tabulí.

Při najíždění je přední kolo vedeno vodícími tyčemi přivařenými k rámu. Toto vedení šetrně fixuje přední kolo a řidítka proti pootočení a zároveň zajišťuje pravidelné rozmístění bicyklů ve stojanu. Po zajetí do stojanu je rám kola opřen o konzolu (opatřenou plastovým povlakem). V místě opření je rámová trubka kola obemknuta pohyblivým třmenem, který je na jednom svém konci připevněn ke konzole otočným čepem a druhým koncem zabíhá do pouzdra zámku. Do pouzdra je zasunut vyjímatelný zámek, který svým tělem zasahuje do vybrání na konci třmenu, a tím třmen blokuje proti vysunutí z pouzdra. Při pootočení palce zámku a vyjmutí klíčku ze zámku je celá sestava uzamčena a kolo je pevně fixováno ve stojanu.

Jako vhodný typ vyjímatelného zámku je zvolena stavební půlvložka s normovaným europrofilem. Tento typ zámku je běžně prodáván specializovanými obchody a je vyráběn v různých bezpečnostních třídách a i v nízkých cenových hladinách. Stojan je možné dodávat v mnoha provedeních. Běžně jednostranné, nebo oboustranné s různým počtem stání. Variantně se šikmým stáním, nebo atypické s individuálním tvarem, či kotvením konzoly.

Uzamykatelné stojany pořizují a instalují majitelé a provozovatelé obchodů, restaurací, koupališť, penzionů, supermarketů a dalších obdobných zařízení - např. škol, firem a úřadů. Stojany jsou vhodné jako součást městského mobiliáře (např.pro vybavení autobusových a vlakových nádraží). Dobře slouží u bytových domů, nebo v menším provedení u rodinných domků. Svým dílem tak přispívají k "Bezpečné lokalitě".

Jinou možností zabezpečení jízdních kol či motocyklů je využití elektronických prvků zabezpečení. Může jít o detektory či osobní alarmy, které jsou-li naistalovány a pokud někdo neoprávněně s kolem pohybuje, spustí sirénu. Velmi zajímavou kombinaci představuje alarm k ochraně jízdního kola, motocyklu nebo mopedu, ale i k ochraně přípojného vozíku, nákladu na něm, zavazadlům umístěným na střešním nosiči (zahrádce) proti krádeži.

Ocelový kabel s mechanickým bezpečnostním zámkem, doplněný pohybovým detektorem a hlasitou sirénou, nabízí dvojitou ochranu proti odcizení. Srdcem alarmu je pohybový detektor s nastavitelnou citlivostí. Při ostře zapnutém přístroji se rozezní siréna jakmile někdo nepovolaný jízdním kolem či motocyklem pohne, nebo se pokusí s alarmem manipulovat.

K propojení s chráněným předmětem slouží 1,5 m dlouhý ocelový kabel. Tím lze pohodlně přimknout jízdní kolo, skútr, moped či malý motocykl přes přední či zadní kolo ke stojanu nebo jiné pevné části. Ocelový kabel je součástí elektronického obvodu a jakmile dojde k jeho přerušení, okamžitě se rozezní siréna. Plášť alarmu je robustní a odolný proti povětrnostním podmínkám. Všechny otvory jsou utěsněné gumovým těsněním proti vlhkosti. Ocelový kabel je obalen povětrnostně odolným pláštěm. Zámek je chráněn proti vniknutí špíny a vlhkosti gumovou krytkou.

V některých městech již Policie ČR nebo obecní policie provádí bezplatnou registraci jízdních kol. Po zajištění odpovídající techniky a propojení databází všech registrovaných kol se uvažuje o zveřejnění databází (registrovaných i odcizených kol) na webu Ministerstva vnitra a Policie ČR stejně tak, jak je tomu v případě motorových vozidel.

Tolik jen několik možností zabezpečení jízdních kol ve městě či v přírodě. Nezapomínejte však, že i kolo uložené doma ve sklepě či kolárně je vhodné mít dostatečně zabezpečeno anebo mít kvalitní uzamykací systém na dveřích do těchto prostor. Samozřejmostí by měla být dobře uzavřená pojistná smlouva pro případ odcizení zejména jedná-li se o vyšší pořizovací hodnotu jízdního kola.

Zpracovali: JUDr. Tomáš Koníček a JUDr. Pavel Kocábek, odbor prevence kriminality MV, tel: 974833217 resp. 974832097, E-mail: sitprev@mvcr.cz


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

Vyznejte se na finančním trhu
29.09. 08:29  bojím se (kopecka)
22.07. 07:48  Cyklodíly Nexelo (Honzas)
25.06. 19:46  Tohle stojí za to (Ivanka082)
30.08. 23:29  Dokumentace kola +tajné značení - ochrana kola. (Antonín Bodnár)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688