Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.11.2022 11:52:12

ASML bude čelit většímu tlaku USA na omezení prodeje čipových zařízení do Číny

Očekává se, že USA a Nizozemsko uspořádají tento měsíc nové kolo jednání o omezení přístupu Číny k vyspělým čipovým technologiím. Washington chce během nich zesílit tlak na svého evropského spojence, aby zablokoval dodávky ASML do Číny.

Vysoký představitel Rady národní bezpečnosti USA Tarun Chhabra a náměstek ministra obchodu pro průmysl a bezpečnost Alan Estevez údajně plánují cestu do Nizozemska a budou tlačit na nizozemskou vládu, aby zastavila prodej širšího sortimentu svých pokročilých strojů na výrobu čipů do Číny, ačkoliv neočekávají, že k dohodě dojde. Kromě toho se bude prý hovořit také o dalších otázkách americko-nizozemského technologického partnerství.

ASML aktuálně nedistribuuje své špičkové extrémní ultrafialové litografické systémy do Číny, ale Washington prosazuje, aby se zákaz vývozu rozšířil i na vyspělejší technologie. To je v souladu s kampaní Bidenovy administrativy s cílem přesvědčit spojence, aby se připojili k omezením vývozu a udrželi nejnovější čipové technologie mimo dosah čínské armády.

03

ASML je základním pilířem globálního čipového průmyslu - vyrábí jedinečné stroje, bez kterých nelze nejpokročilejší polovodiče vyrábět. A Washington potřebuje tuto společnost na palubě, aby mohl vyvinout maximální tlak na Čínu.

Globálnímu trhu čipových zařízení dále dominují tři američtí dodavatelé – Applied Materials, Lam Research a KLA – vedle ASML a japonské Tokyo Electron.

Všechny podléhají změti předpisů, které omezují, co lze prodávat čínským zákazníkům, i když neamerické firmy mají při obchodování s Čínou větší volnost než jejich američtí protějšci. A tato mezera se ještě zvětšila poté, co Washington 7. října zavedl nová pravidla, která dále omezují schopnost amerických dodavatelů zařízení podnikat v této asijské zemi.

ASML sice zatím nedokázala získat souhlas od nizozemské vlády k prodeji svých nejpokročilejších EUV strojů do Číny, ale prozatím může pokračovat v prodeji svých ostatních produktů čínským zákazníkům a pozoruje tak menší dopad na svůj byznys než její kolegové z USA kvůli novým americkým exportním kontrolám.

Američtí představitelé upozornili, že jejich poslední sada obchodních omezení ztratí časem účinnost, pokud se k nim nepřipojí spojenci. Proto prosazují, aby ASML zastavil prodej ponorných litografických strojů, což je druhý nejpokročilejší produkt po EUV, do Číny, uvedl Bloomberg News na začátku tohoto roku. Estevez minulý týden řekl, že očekává, že dohoda s globálními spojenci v blízké budoucnosti omezí dodávky zařízení na výrobu čipů do Číny.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688