Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  02.11.2022 14:01:31

Balancování mezi trhy a inflací

Balancování mezi trhy a inflací

Jan Berka
14:01 2. listopadu 2022
Zdroj: Depositphotos

Dnešní zvýšení sazeb Fed o 75 bodů je podle nás hotová věc, proto půjde spíše o okrajovou záležitost. Zásadní bude doprovodný komentář ke kondici americké ekonomiky. Debata se bude točit kolem témat recese, inflace a trhu práce.

Trh bude sledovat komentáře k případné změně tempa úprav úroků. Slovo „pivot“ by podle nás nemělo vůbec zaznít. V současném prostředí nemá co dělat. Guvernér Powell bude pod palbou otázek, trh bude chtít vědět, co bude dál. Fed by neměl nic slibovat.

Indicie favorizují zvolnění navyšování úroků odpovídající 50 bodům v prosinci. S ohledem na trh práce a dosavadní inflační čísla realita odpovídá spíše dalším 75 bodům. I proto je trh rozpolcen a oběma scénářům na konci roku přiřazuje zhruba stejnou pravděpodobnost. Po dnešku čekejme první vlnu rozhodnutí, k jaké straně se přiklonit.

Trh se zafixoval na hodnoty úprav, to bude mít zejména v krátkém období vliv na sílu tržních pohybů a volatilitu. S ohledem na podmínky financování je ale klíčové, kam až úroky vzrostou a jak dlouho tam zůstanou. Vrchol v cyklu zatím zůstává kolem 5 %. K této hranici se můžeme posunout po menších krůčcích, což bude přijatelnější z hlediska trhů, včetně zahraničích. S ohledem na inflaci a odolnost americké ekonomiky s důrazem na trh práce je namístě ráznější přístup bez zaváhání a slibů.

Powell bude muset tyto dva přístupy vybalancovat. Zazní, že Fed je zavázán dostat inflaci na cíl a že se dále bude primárně řídit příchozími daty. Forward guidance spíše přitíží, než přilepší. Pokud zazní, že se v jistém okamžiku dostaneme do bodu, kdy bude tempo sazeb vhodné upravit, rozuměj snížit, tak: 1) se nedozvíme nic nového, jelikož to už zaznělo 2) trh si to stejně přebere jako jasný prosincový scénář 50 bodů.

Za nás, neřídit se prvotní reakcí, trhy musí dnešní zasedání vstřebat. Klíčový bude čtvrtek a pátek. V pátek budou navíc zveřejněna data z amerického trhu práce. To s výhledem také zahýbá. Klíčové je upozornit na vysokou pravděpodobnost období vyšších sazeb po delší dobu.

Zdroj: Fed, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688