Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  02.11.2022 08:02:05

Fed zvedne sazby o dalších 75 bazických bodů (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americká centrální banka dnes zvýší úrokové sazby o dalších 75 bb. Z dat bude zveřejněn ADP report, který ukáže na pokračující solidní tvorbu pracovních míst. PMI v eurozóně ve zpracovatelském průmyslu bude potvrzen na úrovni necelých 47 bodů. K jeho poklesu v říjnu vedl nižší objem nových zakázek, zároveň však firmy pokračovaly v najímaní nových zaměstnanců, přičemž dodací lhůty se zkracovaly. Indexy PMI se v říjnu zřejmě zhoršily i v Polsku a Maďarsku

Data z amerického trhu práce slibují slušné výsledky

Fed dnes s největší pravděpodobností zvýší úrokové sazby o dalších 75 bb, čímž se klíčová sazba posune na 3,75 - 4,00 %. Vrchol současného cyklu vidíme v Q1 23 na úrovni 4,50-4,75 %. %. Rizika jsou nicméně vychýlena směrem nahoru. První snížení úrokových sazeb očekáváme počátkem roku 2024. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3UeMdoR. Pozornost zaslouží i statistika z amerického trhu práce ADP report mapující počet nově vytvořených míst v soukromém sektoru. Poté, co včera pozitivně překvapila statistika JOLTS Job Openings a očekává se i silná tvorba pracovních míst dle Nonfarm Payrolls, vykáže i ADP report zřejmě solidní výsledek. To by mohlo nahrát americkému dolaru. Záležet ale bude i na tiskové konferenci po zasedání Fedu a na tom, zda centrální banka naznačí, že tempo zvyšování úrokových sazeb již bude zvolňovat. 

V eurozóně bude zveřejněn finální PMI index ze zpracovatelského průmyslu. Ten v říjnu poklesl o 1,6 bodu na 46,6 bodu a na této úrovni bude zřejmě potvrzen. Ke zhoršení ukazatele přispěl především pokles nových objednávek, ale i zlepšování situace v dodavatelských řetězcích, které kvůli způsobu výpočtu index snižuje. Dodací lhůty se zkracovaly, přičemž firmy pokračovaly v najímaní nových zaměstnanců. Kromě finálních indexů PMI bude zveřejněn i vývoj nezaměstnanosti v Německu. Ta zřejmě stagnovala na zářijových 5,5 %. Německý trh práce tak zůstává utažený, když se firmy bojí propouštět, aby později nemusely zaměstnance složitě shánět.

Indikátory PMI budou zveřejněny i v Polsku a Maďarsku. V obou případech trh počítá s jejich dalším mírným zhoršením.

Region posiloval

Regionální měny včera posilovaly. Nejvíce si z úterního obchodování odnesl maďarský forint, který zpevnil o 0,9 % na 406,0 HUF/EUR. Forint stále těží z rozhodnutí centrální banky nabízet O/N facilitu s 18% výnosem. Polský zlotý posílil o 0,4 % na 4,7 PLN/EUR. Nejmenší zisky si připsala česká koruna, jejíž kurz se pohyboval v pásmu 24,44 - 24,48 CZK/EUR.

Z domácích dat byl zveřejněn výsledek HDP za Q3 a říjnový PMI. Obě statistiky zklamaly. Podle předběžného odhadu česká ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla mezičtvrtletně o 0,4 %, po předchozím růstu o 0,5 %. Za vývojem pravděpodobně stál pokles spotřeby domácností. Průmyslu se dle vyjádření ČSU naopak dařilo, zlepšení zaznamenal i čistý vývoz. K poklesu HDP tak pravděpodobně přispělo i snížení stavu zásob rozpracovaných výrobků. Česká ekonomika tak zřejmě ve druhém pololetí letošního roku projede mělkou recesí. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3fr4twv. Zhoršování kondice české ekonomiky potvrdil i říjnový PMI, který se propadl na nejnižší úroveň od května 2020 (41,7 bodu). Průzkum ukázal na další výrazný pokles nových zakázek v důsledku čehož firmy snižovaly objemy výroby. Více jsme se PMI věnovali zde: https://bit.ly/3gTrHeV.

Na silnější úrovně se snažila probojovat i společná evropská měna. Po zveřejnění lepších než očekávaných amerických dat (JOLTS Job Openings i předstihové indikátory z průmyslu) však zamířila z úrovní okolo 0,995 na 0,987 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688