mmr.cz (MMR)
Školství  |  01.11.2022 15:28:00

Na lepší vybavení základních škol má MMR připraveno 3,2 mld. Kč

MMR: Na lepší vybavení základních škol máme připraveno 3,2 mld.
1. 11. 2022

Více než 3,2 mld. z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) půjde na nové odborné učebny základních škol nebo jejich rekonstrukci a na modernizaci školních dílen. Integrovaný regionální operační program (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, totiž spouští další dvě výzvy v novém programovém období na zlepšení kvality vzdělávací infrastruktury pro základní školy.

Před vyhlášením výzev jsem navrhoval jejich úpravy, které by výrazně rozšířily seznam podpořených projektů a současně zapojily další finanční zdroje, ale partneři z regionů změny po několika debatách odmítli. Nakonec jsme se dohodli aspoň na určitých filtračních opatřeních, aby na dotaci dosáhlo více žadatelů. Jedna škola může podat pouze jednu žádost. Limit celkových způsobilých výdajů na projekt je v rozmezí od 3 do 50 milionů korun. Zároveň jsme upravili míru financování z IROPu – tzv. méně rozvinuté regiony budou mít větší míru podpory, je pro ně určeno 90 %, pro přechodové regiony 80 %,” říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

„Výzvy cílí zejména na odborné učebny přírodních věd, polytechnické vzdělávání, práci s digitálními technologiemi a cizí jazyky. Dále se jimi bude podporovat rychlost připojení škol k internetu a zabezpečení připojení k internetu. IROP se nově zaměří i na školní družiny a školní kluby. Dotace budou moci žadatelé využít například na půdní vestavbu odborných učeben a vznik nových chemických a biologických laboratoří, na odborné učebny zeměpisu nebo vznik multimediálních jazykových učeben pro výuku cizích jazyků. Finance jsou ale určeny například i na modernizaci školních dílen pro rozvoj polytechnického vzdělávání, 3D tisku a virtuální reality. IROP podporuje jak stavby a stavební práce, tak nákup vybavení,“ vysvětlil ředitel Řídícího orgánu IROP Rostislav Mazal.

V obou případech se jedná o průběžné výzvy, což pro žadatele znamená, že hodnocení projektu bude probíhat průběžně po podání žádosti o dotaci do Monitorovacího systému 2021+. Výzvy mají stejná pravidla a totožné zacílení podpory.

Dotační podpora z Evropské unie je rozdělena na dvě výzvy podle realizace projektu. 23. výzva IROP je určená pro projekty na území méně rozvinutých regionů a je v ní k dispozici přes 1,8 mld. z EFRR. 24. výzva IROP je pro projekty na území přechodových regionů a je zde přiděleno více než 1,3 mld. z EFRR.

Kategorie regionů je možné najít na webových stránkách IROP.

Informace k semináři pro žadatele a příjemce určený pro vyhlášené výzvy je možné sledovat na webových stránkách IROP.

V prosinci IROP plánuje vypsat výzvu pro základní školy prostřednictvím Integrovaných územních investic (ITI) s prostředky 2,8 mld. z EFRR a taktéž výzvu na vzdělávání prostřednictvím Komunitně vedeného místního rozvoje (CLLD) s prostředky 2,2 mld. z EFRR, ve které bude na základní školy určeno téměř 1,4 mld. . Další investice mohou školy, jakožto veřejné budovy, čerpat na snížení energetické náročnosti prostřednictvím Operačního programu životní prostředí a na neformální vzdělávání pak i z Operačního programu spravedlivá transformace. Oba programy má v kompetenci Ministerstvo životního prostředí.

MMR: Na lepší vybavení základních škol máme připraveno 3,2 mld. Kč
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688