Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Státní rozpočet  |  01.11.2022 14:56:54

Deficit státního rozpočtu se v říjnu dále prohloubil

Ke konci října se deficit státního rozpočtu prohloubil na 286,7 mld. . Říjen obecně z pohledu státního rozpočtu patří mezi mírnější měsíce a historicky k výraznějšímu prohloubení dochází až v listopadu.  Ke konci roku totiž obvykle vrcholí investiční aktivita státu, očekávat lze i růst výdajů na pomoc s cenami energií. Celkově by v letošním roce měl deficit dosáhnout 375 miliard , kdy původní pozměňovací návrh předpokládal navýšení deficitu z 280 na 330 mld. . Nakonec ale na základě dvou koaličních návrhů došlo k prohloubení schodku o dalších 45 mld. . Nabízí se tak průběžné srovnání s rokem 2020, kdy záporné saldo rozpočtu dosáhlo 367 mld. . Před dvěma lety na konci října dosahoval deficit 274 mld. . Zdá se tak, že český rozpočet míří podobným směrem. Před rokem byl deficit ve stejném období o necelých 50 miliard vyšší, rok tehdy státní kasa zakončila s rekordním deficitem dosahujícím takřka 420 miliard .

 Podívejte se také: Plnění státního rozpočtu ČR za říjen 2022

Za prvních deset měsíců došlo ve srovnání s loňským rokem k nárůstu jak na straně příjmů (+94,0 mld. , +7,8 %), tak i na straně výdajů (+45,7 mld. , +3,0 %).

Na příjmové straně hrají největší roli výnosy pojistného a daňových příjmů (+10,6 %, +11,4 mld. ). V této kategorii nadále stojí růst zejména na dvou položkách. První je inkaso daně z přidané hodnoty, které proti roku 2021 vzrostlo o 18,5 %, resp. o 44,7 mld. . Zde se odráží zejména vysoká meziroční inflace (v září dosáhla 18,0 %), ale i ekonomické oživení odehrávající se zejména v první části letošního roku. Druhou zásadní položku pak představují příspěvky z pojistného na sociální zabezpečení, kde rostoucí zaměstnanost spolu s růstem mezd přispěla k meziročnímu zvýšení inkasa o 6,6 % (+32,4 mld. ). Postupně naopak upadá meziroční rozdíl u spotřebních daní (+4,9 %, +6,0 mld. ), mj. kvůli výnosu spotřební daně z minerálních olejů (-1,3 %, -0,8 mld. ), kde se odráží snížení daně na pohonné hmoty.

U výdajů tvoří i nadále největší rozdíl pokles transferů podnikatelům (-40,3 %. -43,9 mld. ), v důsledku vyšších loňských covidových kompenzací. Naopak hlavní nárůst se koncentruje u důchodů (+9,7 %, +42,9 mld. ), které byly letos několikrát valorizovány. Kapitálové výdaje jsou proti loňskému roku o 12,7 % vyšší (+14,5 mld. ).

Novela státního rozpočtu potvrdila naše obavy, že deficit míří spíše výše než k 330 mld. , vzhledem k obdobnému vývoji s rokem 2020. Aktuální návrh by se i navzdory o něco vyššímu říjnovému deficitu mělo podařit naplnit a 375miliardový schodek se jeví jako reálný. Důležitější je v tuto chvíli koncentrace vlády na konsolidaci rozpočtu v následujících letech, kdy hlavní problém i nadále představuje vysoké strukturální saldo, které je nutné řešit jak dodatečnými výnosy na příjmové straně, tak i úsporami na straně výdajů. Na dopady uvolněné fiskální politiky mj. upozorňuje i ČNB, která navyšující deficity sleduje a upozorňuje na nutnost držet v případě vyšších deficitů měnovou politiku utaženou po delší dobu. Vyloučena není ani možnost zvýšení sazeb.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688