mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  31.10.2022 21:25:00

Lipavský a Kuleba v Kyjevě stvrdili memorandem další spolupráci mezi ministerstvy zahraničí Česka a Ukrajiny

Lipavský a Kuleba v Kyjevě stvrdili memorandem další spolupráci mezi ministerstvy zahraničí Česka a Ukrajiny

31.10.2022 / 21:02 | Aktualizováno: 31.10.2022 / 21:25

Naplňování Memoranda o porozumění mezi českou a ukrajinskou diplomacií, česká podpora Ukrajině na její cestě do EU a do NATO, zřízení speciálního tribunálu pro stíhání zločinu agrese Ruska a humanitární pomoc pro nadcházející zimu – to byla témata jednání ministra zahraničních věcí Jana Lipavského s ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou. Jednání se odehrálo 31. října 2022 v rámci prvního společného zasedání vlád Česka a Ukrajiny. Šéf české diplomacie do Kyjeva přicestoval v delegaci vedené premiérem Petrem Fialou.

Ministr Lipavský zdůraznil, že se česká diplomacie bude i nadále soustředit na posilování všestranné podpory Ukrajiny od západních spojenců, ať už na půdě EU, NATO, OSN, OBSE či dalších mezinárodních organizací. „Klíčovým bodem českého předsednictví v Radě EU je udržování jednotné odpovědi EU na ruskou agresi. Aktivně se podílíme na přípravě sankcí. V tuto chvíli se jedná už o devátém balíčku. Je to zároveň české předsednictví, které zdůrazňuje, že budoucí politika EU vůči Rusku by měla být určována tím, jak se Rusko bude vůči Ukrajině chovat,“ řekl ministr Lipavský.

Rusko musí přijmout odpovědnost za ztracené životy Ukrajinců a obrovské materiální škody, které v této zemi způsobilo,“ dodal šéf české diplomacie. Proto je podle něj Česko jedním z leaderů v podpoře Ukrajiny v jejím úsilí o zřízení zvláštního tribunálu pro stíhání zločinu agrese Ruska vůči Ukrajině.

Česko je také připraveno pomoci Ukrajině při budoucí rekonstrukci země. Ministerstvo zahraničních věcí by proto v budoucnu chtělo posílit svou diplomatickou přítomnost v zemi, včetně zřízení úřadovny v Dnipru, jakmile to bezpečnostní situace umožní.

Aby Česko pomohlo Ukrajině překonat následující zimu, zaměřuje humanitární asistenci mimo jiné na alternativní možnosti ubytování třeba ve formě kontejnerových modulů, vyhřívaných stanů a na zdravotnické vybavení. „Máme připraveny i dva finanční dary na nákup velkokapacitních generátorů pro Dněpropetrovskou a Lvovskou oblast a finanční dar pro neziskovou organizaci E+ na nákup topných těles pro nemocnice,“ doplnil ministr Lipavský.

S ministrem Kulebou také Jan Lipavský debatoval o možných nových formátech spolupráce, kterých by se obě ministerstva měla zájem účastnit.



Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688