Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
31.10.2022 17:13:54

Počasí: Do konce týdne se ochladí až o 10 °C

Rekordně teplé dny se blíží ke konci. Rekordně, i to je docela slabé slovo. Ve Vimperku bylo v neděli přes 26 °C, a to je tohle město podhorské na Šumavě. Podle Českého hydrometeorologického ústavu to vypadá na nejpozdější oficiálně letní den v České republice v historii měření. Velmi jasný důkaz celkem svižného oteplování v Evropě i naší zemi.

Nejtepleji bylo na Šumavě a v jejím okolí. Jinde byla teplota trochu nižší a našla se i místa, kde se teď asi ptáte, o jakém teplu mluvíme. Zůstalo pár míst, kde mlhy a nízká oblačnost teplý vzduch k zemskému povrchu nepustily, a proto tam bylo třeba kolem 13 °C. Ve výšce nad zemí však bylo proudění teplé jako v červenci.

Také v pondělí ještě bylo při vyjasnění velmi teplo. Oficiální teplotní záznamy se nyní zpracovávají. V tomto týdnu se postupně ochladí. Nebude to žádný dramatický vpád zimy, nicméně teploty klesnou asi o 10 °C. V místech, kde v posledních dnech držely studený vzduch u země mlhy, se bude ochlazení jevit jako slabé. V místech, kde bylo slunečno a přes 20 °C, to však bude teplotní sešup.

Po delší době přijdou srážky. Více do Čech, méně na Moravu a do Slezska. Na konci týdne se na horách objeví srážky smíšené nebo sněhové, níž se nedostanou. Výměna pneumatik zatím není nutná, dá se ale potom očekávat mimořádný zájem v servisech, až zima řekne své první slovo. Mimo to se potvrzuje, že tento podzim bude plný mlh.


Předpověď počasí na tento týden

úterý bude zataženo nízkou oblačností, mlhavo. Na horách a ojediněle i jinde skoro jasno, slunečno, teplo. Teploty 12 až 16 °C, při vyjasnění 19 °C.

Ve středu bude polojasno až oblačno. Zejména na východě i zataženo. Ojediněle přeháňky nebo slabý déšť. Teploty 13 až 17 °C, na západě Čech už jen 11 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno, znovu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Od západu přibývání frontální oblačnosti. Teploty 11 až 15 °C, při mlze jen 9 °C.

Od pátku bude zataženo, od západu postupně s deštěm. Od soboty pak bude oblačno až zataženo, místy déšť, na horách srážky smíšené. Místy zase i mlhy. Teplota 8 až 13 °C, na jihu a východě i tepleji.

Počasí 4.11.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty