Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.10.2022 10:10:30

Pražská burza za nejnižší letošní likvidity v týdnu posílila na 5týdenní maxima. Banky začínají indikovat možné problémy


Ve zkráceném týdnu akcie na pražské burze navázaly na předchozí pozitivní směrování, když podporou byl pokračující optimismus na západoevropských trzích potažmo na Wall Street. Index PX si polepšil o 1,7 %, když ve čtvrtek zakončil na 1 184 bodech. Tedy vůbec nejvýše od 22. září. Každopádně investoři jakoby si díky pátečnímu svátku vzali dovolenou po celý týden, když objemy obchodů klesly na značně podprůměrnou úroveň. V průměru se denně uzavřely obchody za sotva 335 mil. .

Kurzovým vítězem týdne se stal vlastně nováček pražské burzyakcie NortonLifeLock, které však nejsou součástí indexu PX. Na svém domovském trhu v USA zažívají v říjnu vzpruhu, od článku „Akcie NortonLifeLock na svém dně?“ přidaly zhruba desetinu. Investoři začínají přeci jen zohledňovat očekávaná pozitiva z fúze se společností Avast, která by měly ukázat první „společné“ hospodářské výsledky. Ty firma odtajní v přespříštím týdnu 8. listopadu. U nás nicméně titul nabral, podobně jako dříve v minulosti akcie Avast, oproti domovskému trhu trend obchodování s poměrně značnou prémií. Do vývoje navíc své sehrává také poměrně volatilní koruna k dolaru, resp. jakoby očekávání některých investorů v silnější americkou měnu.

 

indexu PX každopádně v týdnu nejvíce přidaly akcie VIG, které v domovské Vídni vlastně již umazaly zářijové ztráty. Svou vahou index PX v týdnu vlastně srovnatelně podpořily druhé akci KB, jejichž váha se drží na rekordních úrovních (aktuálně 24,3 %). Vidina dividendy jakoby titulu dopomohla překonat technické rezistence, když ve středu zakončil na 713,50 , tedy na téměř 5měsíčních maximech. Titul si tak nejspíše technicky otevírá cestu výše, směrování by nicméně měly také určit očekávané páteční hospodářské výsledky/zprávy.

Z bank první vlaštovkou na pražské burze startující výsledkové sezóny byla MONETA, která vykázala meziroční výrazný nárůst zisku. Na druhou stranu management vlastně ukázal na zhoršující se prostředí, resp. již se banka začala připravovat na možné zhoršení platební morálky u úvěrů v důsledku očekávané recese. Zmínila také očekávané další navýšení kapitálových požadavků a možnou úpravu dividendové politiky směrem níže. Investoři po firemním reportu ve čtvrtek jakoby nechtěli vůbec obchodovat. Reagovali vesměs neutrálně, resp. pro někoho pozitivní vyznění z výsledků naznačila až závěrečná aukce, která titul poslala vyrovnat dosavadní říjnová závěrečná maxima 74 . Regulatorní hlášení v týdnu poodkrylo, že americká bankovní skupina State Street snížila podíl v bance pod procentní hranici, resp. na 0,97 %. Kvalifikovaným akcionářem přitom byla přes 5 let. Poprvé, a zároveň naposledy, nahlásila v únoru 2017 vlastnictví 1 % akcií MONETA. V mezičase se tak její podíl musel pohybovat v rozmezí 1-3 %.

Doplnit lze vývoj akcií ERSTE, které se v domovské Vídni navrátily v reportech k opakovaně zmiňované výrazné technické hranici u 25 EUR. Ta by měla rozhodnout o dalším směrování, když impulsem mohou být rovněž firemní zprávy, resp. páteční report hospodářských výsledků. Obecně banky může ovlivnit konečná podoba windfall tax (možná nižší sazba za roky 2024/25), která by mohla být rozhřešena v pátek.

Hlavním titulem pražské burzy nejen z hlediska likvidity, ale také volatility zůstávají poslední dobou akcie ČEZ. V návaznosti na tzv. windfall tax se ve zkráceném týdnu obchodovaly v pásmu 765 až téměř 820 . Nicméně vlastně v druhé polovině týdne začínalo být znát určité uklidnění, když všechna negativa ohledně zdanění nadměrných zisků by již měla být rozhřešena. V příštím týdnu projednávané/schvalované daňové balíčky ve Sněmovně by tak již asi neměly pro titul přinést negativní překvapení. Mělo by tak začít platit v našem článku uváděné „Akcie ČEZ skýtají nejvyšší dividendový výnos na pražské burze.“ Titul by mohl podpořit přítok nových prostředků z vyplácené dividendy.

Možno zmínit také přetrvávající intradenní volatilitu na akciích CZG, nicméně tentokrát za slabé likvidity. Pokračující drobný pokles na nová téměř již 2 letá minima akcií KOFOLA nepřinesl zvýšení obchodů. Spíše naopak, což naznačuje, že ke kulminaci poklesu kurzu ještě nemuselo dojít. Z nádechu z poloviny měsíce zpět dále na jih sestupují také akcie PILULKA, které tak zakončily týden na nových minimech, resp. již nejníže od poloviny ledna 2021.

 

Z hlediska nepřízně investorů možno závěrem zmínit z trhu START akcie FILLAMENTUM. Ocitly se již pod hranicí 200 , tedy oproti ceně v primární emisi v roce 2018 na ani ne čtvrtině. Navzdory tomu, že poslední říjnová prezentace firmy neukázala na zásadnější problémy. Na trhu START tento asi nejméně likvidní titul, u kterého chybí poptávka, resp. každý obchod přináší razantní pokles ceny. V tomto měsíci vlastně neobvyklé hned dvě obchodní seance přinesly postupně propad z předchozích 550 na současných 199 . Ještě v úvodu června se akcie FILLAMNETUM přitom držely na 850 , tedy nad cenou v IPO.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688