Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  29.10.2022 17:54:04

Jeden z největších veřejných bitcoinových těžařů je těsně před krachem

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Těžaři bitcoinů (BTC) a jiných kryptoměn, které se těží metodou proof of work (PoW) jsou stále pod velkým tlakem vysokých cen za energie, které při těžbě spotřebovávají. Nejen, že se musí vypořádávat s tímto růstem cen, ale zároveň se musí poprat s rostoucím hashrate a s ním ruku v ruce zvyšující se obtížnost těžby, která se negativně promítá do výrobních nákladů.

Drahé energie likvidují těžaře

Přesto, že je stále velká část těžařů, kteří i při kurzu kolem 20000 dolarů za bitcoin generují poměrně velké zisky, existuje i část takových těžařů, kteří takové štěstí nemají. Vzhledem k tomu, že se jedná o vysoce konkurenční prostředí, tak ani ti největší hráči nemají zajištěný pravidelný výdělek. Navíc stále roste obtížnost těžby, což tlačí na nutnost neustále obnovovat těžební hardware. Jenže těžební hardware se v podstatě nedá použít k ničemu jinému, než pouze k samotné těžbě kryptoměn. Prodej zastaralého vybavení je tím pádem takřka nemožný, a pokud vůbec k nějakému prodeji dojde, je to jen za cenu hluboko pod pořizovacími náklady. Aktuálně cenu sráží převis nabídky nad poptávkou po použitém hardwaru. Náklady těžařů tak v posledních měsících výrazně rostou, což je na hraně udržitelnosti. Své o tom může nově vyprávět společnost Core Scientific, která 27. října oznámila, že nezvládá splácet své závazky a je na pokraji bankrotu.

Core Scientific

Společnost Core Scientific, byla ještě donedávna jedním z největších veřejných bitcoinových (BTC) těžařů, který provozuje několik desítek tisíc těžebních strojů. To, že se ocitla ve finančních problémech, vyplývá ze zprávy pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC), ve které společnost Komisi informuje, že minimálně za říjen a listopad nezaplatí své závazky vůči věřitelům. Jako důvod uvádí neúměrně rychle rostoucí provozní náklady a pokles finančních rezerv takřka na minimum. Za růstem nákladů stojí mix skokového nárůstu cen za energie, stále se zvyšující obtížnost těžby a dlouhodobý pokles ceny bitcoinu, který je více méně jediným krátkodobým aktivem (vyjma finanční rezervy), kterým společnost disponuje. V neposlední řadě se do ekonomické kondice společnosti Core Scientific negativně promítnul nedávný krach kryptografické úvěrové společnosti Celsius Networks LLC. 

Samotná společnost Core Scientific ve zprávě uvádí, že další pokračování v podnikatelské činnosti je vzhledem k její finanční situaci a nejistému budoucímu vývoji kryptografického trhu značně zpochybněno. Předpokládá, že jí totiž nejpozději do konce roku 2022 mohou dojít peněžní prostředky. Množství bitcoinů, které má firma ještě ve svém držení, se v posledních měsících rapidně snížilo, protože byla nucena odprodat více BTC, než jich za stejné období vytěžila. Aby společnost pokryla své rostoucí náklady, prodala v červnu tohoto roku více než 7000 BTC (zhruba 165 milionů dolarů v tehdejších cenách) ve snaze posílit svou likviditu. Uběhlo jen pár měsíců a k 26. říjnu už Core Scientific držela jen svých zbylých 24 BTC (cca 490 tis. dolarů při dnešních cenách) a k tomu přibližně 26,6 milionu dolarů v hotovosti. Jen pro představu, ještě k 30. září držela společnost přes 1051 BTC a přibližně 29,5 milionu USD v hotovosti. Navíc na neschopnost dostát svým závazkům okamžitě zareagovaly akciové trhy, když akcie společnosti (CORZ) kótované na burze Nasdaq se po tomto oznámení propadly v počátku obchodování až o 76 %. Od doby, kdy před rokem akcie této společnosti dosáhly svého vrcholu, se propadly o více než 97 %.

Celsius Network

Svou špatnou finanční kondici dává společnost Core Scientific také do souvislosti s neochotou společnosti Celsius Network hradit zvýšené náklady na provoz hardwarového vybavení, který Core Scientific pro Celsius Network zajišťuje. Dle vyjádření právního zástupce firmy Celsius Network provozuje společnost Core pro firmu Celsius 10885 strojů na těžbu BTC. Vypnutí těchto strojů by snížilo milionové příjmy společnosti Celsius, které používá k zaplacení svého konkurzního řízení, do kterého se firma dostala po svém nedávném krachu.

Zkrachovalý poskytovatel kryptografických úvěrů Celsius Network má podle podané žaloby dlužit společnosti Core Scientific několik milionů dolarů za nezaplacené tarify za elektřinu. Společnost Core Scientific v soudním podání uvedla, že měsíčně přichází přibližně o 1,65 milionů dolarů (cca 55000 dolarů za den), aby pokryla to, co jí společnost Celsius odmítá zaplatit. Společnost Celsius Network se naopak takové povinnosti platby brání s odůvodněním, že žádné smluvní ujednání mezi společnostmi neuvádí, že by na společnost Celsius Network měly být přenášeny rostoucí náklady na elektřinu.

V návrhu, který společnost Core Scientific podala na konkurzní soud, se uvádí, že smlouva účtuje společnosti Celsius Network paušální sazbu, která nezohledňuje skokové nárůsty nákladů na těžbu kryptoměn. Core proto žádá soud, aby přinutil společnost Celsius buď zaplatit své účty, nebo ukončil smlouvu mezi těmito dvěma subjekty. Soud, který dohlíží na bankrot společnosti Celsius Network, se bude touto záležitostí zabývat na listopadovém slyšení.

Výprodeje BTC pokračují

Vysoká cena energií a rostoucí obtížnost těžby výrazně ztěžují těžbu bitcoinů jak společnostem, tak těžebním poolům. I když těžaři doposud zvládají splácet své závazky, je to jen za cenu prodeje těžebního vybavení, nebo rovnou prodeje vytěžených BTC. Zpráva potvrzuje, že těžaři s nedostatkem likvidity pokračovali v odprodeji vytěžených BTC i během 3. čtvrtletí. Pozitivní zprávou ale je, že ke konci období se prodej zpomalil. Veřejně známí těžaři tak od května poprvé prodali méně BTC, než kolik se jim povedlo v daném měsíci vytěžit. Tento trend započal již v srpnu a v září na něj navázal. Nicméně i přes určité náznaky oživení, může mít určitá skupina těžařů (viz Core Scientific) vlivem těchto faktorů problém se splácením svých závazků.

Graf prodeje BTC veřejně známých těžařů ve 3. čtvrtletí (upraveno autorem) | zdroj Hashrate Index

Výzvy pro těžaře

Vzhledem k tomu, že cena BTC více méně již několik měsíců stagnuje kolem hranice 20000 dolarů, tak jen ti těžaři, kteří mají nejnovější vybavení, mají šanci prorazit a připsat si i nějaký výdělek při současné dolní hranici výrobních nákladů BTC (cca 17000 dolarů). Společnost Core Scientific by nebyla první obětí otřesů v odvětví. Minulý měsíc podala žádost o bankrot firma Compute North, která se zabývá těžbou bitcoinů v datových centrech, zatímco další těžař Digihost, kótovaný na burze Nasdaq, čelí po obrovském propadu ceny svých akcií možnému vyřazení z burzy. Společnost Compute North byla do té doby druhým největším poskytovatel hostingu pro těžbu BTC v USA.

Graf výrobních nákladů na těžbu bitcoinu (upraveno autorem) | zdroj Twitter: Capriole Investments

Společnosti zabývající se těžbou bitcoinů, jako je Core, se často zadlužují, aby si udržely konkurenceschopnost ve velmi specializovaném odvětví, kterému dominují velké výdaje v podobě pravidelné obnovy těžebního hardwaru, vybavení a nákladů na elektřinu. Tyto společnosti se v důsledku rostoucích nákladů na elektřinu a klesajících cen kryptoměn dostaly do stavu nedostatku hotovosti a nyní zkoumají jiné aktivity, včetně některých mimo svět blockchainu, aby se dokázaly udržet nad vodou a přečkat tuto kryptografickou zimu.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

08.11. 08:30  Co to byl Bitcoin? (eman)
02.11. 19:32  Co to byl Bitcoin? (kairos)
31.10. 16:52  Co to byl Bitcoin? (Ing.Roman Mysík)
30.10. 22:20  Co to byl Bitcoin? (kairos)
30.10. 21:28  Co to byl Bitcoin? (Ing.Roman Mysík)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688