Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  29.10.2022 17:52:23

Společnost Chainalysis zveřejnila zprávu o všeobecném přijetí kryptoměn v jednotlivých státech

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Koncem minulého týdne vydala společnost Chainalysis, která se zabývá analýzou blockchainu, zprávu "The 2022 Geography of Cryptocurrency Report", ve které se zabývá mimo jiné všeobecným přijetím kryptoměn v jednotlivých státech a tyto posléze řadí do žebříčku od států s největší mírou přijetí až po státy, ve kterých je povědomí o kryptoměnách takřka nulové. Ze zveřejněné analýzy vyplývá, že se obecně největšímu přijetí kryptoměn těší převážně rozvíjející se trhy. To do jisté míry potvrzují první tři místa v žebříčku, na kterých se umístily Vietnam, Filipíny a Ukrajina. Do první desítky pak ještě pronikly státy jako Pákistán, Brazílie a Thajsko.

Zpráva pak zmiňuje tři události, které jsou do značné míry překvapující. Tou první je, že Vietnam obhájil prvenství v tomto žebříčku. Jakou druhou událost Chainalysis zmiňuje posun Spojených států Amerických na celkovou pátou příčku a posun Číny z 13. místa na závěr top ten, když uzavírá první desítku. Do první desítky se pak ještě propracovala Indie, která v něm obsadila čtvrté místo a Rusko, které se umístilo na 9. pozici.

První dvacítka globálního indexu přijetí kryptoměn v roce 2022 (upraveno autorem) | zdroj Chainalysis - The 2022 Geography of Cryptocurrency Report

Vietnam

Vietnam svou 1. příčku uhájil zejména díky vysoké směnné aktivitě a širokému přijetí kryptoměn napříč všemi hodnocenými ukazateli. Do první desítky se prosadil jak na poli centralizovaných služeb, tak i na poli decentralizovaných financí (DeFi) a nezaostal ani za burzovními obchody tzv. napřímo pomocí peer to peer (P2P) kryptoměnových nástrojů. Chainalysis zároveň upozornila na průzkum z roku 2020, podle kterého 21 % vietnamských spotřebitelů uvedlo, že používá nebo vlastní kryptoměny. Tamní média navíc naznačují, že hry založené na kryptoměnách jsou ve Vietnamu velmi populární, a to jak pro hráče, tak také pro jejich tvůrce.

Indie

Za zmínku stojí také skutečnost, že Indie, která se umístila na celkovém čtvrtém místě, takřka ve všech měřených ukazatelích Vietnam předčila. Za Vietnamem však výrazně zaostala v případě P2P burzovních obchodů. V tomto žebříčku obsadila až 82. místo, což jí následně stálo ještě lepší výsledek. Tak špatný výsledek v tomto jednom ukazateli může být zčásti zaviněn zákony, které koncem loňského a začátkem tohoto roku přijal tamní parlament za účelem boje proti praní špinavých peněz a zavedení regulace kryptografického trhu. 

Filipíny a USA

Zpráva pak vyzdvihuje posun Filipín z loňského 15. místa na letošní stříbrnou pozici. Zmiňuje, že za širším přijetím kryptoměn v této zemi stojí stejně jako v případě Vietnamu kryptografický herní průmysl, konkrétně pak hry typu play to earn (P2E) a rostoucí objem převodů kryptoměn. Zároveň oceňuje posun USA z loňské 8. příčky na letošní 5. místo. Také Spojené státy předčily Vietnam takřka ve všech měřitelných žebříčcích a zaostaly za ním stejně jako Indie v počtu obyvatel, kteří využívání P2P výměnných služeb očištěných o kupní sílu. V tomto ukazateli se umístily až na 111. místě. Analytici společnosti Chainalysis k tomu dodávají, že využívání P2P výměnných služeb bývá nejvyšší v zemích s nízkou kupní silou.

Čína

Přesto, že v loňském roce zásah čínské vlády proti kryptoměnám způsobil šok a výrazný propad napříč celého segmentu, tak tamní narůstající hashrate může naznačovat, že je možná zákaz méně účinný, anebo již ne tak drakonicky prosazován. Navíc analýza společnosti Chainalysis jasně definuje, v čem je čínský kryptografický trh silný. Podle dílčích indexů je Čína "obzvláště silná" zejména ve využívání centralizovaných služeb, pokud jde o objem transakcí očištěný o kupní sílu, a to jak na celkové, tak na maloobchodní úrovni. V tomto dílčím hodnocení se Čína umístila na 2. místě.

Dominance rozvíjejících se trhů

Zpráva uvádí, že od roku 2021 ještě zesílil specifický trend, kdy všeobecnému přijetí kryptoměn dominují tzv. "rozvíjející se trhy ". Analytici se v případě tohoto rozdělení opírali o rámec, který vytvořila Světová banka. Dle něj se země dělí na základě úrovně příjmů a ekonomického rozvoje do čtyř kategorií:

  1. na země s vysokými příjmy, 

  2. na země s vyššími středními příjmy,

  3. na země s nižšími středními příjmy 

  4. a na země s nízkými příjmy.

Jak je ze zveřejněné tabulky patrné, tak v první 20 patří rovnou deset států k zemím s nižšími středními příjmy. Konkrétně se pak jedná o Vietnam, Filipíny, Ukrajinu, Indii, Pákistán, Nigérii, Maroko, Nepál, Keňu a Indonésii. 

Země jako Brazílie, Thajsko, Rusko, Čína, Turecko, Argentina, Kolumbie a Ekvádor patří dle kategorizace Světové banky k zemím s vyššími středními příjmy. 

Zajímavostí na závěr pak je, že pouze 2 země patřící do zemí s vysokými příjmy (USA a Velká Británie) se dokázaly prosadit do první dvacítky zemí, ve kterých jsou kryptoměny všeobecně velmi přijímané.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688