Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  15.05.2003 09:30:03

SOUHRNNÁ ZPRÁVA: ČS vyplatí stejnou dividendu všem akcionářům



Ve znamení výplaty dividend se nesla valná hromada České spořitelny, která se uskutečnila ve středu 15. května. Oproti původnímu očekávání vyplatila spořitelna stejnou dividendu ve výši 20 korun na akcii jak držitelům kmenových, tak prioritních akcií. Přesto však muselo představenstvo banky čelit rozhořčeným námitkám zástupců města Žďár nad Sázavou, které je držitelem prioritních akcií. Zástupce města se dokonce pokusil prosadit změnu stanov, podle níž by měla spořitelna povinnost vyplatit v budoucnu minimálně stejnou dividendu na prioritní a kmenové akcie.

O změně stanov v tomto smyslu nakonec valná hromada vůbec nejednala. Držitelům prioritních akcií se však dostalo vysvětlení, že banka nepřistoupila k výplatě dividendy na základě právního posudku, který si nechala vypracovat. Podle místopředsedy představenstva Dušana Barana by se podle právníků jednalo o diskriminaci jednoho druhu akcionářů. "Držitelé prioritních akcií dostali v minulých letech více peněz, než majitelé kmenových akcií. Proto jsme původně uvažovali o tom, že jim za rok 2002 vyplatíme pouze deset korun na akcii," dodal místopředseda představenstva Dušan Baran.

Valná hromada spořitelny také odhlasovala odměny ve výši pro členy představenstva ve výši 900 tisíc korun, zástupci dozorčí rady si úhrnem přijdou na 9,8 milionu korun. Česká spořitelna také může na základě rozhodnutí akcionářů v následujících dvanácti měsících emitovat vlastní dluhopisy a hypotéční zástavní listy až za 20 miliard korun. Podle člena představenstva Daniela Helera je při současných úrokových sazbách vhodná doba k emisi dluhopisů vázaných na strukturované produkty.

Podle generálního ředitele spořitelny Jacka Stacka byl loňský zisk spořitelny ve výši 6,5 miliardy korun nejúspěšnějším v historii. "V letošním roce plánujeme jeho zvýšení o minimálně 20 procent," řekl Stack s tím, že rentabilita vlastního kapitálu by měla dosáhnout také dvaceti procent. Výrazný nárůst měly zaznamenat především spotřebitelské úvěry, a také úvěry v komunální a korporátní oblasti.

Do dozorčí rady zvolili akcionáři dva nové členy, kterými se stali Zlata Gröningerová a André Horovitz. Znovu zvoleni byli také čtyři členové, kterým končilo funkční období. Kompletní dozorčí rada tak nyní pracuje ve složení: Andreas Treichl, Reinhard Ortner, Manfred Wimmer, Bernard Spalt, Christian Coreth, Maxmilian Hardegg, Jitka Šrotýřová, Marek Prospěch, Libuše Růžičková a Josef Komárek.

Majoritním vlastníkem ČS je rakouská Erste Bank s podílem na základním jmění ve výši 91,02 procenta. Městům a obcím patří 1,58 procenta. Dalších 3,1 procenta vlastní Česká pojišťovna, která se však s Erste Bank dohodla na prodeji podílu.

-vp-,-ph




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688