Jan Béreš (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  25.10.2022 11:24:56

Fixace cen energií 2023: Má smysl fixovat se stropem?

Strop na ceny elektřinu bude v platnosti jen v roce 2023. Usnout na vavřínech se proto nevyplatí, bude potřeba trh stále monitorovat a několikrát do roka zjišťovat nabídky dodavatelů. Fixovat tedy ano, ale ne na dlouhé závazky. Zastopovaná cena platí aktuálně pouze na rok 2023 a co bude dál nikdo neví přesně.

Zastropovaná cena navíc není pevně dána a vláda s ní může hýbat podle situace na trhu. Vždy to bude na aktuální nabídce a ochotě klienta podepsat nabízenou cenu.

Aktuální nákupní ceny dodavatelů se pohybují kolem ceny 10 000 Kč za MWh u ročního kontraktu na rok 2023, pokud tedy nabídka bude stále pod hranicí 10000 Kč, pak by to mohla být dobrá nabídka.

Ceny dalších dlouhodobých kontraktů na burze naznačují, že cena elektřiny dosáhne aktuální zastopované ceny nejdříve v kalendářním roce 2025. Do té doby tedy bude potřeba řešit aktuální ceny s dodavateli na výrazně vyšší úrovni a budeme muset jednak šetřit se spotřebou a za druhé mít povědomí o své ceně.

Jiná situace je u SPOTových cen, kde se cena dostala pod 200 eur za MWh a znamená to, že situace na energetickém trhu se může v dohledné době stabilizovat.

Nastavení záloh v dalších letech

Pak je tu otázka záloh, zde je potřeba vědět hlavně kdy Vám končí aktuální smlouva a její cena a mít tak přehled, jak moc se vám zvedne roční vyúčtování a podle toho si spočítat optimální výši zálohy. Většina dodavatelů by vám v tomto směru měla vyjít vstříc a pokud ne, pak stojí za zvážení dodavatele vyměnit.

Stále bohužel platí, že zákaznické linky jsou obsazené a odvolatelnost není podle představ zákazníků. Proto bude potřeba vyžívat i alternativní komunikaci s dodavateli, a to ideálně před online portál či mobilní aplikaci. Zde v posledních letech proběl velký posun dopředu a většinu záležitostí si dokážete udělat sami.

Výběr dodavatele v roce 2023

Jaké dodavatele vybírat? Určitě větší dodavatele, kde je větší jistota dodržení smluvních podmínek. U menších i středně velkých dodavatelů máme bohužel informace a průběžném navyšování cen i přes smluvní garanci ceny. Proč to dodavatelé dělají?

Zde je vysvětlení relativně jednoduché. Každý dodavatel v reálné čase nakupuje část energií na burze v dlouhodobých kontraktů a část na denních trzích, o tom jaký poměr dodavatel investuje do dlouhodobých kontraktů a kolik do denních trhů je na jejich rozhodnutí. Tohle byl hlavní důvod konce Bohemia Energy, kde lidem nasmlouvali nízké ceny, ale sami investovali velkou většinu do denních trhů, které jsou ale velmi proměnlivé a když pak cena výrazně vzrostla, museli lidem nejdříve posílat zdražovací dopisy a následně informaci o svém konci.

Jan Béreš

Jan Béreš

V Ušetřenu začínal jako energetický expert, který domácnostem a firmám radil ohledně změny dodavatele a možných úspor. V roce 2020 postoupil na pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a vztah současných burzovních cen energií na domácnosti. Je citován Českou televizí. Nově začal také publikovat komentáře na serveru Kurzy.cz, kde chce přibližovat složitý energetický svět běžným lidem. Jeho hlavním koníčkem je rodina a výlety s ní. Je nadšeným filmovým fanouškem, v některých filmech vystupoval jako komparzista.

Ušetřeno.cz

Pomáháme lidem vybrat si správně

Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688