plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  25.10.2022 00:00:00

Smetanův Dalibor se vrátil do Plzně po 16 letech, divadlo se připravuje na Rok české hudby

Smetanův Dalibor se vrátil do Plzně po 16 letech, divadlo se připravuje na Rok české hudby

První premiérou souboru opery Divadla J. K. Tyla v Plzni se v této sezoně stala opera Bedřicha Smetany Dalibor. Romantická tragédie volně vycházející z historických událostí se poprvé představila divákům v sobotu 22. října 2022 ve Velkém divadle. Volba titulu odráží záměr divadla uvést v roce 2024 všech osm Smetanových oper jako součást mimořádné kulturní události Rok české hudby a připomenout tak skladatelovo dvojité výročí – 200 let od mistrova narození a 140 let od jeho úmrtí. Divadlo hru v nejbližších termínech uvede 29. října, 10. a 12. listopadu.

Představení Dalibor (fotografie: M. Root)

Představení Dalibor (fotografie: M. Root)

„Podobná akce se v Plzni naposledy konala před čtyřmi desítkami let, a tak je správný čas přiblížit i současné generaci diváků celé portfolio Smetanovy operní tvorby. Letos do něj přispějeme operou Dalibor, jež, musím se přiznat, patří k mým nejoblíbenějším,“ okomentoval smělý plán divadla šéf souboru opery Jiří Petrdlík.

Dalibor je po historických Braniborech v Čechách a komické Prodané nevěstě třetí operou Bedřicha Smetany a líčí příběh Dalibora z Kozojed, který byl odsouzen a uvězněn ve věži na Pražském hradě, později po něm nazývané Daliborka. Přestože příběh vychází ze skutečných událostí, základem pro libreto Josefa Wenziga, přeloženého do češtiny Ervínem Špindlerem, byla poněkud idealizovaná pověst o rytíři, který se ve vězení naučil hrát na housle.

Představení Dalibor (fotografie: M. Root)

Světová premiéra opery se odehrála 16. května 1868 v Novoměstském divadle v Praze, v Plzni byl Dalibor uveden poprvé v roce 1887 a od té doby se do repertoáru divadla pravidelně vrací, naposledy zde byl inscenován v roce 2006.

V náročné titulní roli se představí Richard Samek, jenž má zkušenost s tímto operním kusem z londýnské Barbican Hall, a hostující Jakub Pustina. Jako Milada vystoupí plzeňská sólistka Ivana Veberová v alternaci s Kateřinou Hebelkovou. Coby českého krále Vladislava diváci uvidí Jiřího Kubíka nebo čerstvého držitele Ceny Thálie Martina Bártu. V ostatních rolích se objevují Radka Sehnoutková, Lucie Silkenová, Jakub Hliněnský, Daniel Kfelíř, Jan Hnyk, Jiří Sulženko, Jevhen Šokalo, Michal Bragagnolo, Tomáš Kořínek, Miro Bartoš a Dalibor Tolaš.

Představení Dalibor (fotografie: M. Root)

Novinku plzeňského divadla režíruje Martin Otava, kostýmy navrhla Dana Haklová a scéna je dílem Daniela Dvořáka. Hudební nastudování bylo svěřeno dirigentovi Jiřímu Štruncovi: „Přestože Dalibor následuje Prodanou nevěstu, jeho hudební řeč je v mnoha ohledech jiná. Tato česká ‚wagnerovská‘ opera přináší kromě hrdinských pasáží i nádherné lyrické momenty, například milostný duet ze závěru druhého jednání. V této opeře jsou všechny party sólových rolí, nejen ústřední dvojice Dalibora a Milady, pro pěvce vždy velkou výzvou.“

„Jsem rád, že se pro plzeňskou inscenaci podařilo zajistit vynikající sólisty z řad domácích pěvců i hostů,“ řekl k novému uvedení Martin Otava. „Je pro nás ctí, že tuto operou připravujeme v koprodukci s Národním divadlem moravskoslezským v Ostravě. Navíc den po premiéře se v irském Wexfordu konala premiéra Dvořákovy Armidy, kterou připravujeme ve spolupráci s tamním operním festivalem Wexford Festival Opera 2022. Naši diváci budou mít možnost vidět další z českých děl plánovaných k následnému uvedení v Roce české hudby v domácím obsazení 28. ledna 2023,“ doplnil ředitel DJKT.

Vstupenky je možné zakoupit v pokladně předprodeje na adrese Smetanovy sady 16, on-line na webových stránkách www.djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Editace textu: Eva Kriegerová


Zveřejněno: 25. 10. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688