Vlada.cz (Vláda)
Zákony a právo  |  25.10.2022 08:39:04

Legislativní rada vlády se opět zabývala novelou stavebního zákona a zákonem o jednotném environmentálním stanovisku

Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 8. září 2022 v hlavní budově Úřadu vlády ČR, aby na svém 271. zasedání projednala návrh novely stavebního zákona a návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku.

Legislativní rada vlády se návrhem novely stavebního zákona a návrhem zákona o jednotném environmentálním stanovisku zabývala již na svém předchozím zasedání dne 25. srpna 2022, avšak vzhledem k rozsahu obou projednávaných materií nebyly návrhy zákonů z časových důvodů celé doprojednány. Jejich projednávání bylo přerušeno s tím, že se jimi Legislativní rada vlády bude zabývat na jejím dalším zasedání.

Nejprve se Legislativní rada vlády zabývala návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 283/2021 Sb., stavební zákon, ve znění zákona č. 195/2022 Sb., a některé další zákony, který vládě předložilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Hlavním cílem návrhu zákona je k naplnění úkolu obsaženého v programovém prohlášení vlády prostřednictvím novelizace platného a z větší části dosud neúčinného stavebního zákona, zajistit rychlé, transparentní, digitalizované a občanovi blízké stavební řízení prostřednictvím Portálu stavebníka. Stavební řízení má být podle předloženého návrhu novely realizováno v rámci soustavy stavební správy zachovávající smíšený model veřejné správy na úseku povolování staveb se stavebními úřady na místní a krajské úrovni a dále se Specializovaným a odvolacím stavebním úřadem příslušným k rozhodování o povolení záměrů pro strategické a rozsáhlejší liniové stavby, jejichž společným nadřízeným správním orgánem bude Ministerstvo pro místní rozvoj. Dále je cílem předkládaného návrhu zákona úprava procesů územního plánování, posílení pravomoci samospráv v oblasti územního plánování a úpravy na úseku stavebního práva hmotného a na úseku stavebního řádu.

Diskuze Legislativní rady vlády k návrhu novely stavebního zákona se v návaznosti na obecnou část rozpravy, která proběhla již na jejím předchozím zasedání, vedla předně nad konkrétními změnami úpravy nástrojů územního plánování a procesu pořizování územně plánovacích dokumentací, nad navrženými změnami právních institutů na úseku stavebního řádu a dále nad navrženými změnami právní úpravy obsažené v jiných právních předpisech předloženými v souvislosti se změnou stavebního zákona. Po zevrubné rozpravě k návrhu zákona doporučila Legislativní rada vlády vládě návrh zákona schválit ve znění připomínek, které budou obsaženy ve stanovisku Legislativní rady vlády.

Následně Legislativní rada vlády projednávala návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o jednotném environmentálním stanovisku), který vládě předložilo Ministerstvo životního prostředí. Cílem tohoto návrhu zákona je procesní integrace na úseku ochrany životního prostředí. Pro záměry povolované podle stavebního zákona a záměry, které podléhají posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), se návrhem zavádí jednotné environmentální stanovisko, které bude mít formu závazného stanoviska a bude nově nahrazovat správní úkony (závazná stanoviska, rozhodnutí nebo vyjádření) obsažené nyní v devíti různých zákonech z oblasti životního prostředí. Orgánem ochrany životního prostředí vydávajícím jednotné environmentální stanovisko bude v definovaných případech krajský úřad, v ostatních případech pak obecní úřad obce s rozšířenou působností. U některých specifických záměrů bude k vydání jednotného environmentálního stanoviska příslušné Ministerstvo životního prostředí.

Diskuze Legislativní rady vlády k návrhu zákona o jednotném environmentálním stanovisku se vedla zejména nad formulací účelu zákona, rozsahem integrace správních úkonů v oblasti životního prostředí, zejména ve vztahu k navrhovaným výjimkám ohledně záměrů ve zvlášť chráněných územích, integrací správních aktů vydávaných ve formě rozhodnutí do jednotného environmentálního stanoviska, využitím Portálu stavebníka pro podávání žádostí o jednotné environmentální stanovisko, úpravou odborného vyjádření, které slouží jako podklad pro jednotné environmentální stanovisko a problematikou zpřístupňování jednotného environmentálního stanoviska u záměrů, které slouží nebo mají sloužit k zajišťování obrany státu a k záměrům pro bezpečnost státu. Po zevrubné rozpravě k návrhu zákona doporučila Legislativní rada vlády vládě návrh zákona schválit ve znění připomínek obsažených v jejím stanovisku.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688