Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  24.10.2022 14:56:57, aktualizováno 15:04:33

Tvrdé komunistické jádro v Číně upevnilo moc. Odliv zahraničních akciových investic pokračuje – akcie v Hongkongu propadly vůbec nejsilněji od roku 2008

Výsledky o víkendu ukončeného celostátního sjezdu Komunistické strany Číny na investory pozitivně evidentně nezapůsobily. Tedy přinejmenším v Hongkongu, který si po předání zpět pod křídla Čínyroce 1997 pokouší zatím držet určitou autonomii. Tamní hlavní akciový index Hang Seng, jehož historie sahá do roku 1969, v pondělí propadl takřka o 6,4 %. Tak negativní seanci nezažil od finanční krize, resp. roku 2008. Navíc se tím právě zároveň i dostal na 13letá minima. Technologický pod index (Hang Seng Tech) v pondělí propadl dokonce o více než 9 %. Zkrátka rovněž na Wall Street duálně obchodované některé čínské technologické tituly, tak nejspíše v pondělí zažijí výrazně negativní seanci.

Zvolení prezidenta Si-Ťin-pchinga do třetího funkčního období se všeobecně očekávalo. Obměna představitelů na dalších nejvyšších funkcí indikuje dle řady politických analytiků upevnění jeho moci, potažmo má vést k více restrikcím a regulacím.

Akciím čínských společností se již řadu měsíců nedaří. Ve zmiňovaném indexu Hang Seng lze celkem nalézt akcie 73 společností. Zmínit lze giganty jako Alibaba, Tencent, JD.com, China Mobil, Bank of China, Xiaomi, Petrochina či automobilky BYD a Geely. Zatímco index zahajoval letošní rok u úrovní 23 400 bodů, a první dva měsíce zažíval pozitivní směrování, dnes zakončil na 15 180 bodech. Jeho letošní výkonnost tak již dosahuje negativních 35 %. Z velkých trhů na světě si tedy vede vůbec nejhůře. Přitom ještě loni v úvodu roku se vyšplhal nad hladinu 30 tis. bodů. Zmínit lze jeho dosavadní maxima z ledna 2018, kdy atakoval hranici 33 500 bodů. Od té doby však již ztratil více než polovinu hodnoty...    

Vývoj indexu Hang Seng za poslední 3 roky

Jak známo již v roce 2020 se v Hongkongu začalo politicky přiostřovat, resp. Peking zvýšil své snahy o větší nadvládu, což odstartovalo nespočet protestů. Zemi od té doby opustily desetitisíce obyvatel. Zmiňovaný vývoj akciového trhu navíc indikuje výraznou vlnu nedůvěry, potažmo i odliv zahraničního kapitálu.

Jak patrno níže z přehledu společnosti Wind zahraniční investoři prostřednictvím kanálu Stock Connect stáhli z akciového trhu jen v pondělí na 17,9 mld. jüanů, což odpovídá zhruba 2,5 mld. dolarů. Jedná se o největší jednodenní odliv od spuštění tohoto obchodního propojení od konce roku 2014.


Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688