Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.10.2022 13:54:04

Pražská burza v týdnu pokračovala ve volatilitě. V očekávání úterní schvalování windfall tax a první hospodářské výsledky


Pražská burza také v uplynulém týdnu pokračovala ve značných i intradenních změnách. Mnohdy i ve světle podobného vývoje na zahraničních trzích, nicméně tentokrát také ovlivněna výraznými domácími podněty. Konkrétně děním ohledně připravované dani z neočekávaných zisků, tedy tzv. windfall tax. Dani, která ve své konečné podobě značně zasáhne hned celou řadu firem obchodovaných na pražské burze. Nervozitu v týdnu umocnily různorodá prohlášení vládních politiků, která by si spíše zasloužily regulatorní formu zveřejnění. Navíc jednotná, aby se investoři měli ve svých rozhodnutích více o co opřít a kapitálový trh neztrácel na důvěryhodnosti. Index PX se v týdnu opakovaně dostával do ztrát, ale i do více než 2,5% zisků, aby nakonec oproti předchozímu pátku zakončil o 1,5 % výše u 1 164 bodů.

Hlavní roli sehrály zejména akcie ČEZ, když nadměrné zisky, potažmo jejich zdanění se právě nejvýrazněji dotýká této energetické společnosti. Zprávy, že by se windfall tax měla týkat již i letošního roku poslala titul logicky dále na jih. Obchodoval se v polovině týdne již i za 723 , tedy nejníže od konce listopadu. Potažmo o více než 40 % níže od červnových letošních maxim. Nakonec se však akcie ČEZ se závěrečnou cenou 807 staly vůbec nejziskovějším titulem týdne a tedy i podporovatelem indexu.

Oficiální výstup ze středečního zasedání vlády totiž potvrzoval zdanění až budoucích zisků. Různorodé postoje u vládních stran však jakoby sice nadále přetrvávaly, investoři však již následně začali brát danou věc za rozhodnutou. Jasno nicméně teprve definitivně bude, až vše odklepnou zákonodárci primárně především v Poslanecké sněmovně. Daný proces má odstartovat v úterý odpoledne při projednávání daňového balíčku. Rozhodnuto by mělo být vlastně nedlouho předtím. Vládní strany, s většinou při hlasování, mají totiž v dané věci přeci jen znovu ještě jednat a to krátce předtím dopoledne, aby došlo definitivně ke sjednocení stanoviska. Vzhledem k tomu, že legislativní rada vlády ve čtvrtek retroaktivní zdanění letošních zisků ze stolu vlastně neshodila, rizika plivnutí do tváře vlastníkům firem ještě přetrvávají. K ČEZ lze ještě doplnit informace šéfa Beneše v televizi v Otázkách V.Moravce, který zmiňoval výraznou orientaci na jádro v budoucnu. Dostavbu nejen připravovaného dukovanského 5. bloku, ale také šestého či v Temelíně bloku 3. a 4. A také malé modulární bloky. Také zmínil připravovanou mezinárodní arbitráž na Gazprom za neplnění smluvních dodávek plynu. Škodu odhaduje na minimálně vyšší stovky milionů korun.


V kontextu windfall tax volatilitu předvedly rovněž bankovní tituly. Akcie ERSTE v domovské Vídni vlastně potvrdily úroveň u 25 EUR jako výraznou technickou hranici, která je zastavila v pokusech o severní směrování, resp. nakonec nasměrovala v týdnu do červených čísel. Domácí akcie KB, které jsou aktuálně se svou více než 24% vahou největším ovlivňovatelem pražské burzy, ukazují podobně na technickou hladinu u 700 . Ve světle i vidiny dividendy se obchodovaly na téměř 4 měsíčních maximech až za 708,50 , nicméně podobně jako právě v červnu či v září se výše nedostaly. Z bank vlastně nejvyšší volatilitu předvedly akcie MONETA, které se dále pokoušely nadechovat. V týdnu se jejich kurz nicméně nacházel v širokém rozmezí 71,50 – 76,60 .

Za také volatilního intradenního vývoje se z 3 měsíčních minim vlastně úspěšně pokoušely nadechovat akcie PHILIP MORRIS, které tak nakonec mají za sebou již šest růstových seancí v řadě. A staly se v týdnu druhým nejziskovějším titulem.

Na opačném konci se ocitly v týdnu akcie PILULKA, které se navrátily k letošním potažmo více než 20měsíčním minimům. Podobná minima již nevýrazně prohloubily akcie KOFOLA, které se tak snaží nalézt dno. Nově pak do přehledu zařazené akcie NORTONLIFELOCK ztratily oproti minulému pátku především v důsledku zreálnění jejich ceny vůči domovské Wall Street, vliv také sehrálo posílení koruny k dolaru. Na Nasdaq každopádně pokračovaly v nádechu již na 6týdenní maxima.

 

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688