Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.10.2022 18:22:11

Teplé počasí: Až 19 °C, při mlze ale chladněji

Pokračuje velmi teplý říjen. Babí léto se letos opozdilo, ale stojí za to. V sobotu Česko přecházela frontální vlna a na většině území pršelo. Vlhkost, kterou frontální vlna přinesla, bude mít za následek v kombinaci s vyšším tlakem vzduchu vznik mlh a nízké oblačnosti v dalších dnech. Podzim už vstupuje do své druhé poloviny a nízká oblačnost, mlhavo budou časté. Je až trochu s podivem, kde se stále bere tolik teplého vzduchu. V sobotu to sice díky dešti vypadalo venku nic moc, ale v dalších dnech bude až 19 °C, vyloučeno není ani 20 °C. Ochlazení navíc na modelech není, nejdříve v listopadu. Což se ovšem může změnit.

Úskalí v teplotách však přinesou zmíněné mlhy a nízká oblačnost. Tyto jevy fungují jako poklička, která udrží u země chladnější vzduch a nepustí k povrchu teplo, které ve výšce nad zemí proudí. Při mlze a zataženu bude jen kolem 12 °C. Při této situaci často vznikají připomínky k předpovědi počasí, právě protože předpověď slibuje teplo, ale to se třeba vůbec nedostaví. Proto je dobré předpověď číst celou se všemi informacemi. Není jasné, kde se oblačnost zvládne během dne ještě protrhat a kde už mlha a nízká oblačnost teplejší vzduch k zemi nepustí. Typicky je ten druhý případ Vysočina a další vrchoviny.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude většinou zataženo nízkou oblačností, mlhavo. Ojediněle mrholení. Na horách jasno až polojasno. Teploty 15 až 19 °C, při celodenním zataženu jen kolem 12 °C.

V pondělí bude oblačno až zataženo, od západu postupně místy déšť nebo přeháňky. Teploty 15 až 19 °C.

úterý bude oblačno až polojasno, hlavně zpočátku místy přeháňky. Postupně srážek a oblačnosti méně. Teploty 15 až 19 °C.

Od středy bude polojasno až oblačno. Místy však zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Teploty 15 až 20 °C, při mlze a celodenním zataženu kolem 12 °C.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty