Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.10.2022 09:07:00

Monetární dilema roku 2023 - Víkendář

Je zřejmé, že inflace stále není tam, kde ji americká centrální banka chce mít. Je tak jasné i to, jaký bude další vývoj. Fed bude nadále utahovat monetární politiku. Pro Bloomberg to uvedl Philipp Hildebrand z vedení investiční společnosti BlackRock. Podle něj je tedy otázka pouze to, co takové utahování monetární politiky přinese na straně ekonomické aktivity.

Pokud by inflační tlaky pocházely skutečně zejména z nabídkové strany ekonomiky, musel by Fed podle Hildebranda zvedat sazby tak, aby je skutečně pocítily ty oblasti ekonomiky, které jsou na sazby nejcitlivější. A to více než během běžného cyklu. Trhy pak podle experta zůstanou nejisté tak dlouho, dokud nebude jasné, jak razantně bude muset centrální banka svou politiku utáhnout a jak moc se to projeví na celém hospodářství.


Bloomberg uvedl, že podle některých odhadů budou muset jít klíčové sazby Fedu až k 9 %. Hildebrand na to reagoval s tím, že podobné odhady jsou „hrou, která se objevuje týden co týden,“ podle něj sazby skončí někde u 5 %. S nabídkovými inflačními tlaky přitom Fed musí být „mnohem tvrdší než obvykle“. A čelit může otázce, zda již náklady na další snižování inflace nejsou příliš vysoké a jestli není lepší spokojit se s dosaženým poklesem inflace a počkat, až se „uzdraví nabídková strana ekonomiky“.

Popsané dilema může centrální banka podle experta řešit již příští rok. Inflační problém pak řeší i jiné centrální banky, na řadu ekonomik přitom doléhá rovněž silný dolar. Specifická situace je pak ve Velké Británii, která si „v posledních pár letech prošla obrovským nabídkovým šokem“. „V době hlasování o brexitu představovala britská ekonomika asi 90 % německého produktu, nyní to je přibližně 70 %,“ řekl expert pro demonstraci uvedeného šoku. Stimulace britské ekonomiky tak podle něj nevyhnutelně vede k růstu sazeb a přesně k tomu nyní dochází. Je zapotřebí spíše „růstové strategie, která podpoří nabídkovou stranu než poptávku.“

Británie má ale podle experta velmi silné institucionální prostředí a platí to i o ministerstvu financí. To se těší důvěře a nyní probíhají snahy o to, aby byla udržena dlouhodobá fiskální stabilita. Tedy něco, „co si Británie po dlouhou dobu užívala.“ Trhy jsou totiž nyní znepokojeny plány na fiskální expanzi a jejich možnými dopady na dluhovou dynamiku.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688