Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  21.10.2022 00:00:00

Silničáři v Královéhradeckém kraji budou v zimě udržovat 3 543 kilometrů silnic

21. 10. 2022

Tisíce tun posypových materiálů, stovky kusů techniky a 230 řidičů je připraveno na nadcházející sezonu zimní údržby v Královéhradeckém kraji. Letošní zimu budou silničáři udržovat 3 543 kilometrů komunikací. O sjízdnosti jednotlivých úseků se budou moci řidiči znovu informovat v aplikaci Zimní obslouženost.

„Pro letošní zimní sezonu se nám podařilo znovu snížit počet kilometrů silnic, které se v zimě neudržují. Letošní novinkou je zařazení úseku silnice III/01426 mezi obcemi Potštejn a Brná a stejně tak úseku silnice III/28421 z Pecky do Borovnice s ohledem na zahájení pravidelné autobusové dopravy. Na nadcházející sezonu zimní údržby silnic počítáme s náklady ve výši 210 milionů korun. V případě potřeby ale plán upravíme a finance navýšíme. Ať už chemicky či pomocí inertního materiálu budeme udržovat více jak 3,5 tisíce kilometrů silnic v regionu,“ uvedl radní pro dopravu Václav Řehoř.

V Královéhradeckém kraji je 413 kilometrů silnic I. třídy, 940 kilometrů silnic II. třídy a 2 390 kilometrů silnic III. třídy. Celkem krajští silničáři udržují 3 543 kilometrů silnic. Neudržováno bude letos 201,6 kilometrů silnic nižšího významu.

Pro nadcházející sezonu dojde ke změně technologie zimní údržby z inertního na chemický posyp na zhruba 35kilometrovém okruhu na Kopidlensku a 7,5kilometrovém okruhu na Vrchlabsku. Chemický posyp oproti současnému pluhování se bude nově aplikovat na dvoukilometrovém úseku na trutnovském cestmistrovství.

„Kapacita skladů jednotlivých cestmistrovství, včetně těch záložních, je dohromady na 23 tisíc tun posypové soli a 8 tisíc tun inertního materiálu. V současné době jsou sklady téměř plné. Na zimu je k dispozici 123 sypačů s radlicemi, 51 nakladačů, 18 sněhových fréz a 116 traktorových radliček,“ informoval ředitel společnosti Údržba silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

Techniku bude v nastávajícím zimním období obsluhovat 230 řidičů a dále 30 techniků na dílnách a také 72 dispečerů na 15 dispečerských stanovištích vybavených nezávislým elektrickým okruhem elektrické energie.

Na webových stránkách na www.uskhk.eu bude řidičům i letos k dispozici aplikace Zimní obslouženost, kde se dozvědí, kdy naposledy byl daný úsek ošetřen.

Loňská zimní sezóna stála 173 milionů korun. Dosud nejnáročnější nejen z pohledu vynaložených finančních prostředků byla zimní sezona 2020/2021, kdy se náklady vyšplhaly na rekordních 209 milionů korun.

Fotogalerie

  • Silničáři v Královéhradeckém kraji budou v zimě udržovat 3 543 kilometrů silnic
  • Silničáři v Královéhradeckém kraji budou v zimě udržovat 3 543 kilometrů silnic
  • Silničáři v Královéhradeckém kraji budou v zimě udržovat 3 543 kilometrů silnic
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688