plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  19.10.2022 00:00:00

Gospelové soubory po celé České republice pomohou nemocným dětem. Plzeňský koncert zve do kostela v Lobzích 22.10.

Gospelové soubory po celé České republice pomohou nemocným dětem. Plzeňský koncert zve do kostela v Lobzích

Již podesáté se koná v České republice projekt SMArt Gospel. Jde o čtyři benefiční koncerty ve prospěch dětí se spinální muskulární atrofií, které se konají ve stejný den i hodinu ve čtyřech různých městech – v Plzni, Praze, Brně a Ostravě. Pořadateli jsou místní gospelové sbory. Koncerty se uskuteční v sobotu 22. října 2022 od 18 hodin. Speciálním hostem plzeňského koncertu bude dánská zpěvačka Sarah Moshage. Ten se koná v kostele v Lobzích, Revoluční 98, kostel je bezbariérový a vstupné je dobrovolné.

Vizuál akce„V Plzni si v kostele sv. Martina a Prokopa v Lobzích zároveň připomene dvacet let své existence sbor Touch of Gospel pod vedením Michala Beránka.  Koncertem v tomto kostele se tak vrací do místa, kde se z kostelní scholy doprovázející zdejší mše zrodil. Touch of Gospel má v repertoáru evropský i americký gospel a na svém kontě velké množství koncertů v České republice i v zahraničí. Ty jsou často benefiční, některé z nich i samostatně pořádá nebo spolupořádá. Na koncertě SMArt Gospel s Touch of Gospel jako host zazpívá dánská zpěvačka Sarah Moshage,“ uvedla ke koncertu Alena Kozáková, ředitelka Nadace 700 let města Plzně.

„Jsme rádi, že můžeme slavit dvacetileté výročí Touch of Gospel právě koncertem SMArt Gospel,“ řekl Michal Beránek, dirigent sboru. „Patří k našim oblíbeným, protože podporuje konkrétní věc – konání tábora pro děti se spinální muskulární atrofií, který pro ně pořádá Markéta Vlčková pod hlavičkou spolku SMART-HELP,“ dodal Michal Beránek.

„Děti s touto vzácnou dědičnou chorobou, která je postupně připravuje o svalovou sílu, si i díky koncertům SMArt Gospel mohou vyzkoušet, jaké to je být na táboře, komunikovat s asistenty a zvládnout alespoň týden samostatně – bez rodičů. Vypadá to jako samozřejmost, ale ani trochu to tak není a těší nás, že můžeme přispět k pomoci. Pokud tak chcete učinit také, přijďte v sobotu 22. října v 18 hodin do kostela sv. Martina a Prokopa na náš koncert,“ uzavřel dirigent Touch of Gospel Michal Beránek.

Letošní koncert je však unikátní i díky spolupráci s Hudební a taneční fakultou Akademie múzických umění (HAMU). Díky zapojení pedagogů a studentů školy vznikne na plzeňském a pražském koncertu i zvuková nahrávka a oba koncerty se v závěru celého večera živě propojí, takže si soubory, účinkující v Plzni a v Praze, zazpívají dvě skladby společně. Výsledný zvuk se pak bude přenášet i do Ostravy, kde se ke zpěvu připojí místní sbor.  „Je to poprvé v historii, co se něco takového zkouší s pěveckými sbory,“ vysvětlil Marek Frič z Výzkumného centra hudební akustiky MARC pražské HAMU, který koordinuje práci týmu studentů a pedagogů, kteří se na propojení koncertů podílejí, „Jsme rádi, že můžeme projekt SMArt Gospel tímto způsobem podpořit. Je to možné díky nové technologii, která umožňuje přenos zvuku a videa přes internet prakticky bez zpoždění. Proto si sbory z různých měst budou moci společně zazpívat.  Za podporu děkujeme i plzeňskému spolku PilsFree, z. s., sdružení CESNET, Českému rozhlasu Plzeň, plzeňským salesiánům Dona Boska, ale i všem dobrovolníkům, kteří věnují svůj čas a energii přípravě všech čtyř koncertů projektu,“ dodal Marek Frič.

Informace o všech koncertech:
www.gospeltrain.cz

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 19. 10. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688