mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.10.2022 15:39:12

Český start-up Woltair se úspěšně rozvíjí v Polsku

Český start-up Woltair se úspěšně rozvíjí v Polsku

18.10.2022 / 14:42 | Aktualizováno: 18.10.2022 / 15:05

Společnost Woltair se specializuje na dodávky tepelných čerpadel a fotovoltaických panelů pro rodinné a obytné domy.

Start-up vznikl v roce 2018 a meziročně zaznamenává růst ve výši 400%. V tomto roce se rozhodl vstoupit na polský trh, kde zaměstnává již 40 pracovníků a ještě letos hodlá přijmout dalších 50 zaměstnanců. Ve spojení s polským fondem rizikového kapitálu Movens Capital plánuje dynamicky rozšiřovat své aktivity.

Vzhledem k narůstající energetické krizi je instalace obnovitelných zdrojů vytápění a elektřiny v domácnostech jedním z nejefektivnějších řešení. Trh OZE je v Polsku na počátku svého rozvoje, ale přitom se očekává jeho dramatický růst. Jak uvádí polský zástupce Woltairu Paweł Biernatowski, v EU je nainstalováno 40 tepelných čerpadel na 1000 obyvatel, zatímco v ČR je jich 14 a v Polsku pouze 7 na stejný počet obyvatel. Potenciál polského trhu se proto odhaduje na 150 tisíc instalací tepelných čerpadel ročně.

Obchodní platforma Woltair (woltair.pl) umožňuje zájemcům téměř obratem zjistit nejoptimálnější variantu instalace tepelných čerpadel a fotovoltaiky a rychlou montáž včetně nabídky financování a využití aktuálních dotací.

Díky spojení s polským investorem Movens Capital získal Woltair nejen dodatečné finance pro vstup na polský trh, ale také lokálního partnera, který by měl napomoci při budování organizační struktury. Woltair tak nabízí své instalace po celém území Polska.

Jak vyplývá z údajů společnosti „ARC Rynek i Opinia“, instalovaný výkon fotovoltaiky se v Polsku v průběhu roku zdvojnásobil a nyní dosahuje 10,2 GW. Podobně se rozvíjí trh s tepelnými čerpadly, který v roce 2021 meziročně vzrostl o 66%. V průzkumech spokojenosti se 85% vlastníků fotovoltaiky vyjádřilo, že instalace splňuje jejich očekávání – v případě tepelných čerpadel to bylo 82% dotazovaných. Každý třetí přitom deklaroval, že v průběhu tří let hodlá tyto instalace dále rozšiřovat.

Vzhledem k tomu, že díky rozhodnutí polské vlády o zmražení cen energie v příštím roce do výše 2000 kWh pro domácnosti (2600 kWh u rodin se zdravotně postiženou osobou a 3000 kWh s potvrzením o početné rodině) a příspěvku 1000 PLN na tepelná čerpadla by se náklady na ohřev domu o rozloze 120 m2 (a spotřebě 5000 kWh) měly zvýšit maximálně o 200 PLN ročně. Jedná se tedy o nejbezpečnější zajištění nákladů na vytápění ve srovnání s konvenčními zdroji. Reálně je proto možné očekávat, že popularita instalace OZE v polských domácnostech bude v dalších letech strmě narůstat, což vytváří rozvojové příležitosti také pro české firmy podnikající v tomto oboru.

Zpracoval: Jan Tomášek, obchodně ekonomický úsek Velvyslanectví ČR ve Varšavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688