Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  18.10.2022 11:44:26

Premiér Petr Fiala navštívil Ministerstvo vnitra

Předseda vlády Petr Fiala pokračoval v úterý 18. října v sérii bilančních návštěv ministerstev. Tentokrát premiér hovořil s prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra Vítem Rakušanem zejména o uprchlické krizi, kterou zapříčinila Putinova agrese na Ukrajině, nelegální migraci, ale i o plnění programového prohlášení vlády.

Hlavními tématy bilačního setkání byl včasný zásah proti migraci ze Sýrie a uprchlická krize způsobená válkou na Ukrajině. „Ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana se muselo od nástupu naší vlády potýkat s celou řadou velkých výzev. Zvládli jsme poskytnout dočasnou ochranu k dnešnímu dni pro necelých 450 tisíc lidí. Panu ministru Rakušanovi a jeho týmu jsem tak měl možnost poděkovat za velmi dobrou práci, kterou obdivují i další evropské země. Více než sto tisíc ukrajinských uprchlíků je na našem pracovním trhu, což je také velký úspěch,“ řekl na Ministerstvu vnitra předseda vlády.

Jednou z mnoha výzev je i migrace přicházející do Evropy ze Sýrie. Podle premiéra zavedení hraničních kontrol na česko-slovenských hranicích zafungovalo. „Dobrou zprávou je, že se v posledních dnech počet osob zachycených v rámci tranzitní nelegální migrace na území ČR snížil. Zároveň pracujeme na tom, abychom odradili převaděče a další organizátory nelegální migrace. Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti připravuje novelu trestního zákoníku, která umožní efektivněji stíhat pachatele této trestné činnosti.,“ uvedl Petr Fiala a poděkoval ministru vnitra za jeho diplomatické aktivity.

Jednou z vládních priorit je i boj proti dezinformacím a strategická komunikace státu. Právě na těchto výzvách nyní ministerstvo vnitra usilovně pracuje. „Ministerstvo vnitra aktuálně připravuje návrh zákona o omezení šíření obsahu ohrožujícího národní bezpečnost. Jde o jeden z důležitých úkolů, který v oblasti legislativy ministerstvo má, a ve kterém kontinuálně navazujeme na aktivity předcházející vlády. Pro nás oba je absolutně klíčové zachování všech svobod pro občany, respekt k právu, vyjadřovat se, ale současně musíme být schopni čelit dezinformacím. Důležité jsou i nelegislativní nástroje a chci ocenit, jak na Ministerstvu vnitra funguje strategická komunikace,“ sdělil premiér Petr Fiala a dodal, že další týmy pro strategickou komunikaci státu budou vznikat i na Ministerstvu obrany a Ministerstvu zahraničních věcí.

Premiér s prvním místopředsedou vlády hovořil také o postupující digitalizaci státu, která by měla zahrnout i přechod k elektronickým občanským průkazům. Ministerstvo vnitra také chystá v rámci snah vlády snižovat počty úředníků další systemizaci služebních míst.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat i dále. Účelem schůzek je podle Petra Fialy získání detailních informací o tom, co se našim ministrům podařilo a v čem je naopak potřeba se ještě víc soustředit.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688