Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  18.10.2022 09:33:03

Ethereum se přechodem na Proof of Stake může dostat do hledáčku Komise pro cenné papíry a burzy, což může přinést velké obtíže do budoucna

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Poté, co Ethereum v minulém měsíci zvládnul přechod z konsenzu proof of work (PoW) na konsenzus (PoS), objevují se zvěsti, že by se mohl dostat do hledáčku americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Své by o tom mohla vyprávět společnost Ripple Labs, která stoji za vývojem kryptoměny XRP. Dle názoru SEC, v rozmezí let 2013 až 2020, společnost Ripple Labs prodala nelegálním způsobem tokeny XRP v hodnotě 1,3 mld. dolarů. Svůj názor SEC podporuje domněnkou, že když je XRP nabízeno investorům po celém světě, musí být zároveň registrováno jako cenný papír.

Jak tento ostře sledovaný spor dopadne, se zřejmě již brzy dozvíme. Jedno je však již nyní jisté, že ať dopadne jakkoliv, určitě tím bude vytvořen precedens pro budoucí případy, kdy bude zpochybněn status kryptografického produktu jako cenného papíru.

Bude Ethereum další cílem SEC?

Předseda SEC Gary Gensler, se pro The Wall Street Journal vyjádřil v tom smyslu, že kryptoměny, u kterých je zapotřebí vložil základní vklad do banku, aby se uživatel mohl stát validátorem a tento vklad mu bude generovat potenciální zisky, mohly by takové kryptoměny projít Howeyho testem, aby se zjistilo, zda-li naplňují znaky cenných papírů. Zářijový Merge na Ethereu pak tuto kryptoměnu začlenil do skupiny kryptoměn, o kterých se Gensler takhle vyjádřil.

Howeyho test je klíčovým kritériem, které soudy USA používají při rozhodování o tom, zda má být aktivum považováno za cenný papír podle tamních zákonů. Investiční nástroje, jako jsou akcie a dluhopisy, jsou podle tohoto testu klasifikovány jako cenné papíry.

Jak se Howeyho test používá k prokázání toho, že aktivum je cenný papír?

Podle zákona The Securities Act of 1933 by investiční smlouva měla splňovat tři body:

  • Investice peněz;

  • Do společného podniku;

  • S odůvodněným očekáváním zisku pocházejícího výhradně z úsilí jiných osob.

Smlouva by měla splňovat všechny tyto tři body. Pokud nějaký produkt nesplňuje byť třeba jeden bod ze tří uvedených, nelze jej považovat za cenný papír.

  1. Investice peněž – vklad validátorů, kteří ukládají své ETH do chytré smlouvy, aby ověřovali transakce a udržovali blockchain Etherea v bezpečí, nemusí být nutně "investicí peněz". Může se jednat jen o zástavu, aby se mohli podílet na mechanismu PoS. Nejedná se o nákup ani investici. A i když tento argument může někdo použít, tak SEC může na oplátku namítnout, že ETH vložený jako kolaterál lze považovat za "riziko" a může tak spadat pod investiční kritéria.

  2. Do společného podniku – v rámci druhého bodu, existují dva testy společné povahy:

  1. Horizontální pospolitost – tzn., investice jednotlivých účastníků jsou vzájemně propojeny tzv. "sdružováním finančních prostředků" a zároveň dochází k poměrnému rozdělení zisku. A i když se může někomu zdát, že by právě povinnost vložit 32 ETH do společné chytré smlouvy mohla nést právě znaky horizontální pospolitosti, tak tomu tak není. Nejen, že žádná centrální autorita nemá přímou kontrolu nad vloženými ETH, navíc tyto vklady zůstávají po celou dobu nesloučené a vázané na uzel daného validátora. Pokud by nějaký validátor chtěl systém sabotovat, budou mu jeho vložené ETH zabaveny. A v neposlední řadě na základě úspěšných akcí nebo selhání jednoho validátora nedochází k žádnému dopadu na všechny ostatní validátory. Nedochází k poměrnému rozdělování zisků. Horizontální pospolitost je tedy irelevantní.

  2. Vertikální podobnost – zaměřuje se na vztah mezi investorem a emitentem či propagátorem. V případě Etherea je tento druh testu také irelevantní, protože neexistuje žádný propagátor či emitent. Ethereum je decentralizovaný a otevřený projekt. Kdokoli se může připojit k síti Ethereum jako validátor. Na základě svých činů je odměňován nebo krácen prostřednictvím kódů chytrých kontraktů. Odměny, které dostává, nejsou důsledkem úsilí žádného propagátora nebo emitenta.

Ethereum nesplňuje ani jeden test pospolitosti. Přičemž nesplnění už jen jednoho dílčího testu dokazuje, že Ethereum nelze považovat za cenný papír podle Howeyho testu.

  1. S odůvodněným očekáváním zisku pocházejícího výhradně z úsilí jiných osob – odměna za sázky v Ethereu je určena vlastním úsilím validátora. Není "závislá výhradně na úsilí ostatních". Validátoři vynakládají úsilí na to, aby maximalizovali svůj up-time a zůstali připojeni k síti.

Pokud bychom polemizovali ohledně splnění prvního bodu Howeyho testu, tak minimálně ve 2. a 3. bodě Ethereum nesplňuje zadané podmínky. Alespoň dle tohoto testu lze usuzovat, že by SEC mohla změna konsenzu Etherea z PoW na PoS ponechat bez povšimnutí. Jak tomu však bude ve skutečnosti, to se teprve ukáže.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688