pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  17.10.2022 00:00:00

Pardubice: Kraj vypsal tendr na opravu Wonkova mostu, začít má v únoru - předpokládaná cena činí necelých 138 milionů korun bez DPH.

Kraj vypsal tendr na opravu Wonkova mostu, začít má v únoru

Kraj vypsal tendr na opravu Wonkova mostu, začít má v únoru
(17.10.2022)

Před několika dny byl ve věstníku veřejných zakázek zveřejněn tendr na opravu mostu Pavla Wonky v Pardubicích. Oprava by měla začít v polovině února roku 2023 a trvat má až do začátku prosince. Předpokládaná cena činí necelých 138 milionů korun bez DPH.

Oznámení o zahájení zadávacího řízení uveřejnila Správa a údržba silnic, která je příspěvkovou organizací Pardubického kraje. Výběrové řízení je zadáváno v režimu užšího nadlimitního řízení a bylo zahájeno 30. září letošního roku. „Předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla stanovena na základě projektové dokumentace pro provedení stavby a činí 137 994 287 korun bez DPH. Lhůta pro podání žádosti o účast je aktuálně stanovena do 9. listopadu letošního roku,“ uvedl krajský radní zodpovědný za dopravu Michal Kortyš. Do 13. října byly doručeny čtyři dotazy ohledně způsobu prokázání technické kvalifikace. „Předpoklad odeslání výzvy k podání cenové nabídky, což je druhé kolo zadávacího řízení, je začátek prosince 2022,“ řekl Kortyš s tím, že nabídky by se potom měly otevírat 10. ledna příštího roku.

Stavba by potom měla být zahájena v první polovině února roku 2023 a dokončena do 10. prosince téhož roku. Oprava tedy potrvá necelých deset měsíců. Most by po dobu oprav neměl být úplně uzavřen. „Doprava bude vedena zúžením jedním pruhem v každém směru. Postup opravy jsme koordinovali s Magistrátem města Pardubice, který má v plánu opravu mostu Kapitána Bartoše. Je jasné, že pro dopravukrajském městě by uzavření nebo omezení provozů na obou těchto mostech zároveň, bylo velice problematické,“ sdělil Kortyš.
Most kapitána Bartoše v současné době prochází nezbytnými opravami. „Až skončí, tak během listopadu proběhnou dynamické mostní zkoušky. Až poté se bude řešit další postup. Opravy obou mostů se tedy křížit nebudou,“ uvedl radní pro dopravu města Pardubice Petr Kvaš.

Důvodem oprav Wonkova mostu je koroze některých nosných lan mostu. Plavební výška zůstane ponechána beze změn, která je v současnosti 4,32 – 5,38 metru. Most Pavla Wonky byl postaven v padesátých letech minulého století. V roce 1955 byly zahájeny zemní práce, samotná stavba potom začala v roce 1956. V roce 1960 byl most slavnostně otevřen a jmenoval se most Československo sovětského přátelství. Současný název nese od roku 1990. Zajímavý je mimo jiné tím, že jde o první monolitický most z předpjatého betonu v zemi. Most ve své historii prošel několika opravami. Ta poslední, jejíž cena dosáhla 220 milionů korun, byla dokončena v roce 2006.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688