Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  17.10.2022 10:56:10

Ranní okénko - Ceny výrobců jako na houpačce


Ekonomický kalendář pro tento týden otevřely ceny českých průmyslových výrobců. Jejich vývoj je jako na houpačce. Po zpomalení meziměsíčního tempa na 0,3 % v červenci a dokonce poklesu o 0,1 % v srpnu se oproti navázání na předchozí dva měsíce dostavilo nečekané zvýšení o 1,2 %. Stejné tempo se očekává i od německých výrobních cen, s tím rozdílem, že ty během srpna již vykázala velmi svižný růst o 7,9 % meziměsíčně. Dále nás v tomto týdnu čekají výsledky průzkumů – v Evropě ZEW index a spotřebitelská důvěra, v USA Empire State a Philly Fed Index. Indikátory patrně potvrdí slabou důvěru v ekonomiku a současně pochmurnější výhled v Evropě. V USA se s „tvrdými“ daty z reálné ekonomiky ohlédneme i o měsíc zpět, konkrétně na vývoj zářijové průmyslové výroby, která byla dle odhadů blízko stagnace (3-měsíční průměrný meziměsíční růst činí 0,1 %). Na zhruba stagnaci poukazuje i ISM index pro průmysl na 50,6 bodech. Celkově tak očekáváný vývoj ekonomických dat pro tento týden nepřipravuje pro náladu na finančním trhu úlevu. Na druhé straně by se ale neměla dostavit žádná pro investory dosud neznámá informace.

Zítra dopoledne bude zveřejněn německý ZEW index, který měří náladu mezi účastníky na finančním trhu. Během října pravděpodobně dále poklesl až k -66 bodům (z -61,9), čímž by se dostal i pod prozatím nejnižší bod v roce 1992. Odpoledne následují data z amerického průmyslu. Během září se objem výroby měl držet poblíž srpnových hodnot. Naznačují to například data o počtu odpracovaných hodin či ISM nebo PMI indexy. Výrazně do výsledku neměl zasáhnout ani hurikán Ian, jenž udeřil na jihovýchodu země. Vpředhledící indikátory, jako například Philly Fed Index, by mohly ukázat na zhoršení výhledu výroby s tím, jak se zhoršuje výhled spotřeby domácností (jak ukázal páteční University of Michigan index) i výhled na globální ekonomiku. Očekávání nižšího tempa výroby kvůli oslabující poptávce by se mělo projevit v nižším tempu přísunu nových objednávek nebo snížení kapitálových výdajů. 

Finanční trh má za sebou další náročný týden. Výsledek americké inflace byl okamžitě vyhodnocen jako jestřábí signál a investoři začali posouvat nahoru svá očekávání vrcholu úrokových sazeb Fedu až k 5 %. K posunům došlo také na dluhopisovém trhu, kde růst výnosů především na krátkém konci vedl k prohloubení inverze výnosové křivky. V očekávání vyšších nominálních i reálných sazeb dolar vůči euru posiloval, zatímco S&P 500 index byl pod tlakem. Pod tlakem je dnes i akciový trh v Asii v návaznosti na projev čínského prezidenta Xi Jinping.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

20.10.2023Ranní okénko - Ceny výrobců v Německu opět výrazně poklesnou Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
22.08.2023Ranní okénko - Ceny výrobců klesají i v Německu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688