Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  17.10.2022 10:55:50

Exekucí z půjček se můžete zbavit, jste-li klientem banky či úvěrovky zapojené do Milostivého léta II

Zkušenosti z prvního Milostivého léta ukázaly, že se věřitelé mohou dostat k poměrně velké sumě dlužné částky, když se zruší poplatky spojené s exekucí. I proto se k Milostivému létu II přidalo hned několik bank i nebankovních společností. Které to jsou a do kdy máte možnost požádat u nich o odpuštění sankcí spojených s prodlením? Kolik vás to bude ve výsledku stát?

Milostivé léto 2022 má dvě části - veřejnou a soukromou

Milostivé léto II má, stejně jako loni, dvě oddělené části. Na tu první se plně vztahuje související legislativa a dotčené instituce ji musejí realizovat povinně. Na tu druhou se vztahuje jen možnost využít zvláštních důvodů pro zastavení exekuce. Tudíž akci Milostivé léto II provést na základě dobrovolnosti a rozhodnutí soukromé firmy. Buďme konkrétnější:

  • milostivé léto vyhlášené zákonem se týká pouze veřejnoprávních institucí, vůči nimž mají lidé dlouhodobý dluh. Ten navíc musí být již v exekuci. Jde například o dopravní podnik, nemocnici, Českou televizi nebo rozhlas, obec (dluhy třeba za svoz odpadu apod.)
  • milostivé léto vyhlášené zcela dobrovolně je rozhodnutím bank a nebankovních společností, které se k této akci na základě vlastní úvahy a výpočtů samy přidávají.

Pozor, na dluhy vůči státním orgánům se Milostivé léto nevztahuje, ty totiž mají své vlastní exekutory a vlastní ceny exekučního řízení (Finanční správa, ČSSZ apod.).

Na čem je postaven princip Milostivého léta

Sice již mnohokrát popsané, ale zopakování neuškodí: Základní myšlenkou Milostivého léta je ulehčit dlužníkům od obřích a nesmyslných poplatků spojených s exekucí jejich dluhu/ů. Často jen samotné náklady na exekuci vytvoří většinovou část celého dluhu. Pak je jejich měsíční úhrada natolik vysoká, že ani při pravidelném splácení se dlužníkům nedaří jistinu dluhu snižovat. Ve výsledku jsou příjemci plateb jen exekutorské úřady, ale samotným věřitelům nepřichází téměř nic.

Milostivé léto umožní dlužníkům zbavit se celé jistiny dluhu, aniž by museli uhradit jediný poplatek z prodlení a další náklady exekuce. Jediné, co musí dlužník uhradit nad rámec jistiny dluhu, jsou náklady řízení Milostivého léta II - tentokrát ve výši 1 815 Kč.

Milostivé léto se vztahuje jen na exekuce zahájené před 28. 10. 2021

Než budeme pokračovat, připomeňme, že od exekuce a poplatků s ní spojených mohou být osvobozeni jen ti, na něž byla exekuce uvalena před koncem října loňského roku, kdy byl vyhlášen vůbec první ročník Milostivého léta.

Jak ale zjistit, kdy exekuce začala, když jich máte víc, nebo jste zkrátka papíry od ní někde pohodili? Stačí si pořídit výpis. Online a během chvilky. Zde najdete fotonávod krok za krokem, jak se výpis z Exekučního rejstříku dělá.

Pozor, Milostivého léta 2022 nemohou využít ti, co jsou v insolvenci.

V roce 2022 se k milostivému létu přidaly následující banky a nebankovní společnosti

Svým klientům - dlužníkům se letos rozhodly odpustit všechny sankční poplatky následující banky a nebankovní společnosti:

  • Air Bank (pod ni již patří i Zonky)
  • Moneta Money Bank
  • Česká spořitelna
  • Stavební spořitelna České spořitelny
  • Raiffeisenbank
  • Raiffeisenbank stavební spořitelna
  • UniCredit Bank
  • Home Credit
  • Zaplo.cz

Jestliže jste klientem některého z těchto finančních domů, a váš dluh vůči nim je v exekuci již déle než rok, jistě jste už byli emailem nebo formou SMS zprávy informováni o možnosti využít Milostivého léta. Pokud vám doposud žádné sdělení nepřišlo, neváhejte se ozvat na klientskou linku své banky či nebankovní společnosti a informovat se.

Proč se Milostivé léto opakuje

Důvodů ke zopakování této u nás doposud nevídané akce je hned několik - a jistě je nevystihnu všechny. Ale aspoň ty hlavní, přičemž v pořadí uvedený jako třetí už snad ani nepřekvapí:

  • Češi jsou dost konzervativním národem - a tak se prvního Milostivého léta stranila spousta lidí, která by jinak měla nárok na jeho využití
  • jiní neměli našetřeno dost peněz na to, aby mohli najednou uhradit celou jistinu dluhu a administrativní poplatek k tomu
  • do třetice se objevila poměrně velká skupina zájemců o Milostivé léto, u nichž exekutoři natolik zdržovali administraci, že termín zkrátka nestihli.

I proto se o Milostivém létě mluvilo dlouho po skončení prvního kola a dlouho před zahájením toho druhého. Ale čím letos stát při Milostivém létě „umravňuje“ exekutory, aby se loňské zdržování nemohlo opakovat? Naštěstí našel celkem snadný nástroj: termín stanovil exekutorům, nikoliv dlužníkům. A pokud se exekutor zdrží, dlužníkovi se doba pro uhrazení jistiny dluhu prodlužuje na neurčito. Definována je následujícím trváním: „5 dní po doručení exekutorovy odpovědi s vyčíslením jistiny dluhu“. 

 

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688