mzv.cz (MZv ČR)
Nové technologie  |  16.10.2022 21:49:00

Mise českých herních firem do Švédska představila nejnovější trendy v herním průmyslu

Mise českých herních firem do Švédska představila nejnovější trendy v herním průmyslu

16.10.2022 / 15:45 | Aktualizováno: 16.10.2022 / 21:49

Mise českých herních firem do Švédska propojila česká studia a zástupce herního průmyslu s nejnovějšími trendy v herním průmyslu. Během třídenní mise se účastníci setkali s předními švédskými studii, specializovanou školou a univerzitou, seznámili se s příklady efektivní herní infrastruktury a navštívili významnou herní konferenci. Díky úspěšně realizovanému projektu ekonomické diplomacie zástupci českého herního průmyslu navázali přímé kontakty s vybranými švédskými herními studii a mohli sdílet zkušenosti s provozováním herních inkubátorů a vzdělávacích iniciativ.

Hlavním cílem mise českých herních vývojářů a zástupců herního průmyslu do Švédska realizované ve dnech 11. – 13. října 2022 bylo pomoci českým herním vývojářským studiím a zástupcům herního průmyslu najít nové kontakty a obchodní příležitosti ve Švédsku. Mise zároveň podpořila sdílení zkušeností z oblasti provozování herních inkubátorů a spolupráce s univerzitami, odborným vzděláváním a herními firmami.

Během prvních dvou dní se zástupci českých herních firem ve Stockholmu setkali s pěti švédskými studii včetně předních vývojářských herních společností Hazelight Studios a Resolution Games, které se specializuje na hry s rozšířenou a virtuální realitou. Při jednáních se švédskými firmami zazněly konkrétní náměty spolupráce: vydavatelská společnost Raw Fury představila námět možné vydavatelské spolupráce a jedna z největších švédských herních společností Paradox Interactive nabídla možnost spolupráce prostřednictvím nedávno vzniklé dceřinné společností Paradox Arc, která cílí na menších herních studia. Dynamický rozvoj švédského herního průmyslu na pozadí vývoje předního švédského studia vizuálních efektů Goodbye Kansas Group představil účastníkům jeho zakladatel a jeden z "veteránů" průmyslu Peter Levin.

Součástí programu mise byla také návštěva příkladů švédské herní infrastruktury, herních klastrů a inkubátorů East Sweden Game v Linköpingu a Sweden Game Arena ve Skövde. Čeští účastníci mise se přesvědčili o tom, jak na jednom místě funguje efektivní spolupráce mezi univerzitou, inkubátory a herními firmami. V oblasti vzdělávání proběhla také detailní prezentace odborné herní školy Futuregames ve Stockholmu, která jedná ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR ve Stockholmu o možném otevření své pobočky v České republice. Ve Skövde se účastníci české mise zároveň seznámili se strukturou nejvýznamnějšího švédského vysokoškolského vzdělání v oblasti herního průmyslu na místní univerzitě a navštívili herní konferenci Sweden Game Conference, kde navázali další kontakty.

Na české straně se mise zúčastnilo celkem 12 zástupců ze sedmi vývojářských firem a organizací herního průmyslu: Perun Creative, Fineway Studios Czech, Pipedream, Bearer Games, Afluencers, Jihomoravského inovačního centra a Herního klastru. Na švédské straně se jednání a doprovodného programu zúčastnilo cca 30 představitelů švédského herního průmyslu. Součástí programu byla i networkingová akce na Velvyslanectví ČR ve Stockholmu.

Účastníci mise ocenili, že díky projektu ekonomické diplomacie měli příležitost setkat se s vedoucími představiteli švédského herního průmyslu. To má pro startupové i zavedené české herní firmy velký přínos, neboť Švédsko dnes patří mezi hlavní centra evropského herního průmyslu a odvětví herního průmyslu výrazně posouvá inovační potenciál Švédska v řadě oblastí. V návaznosti na toto výjimečné postavení a dynamický růst se českým firmám nabízí řada příležitostí k přímé spolupráci, od investiční a vydavatelské spolupráce, přes sdílení jedinečného know-how až po nabídku perspektivních pracovních příležitostí. Příležitosti k navázání spolupráce se rýsují také v sektorech navázaných na herní průmysl, ve kterých je často Švédsko na čele světového dění, jako například v oblastech cloudových služeb, streamovacích platforem či velmi oblíbeném e-sportu.

Proexportní a inspirativní studijní mise byla připravena v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie, který realizovalo Velvyslanectví České republiky ve Stockholmu s podporou Asociace českých herních vývojářů a zrcadlové švédské asociace Swedish Games Industry. Švédská strana i čeští účastníci mise velmi ocenili profesionální organizaci celé akce. Úspěšně realizovaný projekt pozvedl dobré jméno českého herního průmyslu ve Švédsku, podpořil šance českých firem k navázání přímé spolupráce se švédskými partnery a pomohl sdílet švédské zkušenosti s provozováním herních klastrů a inkubátorů a herního vzdělávání.

Martin Bašta, zástupce velvyslance a ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Stockholmu

Galerie


Czech gaming companies mission to Sweden


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688