mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  14.10.2022 16:44:01

Jak přivést vodu do pouště, jak bojovat s duševním onemocněním, co s přečtenými knihami: Česko zná nejlepší udržitelné projekty pro rok 2022

Jak přivést vodu do pouště, jak bojovat s duševním onemocněním, co s přečtenými knihami: Česko zná nejlepší udržitelné projekty pro rok 2022

Projekty s unikátním dopadem v oblasti rozvojové pomoci, cirkulární ekonomiky, klimatické změny a dalších ocenil ve čtvrtek 13. října šestý ročník soutěže Ceny SDGs. Ty uděluje Asociace společenské odpovědnosti, která chce upozornit na udržitelné projekty, snahu o zdravější planetu i její obyvatele a naplňování Cílů udržitelného rozvoje od OSN (SDGs). Symbol letošního ročníku – šestimetrový Pla(s)teosaurus – se po slavnostním večeru stal stálým exponátem Národního muzea v Praze.

Právě téma změny klimatu provázelo celý letošní ročník. Galavečeru udělování Cen SDGs předcházel mezinárodní Global Goals Summit, který do Národního muzea přivedl světové i české řečníky – experty na udržitelnost. „Šestý ročník byl pro nás výjimečný, chtěli jsme díky němu inspirovat každého, komu leží na srdci osud planety. A výjimečný byl i rekordním počtem přihlášených projektů, bylo jich 326,“ řekla Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která Ceny SDGs v Česku od roku 2017 vyhlašuje.

Jedním z nejviditelnějších řečníků byl Pla(s)teosaurus. Téměř šestimetrovou sochu plateosaura, který vymřel před stovkami milionů let, stvořili pod hlavičkou Asociace společenské odpovědnosti a Plastenco čeští 3D tiskaři, aby mohl předat veřejnosti důležité poselství: „Nevolte vyhynutí!”

„Jedná se o unikátní dílo z recyklovaného plastu, 6 000 kusů PET lahví. Je nám obrovskou ctí, že Pla(s)teosaura můžeme společně s edukativní výstavou ke změně klimatu a jasným apelem ke klimatické akci v podobě Udržitelného manifestu přenechat Národnímu muzeu jako stálou expozici, která bude dostupná široké veřejnosti,” dodala Lucie Mádlová.

Vítězství v Cenách SDGs získalo osm inspirativních projektů

Ceny se letos vyhlašovaly hned v několika kategoriích. Prvenství v sektoru Diverzita, rovnost a inkluze si odnesl Úřad vlády ČR s projektem Prevence domácího a sexuálního násilí. Vítězstvím v kategorii Vzdělání, zdraví a kvalitní život odborná porota ocenila aplikaci Nepanikař, která je pro mladé lidi bezpečným prostředím, kde mohou vyhledat psychologickou pomoc a sdílet své problémy. V kategorii Inovace, technologie a energie zvítězilo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT s technologií S.A.W.E.R. Ta dokáže vyrábět ze suchého pouštního vzduchu pitnou vodu. V kategorii Rozvojová spolupráce, mír a partnerství se na první příčce umístila Modelárna LIAZ. Její bezpilotní helikoptéra nachází v Etiopii hlubinné vodní kapsy a zdroje pitné vody.

Kategorii Cirkulární ekonomika dominoval projekt Knihobot. Ten pomáhá čtenářům vracet jejich přečtené i nechtěné knihy zpátky do oběhu. Oblast Změna klimatu ovládlo Mewery, které se snaží vyvinout efektivní metodu a vysoce škálovatelnou produkci kultivovaného masa, bez zabití jediného zvířete. „Mewery adresuje vážné výzvy, kterým lidstvo čelí v souvislosti se změnou klimatu, a sice dopad průmyslových velkochovů na životní prostředí, narůstající poptávka po mase kvůli zvyšující se životní úrovni a růstu populace, která je současným způsobem hospodaření klimaticky neudržitelná, a mnoho dalšího,” vysvětlil zakladatel Roman Lauš.

Laureátem kategorie Mladý lídr od Forbes Česko se stal Vasil Kostin a Tomáš Trejdl s projektem Wrest. Vyvinuli speciální podložku pod myš, která předchází syndromu karpálních tunelů u těch, kdo tráví většinu pracovního dne u počítače, a doplnili ji souborem efektivních cvičení.

Novinkou a zároveň příležitostí pro veřejnost rozhodovat o jedné z kategorií bylo letos Ocenění Evropské komise. Hlasování probíhalo od 20. do 30. září v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje a hlasy padaly celkem pěti projektům. Po napjatém finále si ocenění odnesl Domov sv. Josefa, jediné lůžkové zařízení v Česku pro nemocné roztroušenou sklerózou. Tamní ošetřovatelé a ošetřovatelky také pomáhají pacientům přímo v jejich domovech nebo jsou pro ně „přítelem na telefonu”.

Galavečerem provázela Daniela Písařovicová z internetové televize DVTV a slavnostní atmosféru doplnilo unikátní zero waste menu. Hosté si odnesli fine dining zážitek díky cateringu White Circus, který ze zachráněných surovin od Rohlik.cz a rostlinných výrobků The Vegetarian Butcher vytvořil slavnostní večeři bez plýtvání. Událost zpestřila i módní přehlídka oblečení vyrobeného z recyklovaných látek a vystoupení sboru babiček z neziskové organizace Elpida se zpěvačkou Sárou Vondráškovou.

„Budoucnost nemůžeme předvídat, ale můžeme se na ni připravit. Nejlepším způsobem, jak se vypořádat se současnou situací, je zdvojnásobit inovace a dekarbonizaci a zároveň v lidech pěstovat lásku k míru. Je čas zařadit obnovitelné zdroje energie, vybudovat cirkulární toky materiálů a zároveň se nevzdávat mezinárodní spolupráce,” uzavřel tematicky k boji proti klimatickým změnám Georg Kell, jeden z řečníků na Global Goals Summitu, legenda v oblasti udržitelnosti a ESG. I on převzal svoji cenu – trofej za celoživotní přínos v udržitelnosti.

Ceny SDGs jsou světově unikátním oceněním za naplňování globálních cílů OSN. Ztělesňují spolupráci a partnerství mezi nevládní organizací, státní správou a soukromým sektorem (tzv. Public Private Partnership). Ceny SDGs v Česku od roku 2017 uděluje Asociace společenské odpovědnosti. Letos ve spolupráci s Evropskou komisí, Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem životního prostředí a pod záštitou Českého předsednictví v Radě EU.

Kontakt pro média:

Tereza Novosadová Ocetková, ocetkova@a-csr.cz, +420 739 283 983

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Jak přivést vodu do pouště, jak bojovat s duševním onemocněním, co s přečtenými knihami: Česko zná nejlepší udržitelné projekty pro rok 2022

Jak přivést vodu do pouště, jak bojovat s duševním onemocněním, co s přečtenými knihami: Česko zná nejlepší udržitelné projekty pro rok 2022

Projekty s unikátním dopadem v oblasti rozvojové pomoci, cirkulární ekonomiky, klimatické změny a dalších ocenil ve čtvrtek 13. října šestý ročník soutěže Ceny SDGs. Ty uděluje Asociace společenské odpovědnosti, která chce upozornit na udržitelné projekty, snahu o zdravější planetu i její obyvatele ...

Začíná festival Ekofilm, zaměří se na změnu klimatu

Začíná festival Ekofilm, zaměří se na změnu klimatu

Už jen hodiny zbývají do startu 48. ročníku filmového festivalu s tematikou životního prostředí EKOFILM, který každoročně pořádá Ministerstvo životního prostředí. Letošní EKOFILM začíná ve středu 12. a potrvá do soboty 15. října. Na návštěvníky čeká 25 soutěžních dokumentů a doprovodný program plný ...

Vrchní ředitelé pro životní prostředí EU v Praze diskutovali o obnově přírody i světelném znečištění

Vrchní ředitelé pro životní prostředí EU v Praze diskutovali o obnově přírody i světelném znečištění

V Praze jednali 11. října vrchní ředitelé pro životní prostředí členských zemí EU. Diskutovali postoj za Evropskou unii pro nadcházející velké mezinárodní akce, návrh nového zákona o obnově přírody a také téma světelného znečištění, které je jednou z priorit ministerstva životního prostředí pro ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688