Integrace.cz (Integrace)
Ze světa  |  13.05.2003 13:41:12

Brown zřejmě nedoporučí přistoupení Británie k euru

Integrace - časopis o dění v EU a vstupu ČR do Unie
V sobotu 7. června uplynou dva roky od parlamentních voleb v Británii a s nimi i termín, do kterého má ministr financí Gordon Brown zveřejnit výsledky tzv. pěti testů dopadu zavedení jednotné evropské měny ve vztahu k Británii. Na jejich základě vláda Tonyho Blaira rozhodne, zda a na kdy vypíše referendum o přistoupení k jednotné měně. Očekává se, že verdikt ministerstva financí bude znít „ještě ne“. V posledních dnech se výrazně stupňuje ofenzíva ministrů, kteří přijetí eura podporují.

Ministerstvo financí v těchto dnech dokončuje rozsáhlou zprávu, čítající 2000 stran a 18 podpůrných studií, která analyzuje pět klíčových aspektů dopadu zavedení eura na britskou ekonomiku. Tyto testy, formulované na podzim 1997, se týkají postupu konvergence hospodářských cyklů, flexibility při řešení hospodářských potíží při jednotné úrokové míře, dopadu zavedení eura na příliv investic, finanční služby (londýnské City) a na hospodářský růst a zaměstnanost.

Podle předběžných zpráv bude Brownův verdikt znít „ještě ne“ s tím, že situace je nyní v mnoha ohledech příznivější než před šesti lety, kdy se nastupující Blairova vláda rozhodla se vstupem do eurozóny vyčkat, a že přijetí eura nadále zůstává oficiálním cílem labouristické vlády. Ve většině ukazatelů (úroková míra, nezaměstnanost) v posledních letech došlo k určitému sblížení britské ekonomicky a eurozóny a pokud se západní Evropa dočká hospodářského oživení, mohl by se podle prognóz OECD i její růst v roce 2004 téměř vyrovnat britskému. Přesto se očekává, že vyznění zprávy ministerstva financí znemožní vypsání referenda o přistoupení k euru ještě v tomto volebním období (do roku 2005 resp. 2006). Z hlediska vlády jde, v situaci, kdy přijetí eura stále podporují jen tři Britové z deseti, paradoxně o politicky bezpečnější variantu

Podle analýzy týdeníku The Economist by v tuto chvíli měly jednotlivé testy dopadnout takto:
Konvergence: proti
Flexibilita: proti
Investice: pro
Finanční služby: pro
Růst a zaměstnanost: proti 

Členové kabinetu naklonění rychlému přijetí eura (předseda Dolní sněmovny John Reid, ministryně obchodu Patricia Hewittová, ministryně pro Skotsko Helen Liddellová, ministr pro Wales Peter Hain) kritizovali ministerstvo financí a Browna osobně za to, že si podle nich přivlastňuje monopol na rozhodnutí o vypsání či nevypsání referenda. Reid zdůraznil, že o této věci musí proběhnout řádná kabinetní diskuse a konečné rozhodnutí přijme premiér; otázkou podle něj není, „zda“ se Británie k euru přidá, ale „kdy“ se to stane. K stanovení pevného harmonogramu přistoupení k euru vyzval i bývalý ministr zahraničí Robin Cook. Jinak podle něj hrozí, že Británie bude svými evropskými partnery odsunuta na vedlejší kolej. Samotný Brown, aby dále nezostřoval rodící se spor uvnitř kabinetu, se pak prohlásil za příznivce přijetí eura v dlouhodobějším horizontu.

Deník The Daily Telegraph uvádí, že podle některých kabinetních ministrů je třeba vypsat referendum ještě před volbami, a to i za cenu jeho pravděpodobného neúspěchu. Zastánci referenda „za každou cenu“ jsou přesvědčeni, že kampaň alespoň podnítí veřejnou diskusi o euru. Pokud však negativní výsledek Brownových testů povede k odkladu referenda na neurčito, šance na přijetí eura podle nich dále klesne.

Jan Váška, redaktor Integrace
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 21:48  Active Weather will return to the southern and central U.S US National Weather Service (weather.gov)
St 20:01  Sázení stromů v lankaranském regionu mzv.cz (MZv ČR)
St 19:09  Tisková zpráva - Parlament schválil revizi společné zemědělské politiky EU europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688