plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  13.10.2022 11:53:39

Malíř Jiří Kovařík by se dožil 90 let

Malíř Jiří Kovařík by se dožil 90 let

Zdroj fotografií: artotéka města Plzně a web https://jiri-kovarik.cz

Zdroj fotografií: artotéka města Plzně a web https://jiri-kovarik.cz

Před devadesáti lety 13. října 1932 se v Plzni narodil akademický malíř Jiří Kovařík, jeden z umělců, kteří se výrazně podíleli na vytváření kulturní atmosféry západočeské metropole.

Zdroj fotografií: artotéka města Plzně a web https://jiri-kovarik.czV roce 1958 absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Jána Želibského, zároveň byl od roku 1952 posluchačem mistrovské speciálky figurální a nástěnné malby u profesora Vladimíra Sychry.

Po studiu působil v Plzni. Během 60. let minulého století si vytvořil osobitý malířský projev založený na klasicistně čisté figurální kresbě. Tematicky se Kovaříkova tvorba pohybuje mezi póly magického realismu a surrealismu.

Jiří Kovařík vytvořil několik cyklů sjednocených námětem. Nejzávažnějším celkem je tzv. Španělský cyklus, na němž pracoval od sedmdesátých do druhé poloviny osmdesátých let. Ústředními figurami jsou býk a toreador, které lze symbolicky chápat jako ztělesnění lidského osudu. Jinou významovou polohu naznačují sugestivní obrazy psa v prázdné krajině, které jsou metaforou vnitřní samoty. Podobnou atmosféru vyzařují i obrazy inspirované fenoménem moře s klidnou nebo jen mírně zvlněnou hladinou evokující nekonečný magický prostor. Jiří Kovařík patří k nejvýznamnějším autorům Plzně a regionu druhé poloviny 20. století.

Jiří Kovařík zemřel v Plzni 27. října 1994 na následky dopravní nehody.

Zdroj fotografií: artotéka města Plzně a web https://jiri-kovarik.czV Plzni samostatně vystavoval od konce padesátých let, jeho tvorbu systematicky sledoval a recenzoval významný plzeňský kritik Bohumil Polan. V roce 1965 vystavoval v Praze (Klub Mánesa). Během normalizace byl autor zcela zbaven možnosti vystavovat a podílet se na veřejných zakázkách, které realizoval od sklonku padesátých let a v letech šedesátých v Plzni a Plzeňském kraji (např. vitráže nádražních hal v Mariánských Lázních v roce 1965 a v Berouně v roce 1968, mozaika restaurace Bohemia v Plzni v roce 1967). Výjimkou byly fresky pro hřbitov a průčelí kostela v Albrechticích (1973–1976) a mozaika haly někdejšího ONV (okresní národní výbor) v Písku (1977). Jiří Kovařík byl klíčovým autorem výstavy Jiná skutečnost. Magický realismus a imaginativní umění v Plzni (2008–2009) z cyklu výstav k historii moderního plzeňského umění v Galerii města Plzně. Jeho tvorba je zastoupena ve sbírkách Západočeské galerie v Plzni, Galerie umění v Karlových Varech a Alšově jihočeské galerii. V roce 2012 uspořádala Galerie města Plzně rozsáhlou výstavu k malířovým nedožitým 80. narozeninám. Dvěma díly je tvorba Jiřího Kovaříka zastoupena v Artotéce města Plzně.

V úterý 1. listopadu bude vernisáží zahájena ve foyer Nové scény Divadla J. K. Tyla výstava, která plzeňskému publiku přiblíží tvorbu Jiřího Kovaříka. Kurátor Michael Zachař (byl také kurátorem výstavy Kovaříkových obrazů a kreseb, která se letos v létě konala na zámku v Nebílovech) vybral 90 Kovaříkových obrazů a klade si za cíl přinést nový pohled na jeho dílo.

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 13. 10. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688