Export (export.cz)
Ze světa  |  13.10.2022 09:15:55

Západní Balkán nabízí náhradu za ztracené trhy. i v oblasti geologie

Ruská agrese na Ukrajině pokračuje a evropské země mimo energetické krize řeší i nárůst cen potravin, surovin a výrobků, a také krizi spojenou se ztrátou ruského a ukrajinského trhu. Západní Balkán může být jistou alternativou za tyto ztráty. V oblasti geologie skýtá mnoho příležitostí pro české firmy. Jejich zástupci se o tom přesvědčili v severomakedonské Skopji na Regionálním geologickém fóru.

Měděný důl BorSrbsku. Foto: Shutterstock

Regionální geologické fórum, na které přijeli zástupci 11 českých firem, uspořádal zastupitelský úřad ve Skopji ve spolupráci s asociací CDT a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR v návaznosti na jarní geologickou misi. Potenciální obchodní partneři českých společností dorazili do Skopje z pěti různých zemí Západního Balkánu. Fórum bylo financováno jako Projekt na podporu ekonomické diplomacie (PROPED).

POTENCIÁL ZÁPADNÍHO BALKÁNU

Na západním Balkáně se lze většinou domluvit srbochorvatsky, tedy jazykem, který je našemu relativně podobný. Kulturně i historicky má tato oblast k Česku také blízko. Je zde také možné najít množství rozličných dolů, tepláren, hydroelektráren, ale i zpracovatelů, kteří mají zájem o české technologie a know-how. Západní Balkán potřebuje více investic i kontraktů a současně také potřebuje stabilizovat svou energetickou politiku. I proto se zde českým firmám nabízí mnohé zajímavé příležitosti.

Vzhledem k aktuální situaci ve světě se české ambasády intenzivně snaží hledat příležitosti pro české firmy, aby mohly aktuální ztráty nahradit jinde. Právě proto v návaznosti na uskutečněnou menší dubnovou geologickou misi uspořádala česká ambasáda ve Skopji spolu s CDT – českou dobývací technikou a odborem surovinové politiky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR velkou regionální konferenci zaměřenou striktně na geologii.

Foto: Velvyslanectví ČR ve Skopji

JAK NAHRADIT VÝPADEK A ZÍSKAT NOVÉ ZAKÁZKY

Hlavní cíle měla konference dva. Zaprvé zintenzivnit spolupráci mezi českou a makedonskou geologickou službou a pomoci tak v dlouhodobějším horizontu nahradit výpadek surovin z Ruska a Ukrajiny a zadruhé najít partnery a zakázky pro české firmy. Aby byla akce co nejatraktivnější pozvalo Velvyslanectví ČR ve Skopje pro české firmy partnery hned z několika zemí: Srbska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory , Kosova a samozřejmě také ze Severní Makedonie. Jejich výběr probíhal v úzké spolupráci se samotnými firmami. Na konferenci dorazili převážně zástupci energetických firem, majitelé uhelných elektráren, majitelé dolů a samozřejmě také zástupci ze státních firem, které mají co do činění s energetikou nebo geologií. Mezi těmi významnějšími byly například srbský IRM Bor, GEOING Beograd a GIP Beograd, bosenský EPBiH, z Kosova TE a KEK Kosovo a ze Severní Makedonie zástupci REK Bitola a UJCE A.D. Skopje.

Nakonec se sešlo přibližně 60 účastníků. Své produkty přestavilo 11 českých firem, konkrétně: ENELEX, FERRIT, Alta, DSP Přerov, Ostroj, Řetězárna, RPS Ostrava, Strojírny Brno, ZVVZ Milevsko, TRANSROLL a ŽDB Drátovna. Konference pokračovala B2B konzultacemi a bezprostředně po nich evidovalo obchodní oddělení ZÚ Skopje hned několik zajímavých ohlasů z jednání. Díky tomu plánuje Velvyslanectví ČR ve Skopje incomingovou misi na duben 2023, kdy vybrané české podniky přivítají své zahraniční partnery, aby jim ve svých provozovnách ukázaly kvalitu svých produktů. Podobně také ve stejném termínu česká geologická služba přivítá ředitele makedonské geologické služby. Ambasáda věří, že se díky této poslední misi podaří dotáhnout do konce příslušné kontrakty.

David Černohorský, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Skopji



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688