Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  13.10.2022 08:50:48

ČEZ: Kupovat s cílem 920 Kč - dopad mimořádných daní započítán, rizika jsou ale stále přitomná


Analytici Erste Group v reportu z 12.října 2022 aktualizovali doporučení na akcie ČEZ se snížením doporučení z Kupovat na Držet a 12měsíční cílovou cenou 920 /akcii (z předchozí 1331 /akcii) z důvodu zahrnutí potenciálního dopadu nových mimořádných daní.


Čez
Postoj Ministerstva financí k opatřením na řešení cen energií se evidentně přesunul z logické kombinace dividend a daní na hlavní roli daní, takže optimistický pohled na akcie ČEZ ze srpna (před skokovým růstem cen na energetických burzách) byl bohužel předčasný. Akcie ČEZ po proběhlém poklesu na aktuálních cenách nabízí podle předběžných odhadů daní navrhovaných na roky 2023-25 ministerstvem financí dividendový výnos 11% z očekávaného zisku za rok 2022 (ten by ještě novými daněmi neměl být zasažen) a střednědobý dividendový výnos kolem 7%. To by mělo akcie na současných úrovních podporovat. ČEZ by pak měl v dlouhodobém horizontu dále těžit ze strukturálně zhruba dvakrát vyšších cen elektřiny.

Podívejte se také: Dividendy ČEZ.

Aktualizovaný výhled hospodaření počítá s 60% mimořádnou daní ze zisku v letech 2023-25e nad určitý základ (oproti 30% mimořádné dani předpokládané dříve) a s hrubým odhadem 23 mld. daně ze „zastropovánítržeb z výroby v roce 2023. Nové odhady daní mají proti předchozí prognóze negativní dopad do čistého zisku v letech 2023-2025 na úrovni 106 mld. (cca 198 /akcii). Poznamenáváme, že tvrdý dopad je z velké části výsledkem toho, že cena elektřiny byla v předchozích letech velmi nízká, nízký je tedy i „práh“ pro výpočet mimořádných daní. Pro rok 2023 je odhadován meziroční pokles zisku o 36%, následovaný 20% růstem v roce 2024 díky stále ještě rostoucí průměrné zajištěné ceně elektřiny.

Existuje ovšem významné riziko odhadů směrem dolů vyplývající jednak z absolutně nejasné výše daně z tržeb a zadruhé z potenciálního dopadu nuceného prodeje části produkce roku 2023 státu za regulovanou cenu. V DCF modelu je toto riziko reflektováno zvýšením odhadovaných nákladů vlastního kapitálu. Potenciál pro ocenění/odhady směrem nahoru samozřejmě představuje skutečnost, že nová regulace je stále „pouze“ návrhem ministerstva financí, a ne všichni členové vládní koalice jsou s takto tvrdým zdaněním zajedno. Z vyjádření vlády se ale nyní jeví pravděpodobné spíše jen menší úpravy proti návrhu MF.

Ocenění Pro ocenění akcií ČEZ je použita kombinace konsolidovaného modelu DCF-FCFF a SOTP ocenění (sum of the parts) na základě EV/EBITDA pro (I) segment výroba/těžba a (II) segment distribuce/prodej. Při výpočtu cílové ceny byl aplikován vážený průměr obou metod v poměru 90/10, který stanovuje dvanáctiměsíční cílovou cenu akcií ČEZ na úrovni 920 /akcii.

Doporučení na akcie ČEZ bylo sníženo na Držet z Kupovat, kdy analytici preferují vyčkat na finální podobu vládních regulací i přes relativně solidní projektovaný dividendový výnos. Tvrdé zdanění firmy s velmi dlouhou dobou platnosti (až do konce funkčního období současné vlády) podle názoru analytiků implikuje zvýšení požadovaných nákladů vlastního kapitálu na českém akciovém trhu na delší dobu.

Ocenění DCF indikuje dvanáctiměsíční cílovou cenu 941 /akcii, ocenění SOTP pak 728 /akcii. SOTP odráží potenciální rozdělení společnosti na (I) část výroby a (II) část distribuce/obchodu s potenciálním odkupem podílu minoritních akcionářů v části výroby. Podle odhadů analytiků mimořádné daně dopadnou čistě na segment výroby, což také snižuje šanci na férovou kompenzaci za minoritní podíly v segmentu výroby v případě rozdělení společnosti. Ocenění SOTP má v kombinovaném ocenění jen 10% váhu vzhledem k tomu, že rozhodnutí vlády o případném rozdělení společnosti je vzdáleno nejméně jeden rok.


Tento dokument je považován za doplňkový zdroj informací našich klientů a není nabídkou ani propagací nákupu či prodeje investičních nástrojů. Je založen na nejlepších informačních zdrojích dostupných v době tisku. Použité informační zdroje jsou všeobecně považované za spolehlivé, avšak společnost Česká spořitelna, a.s. IČ 45244782, sídlem Praha 4, Olbrachtova 1929/62, PSČ 14000, sp. zn.: B 1171 vedená u Městského soudu v Praze (dále jen „Česká spořitelna“ či „ČS“) neručí za správnost a úplnost uvedených informací. Názory, prognózy a odhady v materiálu prezentované odrážejí naše nejlepší znalosti ke dni vydání publikace a mohou se změnit bez udání důvodu. Publikace neprošla jazykovou úpravou. Správním úřadem vykonávajícím dozor nad Českou spořitelnou je Česká národní banka.  

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

13.10. 21:09  Neprodám (Aleš Teplý)
13.10. 20:22  Neprodám (PJPrince)
13.10. 18:59  A co na to naše vláda (Jaromír ŠRÁMEK)
13.10. 18:44  Neprodám (Tropico)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688