consilium.europa.eu (Rada EU)
Letecká doprava  |  12.10.2022 16:45:00

Členské státy se dohodly na dočasné výjimce z pravidel týkajících se letištních časů na letištích v EU

 

S cílem zajistit odpovídající reakci EU na současnou situaci v letecké dopravě dosáhly dnes členské státy dohody na výjimce z požadavků na použití letištních časů na letištích v EU. Dohoda zahrnuje dočasná opatření zejména v reakci na pandemii COVID-19 a její důsledky a na dopady útočné války Ruska proti Ukrajině na leteckou dopravu.

Letecká doprava zaznamenala v létě tohoto roku značný opětovný nárůst poptávky cestujících a letištěletecké společnosti nebyly schopny obnovit celou kapacitu požadovanou rychlostí. Očekává se, že tento vzestupný trend bude pokračovat, i když v nadcházejících měsících zůstane pod úrovní před pandemií a bude se u jednotlivých trhů či regionů velmi lišit. Nejnovější statistiky ukazují, že letový provoz je nižší, než se podle výchozí prognózy očekávalo. Pokud jde o nadcházející zimní sezónu, která začíná koncem října, členské státy se shodly na tom, že je nutno vzít v potaz nejistotu způsobenou inflací, energetickou krizí, možnými opětovnými vlnami pandemie a souvisejícími opatřeními, jakož i vývojem války.

Letový provoz se vrací k objemu před pandemií. Cílem nového nařízení je zajistit postupný návrat k normálu v souladu s tímto trendem. Poskytne letištím a leteckým dopravcům větší jistotu, zlepší konektivitu v celé Evropě a usnadní život cestujícím v letecké dopravě.

Jaroslav Zajíček, zástupce vedoucí Stálého zastoupení ČR při EU

Mandát Rady potvrzuje cestu prosazovanou v návrhu Komise, konkrétně posun směrem k normálnímu stavu při současném zachování určité flexibility. V zájmu zajištění postupného přístupu v nejisté situaci se členské státy dohodly, že v zimní sezóně, která trvá do 25. března 2023, bude ještě platit obecná úleva ve výši 75 % letištních časů. V případě naléhavé potřeby vyplývající z epidemiologické krize nebo války bude Komise zmocněna toto pravidlo změnit prostřednictvím aktů v přenesené pravomoci. Kromě toho budou mít letečtí dopravci možnost ponechat si odůvodněně nevyužité letištní časy a započítávat je jako provozované. Na druhé straně letečtí dopravci, pro něž platí zákaz létat do vzdušného prostoru Unie, o své letištní časy okamžitě přijdou. Nové nařízení se bude vztahovat na nadcházející zimní sezónu. Bude platit až do konce letní sezóny příštího roku, na kterou se bude vztahovat standardní pravidlo 80 % využívání letištních časů, pokud jej Komise v reakci na narušení způsobená krizí nezmění prostřednictvím aktu v přenesené pravomoci.

Další postup

Dnešní dohoda zástupců členských států EU (Coreper) v souladu s postojem Evropského parlamentu přijatým 6. října otevírá cestu k urychlenému přijetí nového nařízení. Očekává se, že Rada legislativní akt přijme 17. října 2022.

Souvislosti

Nařízení Rady č. 95/93 o společných pravidlech pro přidělování letištních časů na letištích Společenství bylo původně pozměněno nařízením 2020/459 v reakci na vypuknutí pandemie COVID-19, kdy bylo úplně pozastaveno uplatňování pravidla, podle kterého nevyužité letištní časy propadají, a tím zavedena úplná výjimka do 27. března 2021.

Toto nařízení bylo dne 16. února 2021 dále změněno nařízením (EU) 2021/250, které pro letní sezónu 2021 zavedlo 50% míru využití. Tato míra se uplatňovala i v zimě 2021/22 a poté byla nařízením Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/255 zvýšena na 64 % pro tuto letní sezónu (období od 27. března do 29. října 2022). Pravomoc Komise přijímat akty v přenesené pravomoci mezitím vypršela.

V současnosti navrhované nařízení se postupně vrací k původnímu 80% limitu využití letištních časů, přičemž pro letecké dopravce je výhodné, že v odůvodněných případech nemusejí letištní časy využít, např. v důsledku negativních dopadů opatření souvisejících s pandemií COVID-19, přičemž byly doplněny nové výjimky, které se týkají dopadu útočné války Ruska vůči Ukrajině.

Kontakt pro tisk

Dimosthenis Mammonas
Press officer
+32 2 281 2504
+32 477 61 20 77
@dimos_mammonas

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688