mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  12.10.2022 22:42:00

Incoming v oblasti MHD a smart cities z Kolumbie - Nejen metro a tramvaje

Nejen metro a tramvaje: Incoming v oblasti MHD a smart cities z Kolumbie

12.10.2022 / 22:05 | Aktualizováno: 12.10.2022 / 22:42

Ve dnech 19. – 23. září proběhla incomingová mise v oblasti smart cities se zaměřením na udržitelnou mobilitu, které se účastnilo 6 zástupců klíčových kolumbijských měst – Bogota, Medellín, Cali a Bucaramanga. Jakkoliv si toho v naší zemi nejsme vždy úplně vědomi, tak česká města nabízí v globálním kontextu jedinečné a efektivní systémy fungování MHD, výběrově i se zajímavou implementací technologií tzv. chytrých měst. Problém udržitelné mobility je přitom jednou z hlavních výzev velkých kolumbijských měst, do které místní radnice plánují investovat nemalé finanční prostředky. Vybraná česká města (Praha, Brno, Plzeň) se tak prezentovala jako modelové příklady řešení udržitelné mobility. Zároveň se v průběhu tohoto projektu ekonomické diplomacie (PROPED) představila více než desítka českých firem nabízející technologická řešení od výroby tramvají až po vývoj softwaru pro inteligentní řízení dopravy.

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Při každodenním rutinním dojíždění do práce metrem nebo tramvají je těžké si uvědomit, že systémy MHD v českých městech jsou na velmi vysoké úrovni a to i v evropském srovnání. Například Praha se již mnoho let umisťuje v první desítce velkých měst s nejefektivnější MHD na světě. Tato unikátnost přitom nesouvisí pouze s využíváním moderních technologií. Do velké míry je to i díky dlouholeté tradici efektivního systému organizace a provázanosti jednotlivých dílčích aspektů fungování MHD včetně tuzemského ekosystému firem, které v sektoru dopravy působí.

Naopak v kolumbijských městech patří mobilita společně s bezpečností k nejpalčivějším současným problémům, které musí místní radnice řešit. Například Bogota se pravidelně umisťuje v první pětici měst s nejhorší dopravou na světě. Z tohoto důvodu se Velvyslanectví ČR v Bogotě rozhodlo zorganizovat incomingovou misi v oblasti smart cities se zaměřením na udržitelnou mobilitu, která se realizovala ve dnech 19. – 23. září. Delegace sestávala z šesti vysoce postavených zástupců nejdůležitějších kolumbijských měst (Bogota - 9 mil. obyv., Medellín - 4 mil. obyv., Cali - 3 mil. obyv., Bucaramanga - 1 mil. obyv.), kteří mají na starosti dopravu a implementaci konceptu smart cities.

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Velvyslanectví ČR v Bogotě

První zastávkou představitelů kolumbijských měst byla Praha. Institucionální know-how na poli plánování a rozvoje dopravy prezentovali Judita Eisenberger a Václav Novotný z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Martin Šubrt z Regionálního organizátora pražské integrované dopravy a Jiří Došlý z Dopravního podniku hl. m. Prahy pak přiblížili, jak funguje běžný denní provoz, a nastínili některé jedinečné aspekty fungování MHD v našem hlavním městě jako je filozofie MHD jako veřejné služby, interoperabilita a jednotný tarifní systém, sociálně orientované služby pro tělesně postižené obyvatele nebo variabilita možností nákupu jízdného. Delegace měla také možnost si prohlédnout centrální dispečink DPP, odkud je řízen provoz metra, tramvají a autobusů. Druhou osou pak bylo představení Prahy jako chytrého města, kterého se ujal zastupitel Jaromír Beránek a Tomáš Barczi z městské firmy Operátor ICT. V prostorách MZV poté vedoucí obchodně-ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Bogotě, Bohdan Malaniuk, seznámil kolumbijské hosty se souborným českým řešením pro města City for the Future. Následovala prezentace technologických řešení českých firem MikroElektronika, Passengera a CertiCon, které usilují o proniknutí na zajímavý kolumbijský trh.

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Mise pokračovala v Brně, kde se v prostorách výstaviště konal veletrh Urbis & Future Mobility. Zde mohli zástupci kolumbijských měst navštívit stánky městských organizací a dalších českých firem a institucí (např. VisionCraft, totalTRANS, ČVUT). Ve spolupráci s Magistrátem města Brna, Jihomoravským inovačním centrem a Regionální hospodářskou komorou Brno pak byl zorganizován maraton firemních prezentací, na kterém se představily společnosti CROSS Zlín, RCE systems, mmcité, Centrum dopravního výzkumu, AG Data, Herman systems a Aliance výrobců prvků Smart City. Brněnská část programu byla zakončena návštěvou dispečinku Brněnských komunikací a společnosti CAMEA.

Plzeň byla poslední zastávkou mise, kde delegace nejprve navštívila závod Škoda Transportation - tradičního českého výrobce dopravních prostředků od vlaků, tramvají a trolejbusů až po moderní autobusy na vodíkový a elektrický pohon. „Plzeňská škodovka“ vyváží úspěšně do celého světa. Nicméně výraznější přítomnost v Kolumbii jí doposud chybí. Projektů v kolejové dopravě či obnově autobusových vozových parků se přitom aktuálně připravuje celá řada. Po protokolárním přijetí tajemníkem Magistrátu města Plzně, Václavem Váchalem, se kolumbijští hosté mohli seznámit s fungováním Plzeňských městských dopravních podniků. Následně jim zástupci Správy informačních technologií města Plzně ukázali využívání dronů v konceptu chytrého města od dopravy až po Integrovaný záchranný systém.

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Incomingová mise představila Česko jako světovou špičku v oblasti městské mobility. Sice se v tomto směru nemůžeme opřít o líbivé fotografie davů cyklistů tak, jako je tomu v rovinatém Nizozemsku, nicméně je třeba si uvědomit, že síla našich dopravních řešení tkví jinde. Česká města nabízí modelové příklady propracovaných systémů organizace MHD a implementace některých moderních technologií do udržitelné mobility. Zástupci kolumbijských měst a dopravních podniků ocenili velkou přidanou hodnotu českého přístupu k vybraným aspektům městské mobility, které teď aktuálně kolumbijská města intenzivně řeší (tarifní problematika, interoperabilita, sociálně inkluzivnější MHD atp.). České firmy pak měly jedinečnou příležitost osobně představit své technologie klíčovým osobám z radnic či dopravních podniků nejdůležitějších kolumbijských měst a získat na ně přímý kontakt. V řadě tendrů, které se teď v druhé největší jihoamerické zemi připravují, to může být pro jejich úspěch více než klíčové.

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Velvyslanectví ČR v Bogotě

V neposlední řadě je v souvislosti s přípravou mise potřeba vyzdvihnout ukázkovou spolupráci mezi jednotlivými českými subjekty z veřejného i soukromého sektoru. Díky tomu bylo dosaženo uceleného, smysluplného a velmi nabitého programu. Kromě Velvyslanectví ČR v Bogotě se jednalo o radnice tří měst (Praha, Brno, Plzeň), celkem 12 českých firem, Regionální hospodářskou komoru Brno, Jihomoravské inovační centrum a v konzultační rovině i Ministerstvo průmyslu a obchodu, agenturu CzechTrade a Fakulta dopravní ČVUT.

Bohdan Malaniuk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bogotě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688