Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.10.2022 12:23:17

Philips padá po upozornění na zhoršující se problémy v dodavatelském řetězci


Akcie Philipsu klesly poté, co tato nizozemská společnost snížila svůj výhled kvůli horším problémům s dodavatelským řetězcem, které ovlivňují dodávky a instalace u zákazníků. Nyní očekává, že tržby skupiny během třetího čtvrtletí poklesnou o 5 % na zhruba 4,3 miliardy eur a snížil výhled i na čtvrté čtvrtletí. Svůj výhled celoročního růstu tržeb snížil přitom už v červnu.


Philips očekává „pokračující narušení dodavatelského řetězce a zhoršující se makroprostředí“ a urychluje kroky k řešení problémů, které ovlivňují dodávky a instalace u zákazníků. Společnost se zaměřuje na menší počet výzkumných a vývojových projektů, aby zvýšila efektivitu, což ve třetím čtvrtletí povede k nepeněžnímu dopadu ve výši asi 165 milionů eur.

"Stále přepokládáme, že výpadky budou pravděpodobně pokračovat," řekl finanční ředitel Abhijit Bhattacharya. "Není to proto, že bychom neměli objednávky, ale kvůli schopnosti tyto objednávky naplnit."

Akcie Philips se v Amsterdamu propadly až o 12 %, což je nejstrmější intradenní pokles od dubna. Nyní odepisují přes 5 %. Akcie letos klesly o 58 %. Úplné výsledky za třetí kvartál představí společnost 24. října.

01

Philips mezitím nadále čelí soudním sporům kvůli pěně tlumící hluk uvnitř ventilátorů na léčbu spánkové apnoe. Uživatelé tvrdí, že vdechování částic pěny představuje riziko vzniku rakoviny. Společnost začala ventilátory stahovat v červnu loňského roku a vytvořila si finanční rezervy ve výši přibližně 885 milionů eur. Změny finanční prognózy v oblasti spánkové a respirační péče vedly v daném období k odpisům výši 1,3 miliardy eur, včetně změn diskontní sazby před zdaněním a odhady dopadu navrhovaného souhlasu.

Očekávané tržby za třetí čtvrtletí překonaly průměrný odhad analytiků ve výši 4,53 miliardy eur. V důsledku poklesu tržeb se očekává upravený zisk před úroky, zdaněním a amortizací za toto čtvrtletí na úrovni přibližně 210 milionů eur neboli přibližně 5 % tržeb. Na čtvrté čtvrtletí společnost nyní předpovídá srovnatelný pokles tržeb o střední jednotky procent s vysokým jednociferným až dvouciferným upraveným rozpětím upravené EBITA marže.

Začátkem tohoto měsíce převzal funkci nového generálního ředitele Roy Jakobs, který nahradil Franse van Houtena, jenž tuto pozici zastával 12 let. Jakobs dostal na začátku roku 2020 na starost přeměnu Connected Care, řízení reakce na krizi Covid-19 a také převzal odpovědnost za stažení ventilátorů k léčbě spánkové apnoe. „Mým bezprostředním cílem je jednoznačně zlepšení provozu, zejména obnovování objednávek a poptávky zákazníků,“ uvedl Jakobs v telefonátu.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688