Dan Karpíšek (Komerční banka)
Dluhopisy  |  13.05.2003 09:02:20

Vláda zveřejňuje kontury reformy veřejných financí

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      České dluhopisy včera na delším konci opět přidaly asi spread. Důvodem bylo pokračování pozitivního sentimentu v Evropě, kde se USD/EUR dopoledne dostal přes 1,16. Domácí data byla ignorována.

      

       Inflace za duben nepřinesla výrazné překvapení. Mírně vyšší číslo (0,2% m/m) než naše očekávání (0,1% m/m) bylo způsobeno nižším poklesem cen v dopravě a mírně vyšší růstem cen potravin. Celkově se na pozitivním cenovém vývoji naprosto nic nemění. Rizikem pro nižší než očekávaný růst inflace zůstává vývoj cen plynu, ceny v železniční dopravě a nižší průsak daňových úprav do cen ostatních statků (v ekonomice fungující s negativním output gapem). Pokles nezaměstnanosti na 9,6% a růst stavebnictví o 2,6% taktéž není překvapením.

      

       Změny na kterém se během víkendu a pondělka dohodli koaliční partneři musí ještě schválit vláda a parlament. K podstatným změnám patří návrhy v těchto oblastech. DANĚ: Snížení DPPO na 24 procent v roce 2006. Zvýšení spotřebních daní na cigarety, lihoviny a pohonné hmoty. Od roku 2004 přesun zdanění služeb do standardní sazby DPH na úrovni 22 procent ze současných pěti procent. Snížení sazeb daně z převodu nemovitostí na 3% ze současných 5%. Zvýšení plateb zdravotního a sociálního pojištění pro OSVČ. PENZIJNÍ SYSTÉM: Od let 20182020 prodloužení věku pro odchod do důchodu na 63 let shodně pro muže a ženy. Přesun prostředků ze státní politiky pro podporu zaměstnanosti do důchodového systému. V delším období změna systému na individuální důchodové účty ze současného průběžného systému. SOCIÁLNÍ DÁVKY, NEMOCENSKÁ: Snížení dávek v prvních třech dnech nemoci na polovinu. Prodloužené rozhodného období pro výpočet nemocenské na 12 měsíců ze současných tří měsíců. STÁTNÍ SPRÁVA Zmrazení počtu zaměstnanců v ústřední státní správě na 19.200. Snížení počtu státních zaměstnanců do roku 2006 o šest procent. JINÉ ÚSPORY VE VÝDAJÍCH Vláda stanoví výdajový rámec vždy pro následující tři roky. Snížení maximální roční státní podpory stavebního spoření na 3000 korun ze současných 4500 korun. OPATŘENÍ PROTI EKONOMICKÉ KRIMINALITĚ: Zavedení registračních pokladen. Kolkování lihovin. Majetková přiznání.

      

       Samozřejmě, že bychom preferovali daleko razantnější reformu státních financí. Česká vláda nic převratného vymýšlet nemusí, stačí se podívat na Slovensko. Navrhované opatření spíše ztlumí negativní trendy posledního vývoje než že by je obrátilo. Za klíčové považujeme návrhy v oblasti penzijního systému. Dosavadní návrhy jsou pouze konturami a nelze vyslovit jasnější závěr. Kdo všechno bude mít (imaginární) individuální účty? Kdo bude spravovat tyto prostředky? Budou se úročit? Budou nějaký jiný povinný pilíř?

      

       Dnes nás budou zajímat především data ze zahraničí. Pohled trhu Fixed Income bude (netradičně) upřen na data o americkém zahraničním obchodě. Předpokládáme vyšší schodek (42mld USD) než minulý měsíc (40,3mld. USD). V Evropě dopoledne uvidíme ZEW index. Na rozdíl od průměrných tržních očekávání, čekají naši pařížští analytici mírný pokles indexu na 18.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688