Jan Berka (Roklen24)
Dluhopisy  |  11.10.2022 08:54:03

Další požární výprodej na britském dluhopisovém trhu - RoklenFx

RoklenFx: Další požární výprodej na britském dluhopisovém trhu

Jan Berka
08:54 11. října 2022

Klíčové body

  • Blížící se konec intervenčního programu vyvolal další silnou vlnu výprodeje britských bondů.
  • Bank of England proto představila nová opatření určená ke stabilizaci bondového trhu a k dodávkám likvidity.
  • Na FX trzích zavládla risk-off nálada. Procyklické měny i měny regionu oslabily.
Production of the new L50 note flickr photo by Bank of England shared under a Creative Commons (BY-NC-ND) license

Bank of England pokračuje v zásazích na britském dluhopisovém trhu. Na začátku týdne představila nová opatření, která mají sloužit ke stabilizaci dlouhého konce výnosové křivky a mají dodat likviditu především penzijním fondům využívajícím strategii LDI. Bude to ale stačit? U teď vidíme u vybraných aktiv největší pohyby od velké finanční krize.

Britská centrální banka opatření představila pět dnů před prozatímním koncem zásahů, který je naplánovaný na pátek 14. října. Bank of England se pro zbylé dny rozhodla navýšit denní maximální limit bondových aukcí z 5 miliard liber na 10 miliard. Spolu s tím zavedla dočasný repo nástroj s názvem Temporary Expanded Collateral Repo Facility.

Facilita bude funkční na denní bázi až do 10. listopadu a bude možné skrze ni získat dodatečnou likviditu za využití širší palety nástrojů než dle již nastavených pravidel. To zahrnuje například nefinanční firemní bondy s investičním ratingem. Nacenění je nastaveno na 15 bodů nad hlavní sazbu. Nástroj funguje jako klasické repo, je tedy k dispozici pouze bankám, jejichž služby musí fondy využít. Na každá banka k tomu však bude svolná, minimálně s ohledem na dodatečné kreditní riziko spojené s daným fondem.

Intervence britské centrální banky pomohly srazil volatilitu dluhopisového trhu, výprodej však zcela nezastavily. Naopak, jeho vývoj eskaloval v pondělí, kdy například dvacetiletý a třicetiletý nominální výnos rostl o více než 30 bodů. U desetiletého pak šlo o zhruba 28 bodů. Ještě výraznější nárůst jsme pozorovali u protiinflačních dluhopisů. Pětiletý tenor si za včerejšek připsal cca 50 bodů, desetiletý cca 65 bodů a třicetiletý zhruba 70 bodů. Pohyby těchto velikostí převyšují ty z doby finanční krize, u desetiletého instrumentu šlo o největší intradenní změnu od 90. let.

I proto Bank of England dnes ráno oznámila, že do intervenčních nákupů zahrne i protiinflační bondy ve splatnostech tři roky a déle. Maximální denní limit 10 miliard liber rozvrhne na 5 miliard v dluhopisech a 5 miliard v těch protiinflačních. Protiinflační bondy bude banka navíc nakupovat pouze za situace výnosů vyšších než při včerejším closu. Nákupy budou dle plánu pokračovat až do doposud nezměněného deadlinu v pátek 14. října. Za požárním výprodejem antiinflačních bondů stojí patrně také penzijní fondy, které patří k jejich největší držitele.

Zdroj: Bloomberg
Zdroj: Bloomberg

Dlouhý konec britské výnosové křivky tak opět zažívá výrazný výprodej, který ještě více zvýší tlak na Bank of England. Ta na začátku října výrazně omezila nákupy dluhopisů v rámci intervencí, patrně i s úlevou u volatility. Blížící se termín ukončení intervencí však vyvolal další hromadný výprodej, na který banka reagovala nákupy o velikosti cca 786 milionů liber (odmítnuto bylo 239 milionů) z pátku a 851 milionů (odmítnuto 262 milionů) z pondělí. Pokud tlak nepoleví, číslo bude pravděpodobně narůstat.

Předpokládáme, že za další výprodejní vlnou nestojí ani tak fiskální politika, jako strach fondů z ukončení intervenčního programu. Bank of England ani jednou nenaznačila, že by program mohl být prodloužen. Dva týdny na sehnání dodatečné likvidity nejsou pro mnohé fondy patrně dostačující, a proto jsou nuceny se zbavovat dluhopisů. Vedle toho servery Bloomberg a Financial Times několikrát zmínily výběry prostředků institucionálních investorů (nejen) z realitních fondů, které byly dokonce nuceny zavést limity.

Britský dluhopisový trh bude v dalších dnech ostře sledován. S blížícím se koncem intervenčního programu roste riziko dalších výprodejů. Vyloučit přitom nelze ani přechod oznámených opatření, zejména nákupů, z dočasného programu na trvalý. Vedle toho je ve hře nejistá budoucnost přímých odprodejů aktiv v rámci kvantitativního utahování, které Bank of England posunula na konec října. Už dnes každopádně oznámila, že na dva dny pozastaví odprodeje firemních bondů.

Faktem je, že nová opatření určená ke stabilizaci trhu oznámená ve dvou po sobě jdoucích dnech značí jistou paniku. Bank of England navíc použila poměrně silnou rétoriku, dnes například spojení „požární výprodej“, což je poměrně nezvyklé. V dalších dnech určitě nemůžeme vyloučit zvýšenou volatilitu bondového trhu, zejména s blížícím se pátkem, který bude klíčový.

Kurz libry na pondělní problémy bondového trhu výrazně nereagoval. Od dosažení historicky nejslabších hodnot proti dolaru pod hranicí 1,0400 GBPUSD si libra připsala zhruba 6,5 %. Z našeho pohledu však zůstávají rizika na straně slabší britské měny, s důrazem na dvojí deficit. Klíčové bude, jak se britská vláda postaví k fiskálním opatřením. Právě ta totiž zůstávají velký rizikem odlivu kapitálu ze země.

Na globálním FX poli úřadoval silný dolar, který zpevnil vůči euru i procyklickým měnám. Pod výprodejní tlak se dostaly i měny regionu, včetně koruny. Na trzích převládla rizikově averzní nálada spojená například s ruským ostřelováním Ukrajiny. Její trvání bude zatěžovat zejména riziková evropská aktiva, od akcií přes euro a korunu, forint či zlotý.

Hlavním číslem dnešního dne bude česká inflace za září. Tržní konsensus dosahuje 17,2 % meziročně, výhled ČNB 20,4 % a predikce ekonomického týmu skupiny Roklen 17,1 %. I přesto, že nadále trvá riziko pozitivního překvapení převyšujícího konsensus, neočekáváme, že by data vyvolala výraznou a déle trvající korekci krátkých tržní sazeb, a tedy i koruny. V jejím případně podle nás převáží globální tržní nálada a snižující se úrokový diferenciál. Opačným směrem mohou působit intervence ČNB, která může v současném prostředí chtít udržet korunu na silnějších úrovních v okolí 24,50 za euro.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 0,9692 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 113,31 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 0,9623 do 0,9766 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,54 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 25,32 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,46 až 24,59 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 25,06 do 25,51 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688