Josef Trnka (TPS)
Pojištění  |  13.05.2003 07:35:30

Vrací se praktiky z dob vlády ODS

 

Nedělní diskusní pořady na Nově a Primě byly smutným intermezzem jednání v Kolodějích. Vynikla zejména místopředsedkyně ODS Němcová. Její vystoupení byla  ukázkou amaterismu a přehlížení občanů současně. Tedy počínání typické pro většinu našich politiků. Sociální demokracie, podle ní (ostatně i podle stranického kolegy Kocourka) nyní dělá to, co ODS dávno vymyslela. I kdyby to byla pravda, tak se musíme ptát proč nejásá, proč naopak obviňuje ČSSD, že krade nápady? Jde jí o blaho fisku, důchodců, občanů, nebo jen vlastní strany?

Pravda je samozřejmě trochu jiná. To ODS  “vymyslela” (přesněji úředníci MPSV a později "dopracovali" poslanci) dnešní třípilířový sociální systém (z něhož jakž - takž fungují dva pilíře). Uvedla ho do praxe s bezbřehým entuziasmem, bohužel však v době, kdy začaly vysychat privatizační prameny a tak se brzy projevily jeho slabiny, ještě prohloubené snížením příspěvkové sazby na sociální zabezpečení z iniciativy ministra Kočárníka.

ČSSD tento systém poznenáhlu, ale systematicky destruuje. Namísto, aby ho rozvíjela, jak slibovala voličům, tak na nátlak ODS z jí vytvořené soustavy permanentně uždibuje. Tady nějakou náhradní dobu, tamhle 3 dny na začátku nemocenského, jinde přidá rok k hranici odchodu do starobního důchodu. A těm, co nemohou sehnat práci, hrozí odebrat i onu skutečně sociální alternativu, kterou je dočasně snížený předčasný starobní důchod, atd.

Kde je doba příslibů plošného poskytování přídavků na děti, kde jsou desetitisícové bonusy narozeným dětem? Teď nezbývá ani na náhrobní kámen nebožtíkovi. Vladimír Špidla to prostě nezvládl a nezvládá. Nebyl ovšem první ani poslední. Jen víc sliboval a možná si o sobě více myslel. Příznivci je označován za příliš slušného, ve skutečnosti je spíše příliš slabý. Přitom velmi lpí na své (iluzorní) moci. V zájmu jejího udržení se spolčil s jinými slabými, kterým přesto nedokáže odolávat. S těmi, kteří by bez ČSSD neznamenali už vůbec nic.

Dostáváme se tak do situace, kdy reformu sociálního systému úspornými "pravicovými" tahy rýsuje "sociální demokrat" z křesla ministra financí a ministr sociálních věcí jen bezradně přihlíží. Bude se opakovat doba, kdy někdejší Škromachův předchůdce Jindřich Vodička bojoval více za ideje "strážce" státní pokladny, než hájil zájmy svého resortu?

      
       Další zajímavosti a podrobnější komentáře k dispozici  na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm v různých sekcích, v rubrice Politika (ikona Výroky) pak i glosy k nedělním diskusním pořadům na Nově a Primě. 

     

   

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

02.02.2021Vláda si nepřeje, aby seniory nyní očkovali praktici Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
23.08.2018Světová ekonomika se vrací z prázdnin (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.05.2018Vrací se Marxova doba? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688