Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  10.10.2022 10:15:55

ČR - nezaměstnanost podle očekávání v září dále rostla na 3,5%


Nezaměstnanost v září stoupla z 3,4 % na 3,5 % a na trhu pokračuje trend nastavený v posledních měsících. Počet uchazečů o zaměstnání stoupá, počet volných pracovních míst naopak dále klesá. Volných pracovních pozic je nyní nejméně od poloviny roku 2018, což naznačuje jisté ochlazování na domácím trhu práce a nechává prostor pro další mírný nárůst podílu nezaměstnaných. Na druhou stranu zářijový růst nezaměstnanosti byl trhem očekávaný a velkou měrou stál i na vlivu zaokrouhlování, kdy reálně podíl nezaměstnaných rostl jen zhruba o 0,05 p.b. Říjen a listopad historicky patří mezi měsíce, kdy sezónní vlivy hrají spíše ve prospěch poklesu nezaměstnanosti a neočekáváme proto, že by následující měsíce měly přinést výraznější změnu na trhu práce, a to i přesto, že některé předstihové ukazatele varují před zhoršením. Naopak na přelomu roku může nezaměstnanost navázat na pozvolný růst a atakovat hranici 4 %.

Počet evidovaných nezaměstnaných od července roste. Po 11 tisících v srpnu ale tempo zpomalilo a ÚP evidoval v září o zhruba 5 tisíc uchazečů navíc, což odpovídá více jak 255 tisícům zájemců. Statistika volných pracovních míst ukazuje poklesy již od letošního března, což jednak reflektuje příliv uprchlíků z Ukrajiny na český trh práce, ale i větší opatrnost firem při zvyšování výroby s ohledem na nejistý výhled do budoucnosti. V září ubylo necelých 6 tisíc nabízených pozic a těch je tak aktuálně 306 tisíc. Pomyslné nůžky se tak dále utahují a na každého uchazeče v září připadalo 1,19 pracovního místa (1,24 v srpnu; 1,30 v červenci).

Míra nezaměstnanosti podle MPSV

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v %

       3,5

3,4

3,5

3,5

Zdroj: Raiffeisenbank, Reuters, MPSV




Při pohledu na geografický vývoj je vidět, že i v září rostl podíl nezaměstnaných v naprosté většině sledovaných okresů. K mírnému zhoršení došlo i u okresů s dlouhodobě nejvyšším podílem nezaměstnaných (Karviná 8,3 %; Most 6,7 %; Chomutov 6,2 %), ale i na druhé straně tabulky, které vévodí Praha-východ (1,5 %). Zde na každé místo připadá méně jak 0,2 uchazeče.

Zářijový údaj z trhu práce dopadl v souladu s očekáváním a statistika nepřinesla žádné zásadní informace, které by trh doposavad neviděl. Pozvolný nárůst odpovídá rostoucím obavám zaměstnavatelů, kteří vidí nejasný výhled na pozadí vnějšího ekonomického zvolnění, ale také třeba rostoucích cen energií. Tomu odpovídá i klesající poptávka, kdy sice dochází k dodělávání některých opožděných zakázek, ale v některých odvětvích již klesá množství těch nových. Ubývá tak otevřených pracovních pozic a uzavírají se nůžky mezi místy a uchazeči. Výhledově očekáváme, že nezaměstnanost může kvůli výše vyjmenovaným faktorům dále mírně růst, díky silné pozici českého trhu práce ale jen pozvolným tempem a skokovou změnu neočekáváme. V příštím roce podle našeho odhadu dosáhne podíl nezaměstnaných v průměru 3,6 %. Pro letošní rok jsme očekávali nezaměstnanost na úrovni 3,3 %. Současný vývoj ale nahrává tomu, že výsledek bude spíše o desetinku vyšší.


Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:03  Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688