Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.10.2022 11:33:25

Tykač navýšil podíl v bance MONETA. Pražská burza zažila letos druhý nejpozitivnější týden.


Pražská burza po předchozích dvou výrazně negativních týdnech předvedla solidní nádech. Zejména v první polovině týdne ji k tomu dopomohl silný optimismus na zahraničních trzích. Vývoj ovlivnily mj. také nové vládní zprávy ohledně připravovaného zdanění mimořádných zisků. Dočkali jsme se tak u některých titulů značných kurzových výkyvů. Index PX si mohl v týdnu připsat dlouho nevídané zisky, když se podíval i nad hladinu 1 190 b. Nakonec týden zakončil pod 1 169 body a tedy si oproti minulému pátku polepšil „jen“ o 4 %. Každopádně žádná emise neutrpěla ztráty.

Nejvíce si kurzově polepšily akcie KB, když firma rozdělí akcionářům zisky z dob pandemie. Oznámila, že od ČNB dostala zelenou k vyplacení dividendy 55,50 . Posvěcovat ji bude v listopadu distanční valná hromada, jejíž podrobnosti v pátek večer banka zveřejnila. Každopádně nárok pro dividendu je stanoven na 30. listopadu, výplata má pak proběhnout dva dny před Štědrým dnem. Banka také potvrdila dividendovou politiku, resp. že s letošního zisku plánuje rozdělit 65 % zisku. Titul tak v reakci na zprávy poskočil téměř k úrovním, které při výrazném nádechu předvedl také v polovině září. Tehdy se ukázaly stopkou.V kontextu vývoje ostatních titulů, akcie KB každopádně dále posílily své postavení na pražské burze, resp,. v indexu PX.


Index PX pak podpořily ještě zejména konkurenční akcie ERSTE, které v indexu PX mají nyní nadprůměrnou váhu 21,1 %. Obecně při hlubším posuzování oznámeného zdanění nadprůměrných zisků bank investoři vyhodnotili, že by to vlastně banky nijak zásadně zasáhnout nemuselo.

ERSTE možno zmínit také zveřejněné nákupy akcií ze strany managementu z konce října. Na cca 112 tis. EUR zainvestoval, resp. 5 tis. akcií nakoupil za ceny u 22,50 EUR provozní šéf a člen představenstva David O'Mahony. Jakoby dvojky uhranuly členku dozorčí rady Michele F. Sutter-Rüdisserovou. Koupila totiž 2 222 akcií za kurz 22 EUR. „Jen“ 500 akcií pak doplnil do portfolia šéf dozorčí rady F. Rödler, který obdobný počet nakoupil již na konci září dráže za kurz 26,18 EUR.

Z více než 1,5letých maxim se nadechly akcie MONETA. Finančník Pavel Tykač oznámil již v červenci, že v bance začal ovládat již 10% podíl. Na účtu jeho společnosti Manecomte pak ke konci měsíce bylo v CDCP „vidět“ dosud největší podíl, přitom jen 7,9 %. O měsíc později překvapivě dokonce klesl na 6,74 %, přestože Tykačův podíl na hlasovacích právech pod hranici 10 % neklesl. Novinkou je však k 30.9. na účtu zmiňované společnosti Manecomte podíl již 10,39 %. Dá se každopádně říci, že definitivně je vlastně dotvořen majoritní podíl v bance, resp. v souhrnu jím disponují tři vlastníci. Připomenout lze, že na 29,94 % drží skupina PPF, skupina J&T má na účtu 9,27 % nicméně zajištěn má smluvně ještě přísun procenta. Banka ke konci září každopádně eviduje v CDCP historicky nejméně účtu s více než procentem akcií. Disponuje jím jen 9 subjektů.

Možno navázat tzv. insider obchody, resp. k nákupu akcií KOFOLA se podruhé v tomto roce odhodlal F.Beneš. Finanční ředitel dceřiné společnosti Leros tak vlastně ředí nákupní cenu, když 3. října koupil 421 akcií za kurz 237 .

akciím PILULKA, držícím se u „minim“ možno zmínit firmou prezentovanou expanzi do Maďarska a Rakouska.

Hlavní titul pražské burzy akcie ČEZ zůstávají nadále nejobchodovanější. Z celkových objemů obchodů na pražské burze ve výši 2,51 mld. se postaraly o více než polovinu, když právě v týdnu předvedly divoké kurzové skoky. Titul se nejprve v úvodu týdne obchodoval nejníže od konce zimy jen za 838 , aby se ve čtvrtek obchodoval i o stovku výše. Oznámené parametry zdanění energetických firem však v závěru přineslo novou prodejní vlnu. K cenám elektřiny možno zmínit pokračující další pozvolný ústup, který však pro spotřebitele zdaleka není světlem na konci tunelu. Například domácí kontrakt pro příští rok stojí 420 EUR/MWh, pro rok 2024 pak 271 EUR/MWh.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688